Engelli Annesi Olmak Suç Mu? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Engelli Annesi Olmak Suç Mu?Kucağınıza aldığınız bebeğinizin engelli olduğunuzu öğrendiniz Ancak bu hazırlıksız dönemi nasıl atlatacağınızı bilmiyor musunuz![]() ![]() ![]() Doğum yaklaştı Heyacanlısınız Ve beklenen minik konuk dünyaya geldi Bebeğinizi kucağınıza alırken engelli çocuk olarak dünyaya geldiğini öğrendiniz Ne yapardınız![]() Özel eğitim uzmanı Sema Yıldız, engelli çocuk sahibi olduğunu öğrenenen anne ve babaların bu süreci nasıl atlatacılarına ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu: İşte o uyarılar: Araştırmalara göre, engelli çocuk sahibi ailelerin profili dikkat çekici Ailelerin yüzde 37 8?i kendilerini ?suçlu? hissediyor, yüzde 79,7?si ?psikolojik sorun? yaşıyor![]() Önemli bir kısmında eşler arasında tartışmalar yayanıyor En büyük tramvayı anne yaşıyor Ve anne önce kendisini suçlamaya başlıyor![]() Çocuğunuz down sendromlu ya da otistik ya da fiziksel özürlü olarak dünyaya gelmiş olmasını bu sorularla geçirmemek gerekir Bu dönemi ?neden ben?, ?ne suç işledim? gibi suçluluk duygularından uzaklaşarak atlatabilirsiniz![]() Gerekirse bir psikologdan yardım alın Durumu kabullenin ve bebeğinizi bağrınıza basın![]() Çocuğunuzdan yapabileceklerinden fazlasını istememeliyiz Doğrusu, çocuğumuzu, yapabildikleriyle değerlendirmek![]() Gösterdiği gelişmelerden mutlu olduğunuzu ona sık sık hissettirin Çocuğunuzu sık sık motive edin![]() Çevrenizdekilerin ? çocuğunuz engelli mi?, ?nasıl oldu?, Allah sabır versin? gibi tepkilere kulak asmayın Bu nedenle çocuğunuzu çevreden soyutlamayın![]() Doğrusu, kimseye açıklama yapmadan çocuğunuzun bir an önce gerçek hayatın içine katılması ![]() Çocuğunu aşırı koruma duygusu onun size bağımlı olmasına neden olur İleride bu şekilde korunan çocuklar yapmaları gereken işleri tek başına yapamaz hale gelirler![]() Özürlü çocuğunuza eğitim verecek merkezlere müracat edebilirsiniz Maddi durumunuz yeterli değilse Milli Eğitim Bakanlığı?nın anlaşma yaptığı rehberlik araştırma merkezlerine müracat edebilirsiniz Bu servisten çocuğunuzu özürlü olduğuna ilişkin eğitim raporuyla 1 yıl boyunca ücretsiz destek alabilirsiniz ![]() Her isteğini yerine getirmeyin, her davranışıyla aşırı ilgilenmeyin Özetle aşırı korumacı olmayın![]() Doğru yaptıklarını destekleyin En önemlisi tek başına kendini keşfetmesine izin verin![]() |
|
|
|