Yağ Alımına Dikkat |
08-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yağ Alımına DikkatYağ alımına dikkat Yağlar günlük alınan kolarinin en fazla yüzde 30'unu oluşturmalı ve bunun da en az yarısı doğmamış yağ olmalı Yağlar yoğun enerji sağlar ancak yüksek miktarda kalori içerirler Vücudun karbonhidratları, proteinleri ve vitminleri kullanmasına yardımcı olurlar Beslenmede fazlası istenmediği gibi sağlıklı bir yaşam için hiç yağ içermeyen bir diyette uygun olmayacaktır Doymuş yağlar çoğunlukla hayvansal ürünlerde, doymamış yağlar ise çoğunlukla bitkisel ürünlerde bulunur Yağlar günlük alınan kalorinin en fazla yüzde 30'unu oluşturmalı ve bununda en az yarısı doymamış yağlardan karşılanmalıdır Doymamış yağlar bitki ve sebze yağlarında, margarinde ve balık yağında bulunur Bu nedenle yağsız etler, balık veya kümes hayvanları ve az yağlı ya da yağsız süt tercih edilmelidir Izgara, fırın ve haşlama gibi düşük yağlı pişirme yöntemleri de yararlı olacaktır Vitamin ve mineraller, kemiklerin kasların ve kan hücrelerinin oluşmasında ve sinir sisteminin çalışmasında önemli rol oynar |
Yağ Alımına Dikkat |
08-23-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yağ Alımına DikkatDemir ve folik asitkemik için önemli Gebelik süresinde vücudun daha fazla kanüretmesi ve bebeğinizin kemiklerini oluştur-ması gerekmektedir Bu dönemde dahafazla demir, folik asit, kalsiyum ve fosforaihtiyaç duyulur Bu maddeler et, fasulye,bezelye, yeşil yapraklı sebzeler, sütlü ma-müller ve tahıllarda bulunur Düzenli vedengeli beslenme ile ihtiyaç duyulan mine-raller yeterli düzeyde alınacaktır Tek istis-na demir alımıdır Demir sadece bebekiçin değil annenin artan kan hacmi ile deilgilidir Demir kan hücrelerinin oluşumuiçin şarttır ve hamilelikte artan demir ihti-yacının alınan besinler ile karşılanmasıyeterli olamayacağından demir deste-ğine ihtiyaç duyulmaktadırFolik asit eksikliği, bebekte nöral tüpdefekti (NTD) adı verilen omurga de-fektlerine yol açabilmektedir Anneadayı bir ay önce folik asit almalı Ma-rul, tere otu, ıspanak, ceviz, badem,bezelye, kavun, muz, portakal, laha-na, yeşilbiber, unlu mamuller ve ek-mek iyi birer folik asit kaynağıdır |
|