En Sağlıklı Hamsi Nasıl Pişirilir? |
08-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
En Sağlıklı Hamsi Nasıl Pişirilir?Hamsinin mikrobiyolojik özelliklerine en uygun pişirme yöntemlerinin, elektrikli ve mikrodalga fırında pişirme yöntemleri olduğu belirlendi Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Yrd Doç Dr Mustafa Evren, Yrd Doç Dr Sadettin Turhan ve Yrd Doç Dr Şule Üstün, mikrobiyolojik özelliklerine göre hamsinin en iyi pişirme yöntemini belirledi Atatürk Üniversitesinde düzenlenen Türkiye 10 Gıda Kongerisi'nde ''Hamsi Balıklarının Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Pişirme Yöntemlerinin Etkisi'' konulu poster bildiriyi sunan Yrd Doç Dr Evren, AA muhabirine yaptıkları bilimsel çalışmayı anlattı Türkiye'de en fazla tüketilen balıklardan birisi olan hamsinin en yaygın kullanılan pişirme yöntemlerinin fırında pişirme, ızgara yapma ve suda haşlama yöntemleri olduğunu anlatan Yrd Doç Dr Evren, son yıllarda mikrodalga fırınların da hamsi pişirmede kullanıldığını söyledi Yaptıkları bilimsel çalışmada, hamsinin pişirme yöntemine göre aerobik mezofil bakteri, maya-küf, koliform grubu bakteri, E coli, proteolitik bakteri, lipolitik bakteri, stafilokok ve salmonella sayıları üzerine pişirme yöntemlerinin etkisini araştırdıklarını ifade eden Yrd Doç Dr Evren, şunları söyledi: ''Pişirme işlemi bir yandan balığın tat ve lezzetini artırırken, diğer yandan da mikroorganizmaları inaktif hale getirerek güvenli bir şekilde tüketilmelerini sağlamaktadır Yaptığımız çalışmada 4 farklı pişirme yönteminden mikroorganizma sayısına göre değerlendirdik'' Hamsinin mikrobiyolojik özelliklerine göre pişirme yöntemi için şimdiye kadar bilimsel bir çalışmanın yapılmadığını da kaydeden Yrd Doç Dr Evren, ''Bilimsel olarak hamsinin en sağlıklı şekilde pişirmesinin yöntemini belirledik 4 pişirme yöntemi içinde mikroorganizmaların düşüş açısından en uygunun mikrodalga veya elektrikli fırınlarda pişirme yöntemi olduğunu ortaya koyduk'' şeklinde konuştu (aa) |
|