![]() |
Kolesterol İçeren Besinleri Azaltalım! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kolesterol İçeren Besinleri Azaltalım!Obezitenin(şişmanlık) de kalp hastalıklarına yakalanmada önemli bir risk faktörü olduğunu belirten VKV Amerikan Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Tuğçe Aytulu konu ile ilgili görüşlerini paylaşıyor; Diyetisyen Dr ![]() ![]() Kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren besinleri azaltmak gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlük yağ tüketimi; zeytinyağı (veya fındık yağı) ile mısır özü yağlarının (veya soya yağı) karışımı ya da zeytinyağı ile birlikte kanola yağının tüketimi şeklinde kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Vücut ağırlığının normal sınırlar içinde olması da kalp sağlığı açısından önemli bir faktördür ![]() ![]() ![]() Eğer kolesterol yüksekse… Beyin, böbrek, dil gibi sakatatlar; kaymak, mayonez, krema, soslar, çikolata gibi yağlı besinler; et, sucuk, pastırma, sosis, tavuk ve hindi derisi gibi tam yağlı gıdalar; kızartma ve kavurmalar; alkollü içkiler; hazır meyve suyu, kola, gazoz gibi asitli içecekler; tereyağı, kuyrukyağı gibi hayvansal yağlar; margarin, tam yağlı süt, yoğurt ve peynirler ile içeriği bilinmeyen hazır gıdalar, tüketilmekten kaçınılmalıdır ![]() ![]() Acaba bildikleriniz doğru mu? “Kolesterolümün düşmesi için bolca ceviz yiyorum ![]() Yanlış: Ceviz, içerdiği yağ asitleri nedeniyle değerli bir besindir ![]() ![]() ![]() “Kolesterolüm yüksek ![]() ![]() Yanlış: Haftada 1 kez haşlanmış veya yağsız omlet tüketilebilir ![]() ![]() “Kolesterolüm yüksek olduğu için asla kırmızı et yemiyorum ![]() ![]() Yanlış: Tavuk ve balık da kırmızı et gibi hayvansal gıdalardandır ![]() ![]() ![]() ![]() Kalp hastalıklarından korunmada anahtar gıdalar: Fındık ve Ceviz: Akdeniz tipi beslenmenin önemli bileşenlerinden olan tekli doymamış yağ asitleri ile çinko, lif ve magnezyumun yanı sıra damarları koruyan E vitamini içerir ![]() ![]() Domates: İçerdiği likopen etkisiyle güçlü bir antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir ![]() ![]() Balık: Haftada 2 kez balık tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan o****-3’ün alınması için yeterlidir ![]() ![]() Yeşil Çay: Kalp sağlığı için koruyucu bir içecektir ![]() ![]() Üzüm: Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketilen siyah üzüm, içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde, kalp hastalıklarından korunmada etkilidir ![]() ![]() Soğan ve Sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır, kolesterolün damarlara zarar vermesini engelleyen bazı bileşenleri içerir ![]() |
![]() |
![]() |
|