Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atayroman, oyunlaroğuz, tehlikeli, özeti

Tehlikeli Oyunlar-Oğuz Atayroman Özeti

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tehlikeli Oyunlar-Oğuz Atayroman Özeti

Tehlikeli Oyunlar-Oğuz Atay,Tehlikeli Oyunlar Roman Özeti
Tehlikeli Oyunlar, Oğuz Atay'ın ikinci romanıdır 1973 yılında yayımlandı 1970’te TRT’nin Roman Ödülü’nü kazanan Tutunamayanlar’dan sonra yazarla 16 Mart 1971 tarihinde yapılan söyleşide, yazar yeni bir romana başladığını ve 30-40 sayfa kadar yazdığını söylemektedir:
“ Sanırım bu romanın kahramanı da tutunamıyor Bu konudaki yakınmalarını pek ciddiye almıyorum Selim kadar haklı değil galiba Hikmet de (yeni romanın kahramanı) bunun farkında olacak ki tatsız sıkıntılarını dindirmek için oyunlara başvuruyor Kitabın adı ‘Tehlikeli Oyunlar’ olacak
Olaylar, karakter Hikmet Benol'un etrafında gelişir Atay edebiyatının ayırıcı özelliklerinden biri olan oyun motifi romanın bütününe hakimdir
Romanının baş kahramanı olumsuz bir tip olarak çizilmiştir:
“ Selim’le oldukça güç bir tip, yani olumlu insan –bir bakıma- denemiştim Şimdi sürekli olumsuz bir tip düşünüyorum Küçük hesapların olumsuzluğunu Kimsenin okumadığı kitapları okuyan, kötü yaşayan bir adam () Aşağılık bir adam () Hikmet farkında Fakat kötülüklerine engel olamıyor
Yazar, Hikmet’i yaratırken birçok kaynaktan beslenmiş: William Shakespeare'in Hamlet'i ve İncil’deki kutsal üçlü (teslis) bunlardan ikisi Hikmet, teslisteki İsa figürünü canlandırıyor Tanrı ve Meryem Ana’yı çağrıştıran figürler de Hikmet’in aynı gecekonduda yaşadığı (ya da yaşadığını hayal ettiği) Albay ve Nurhayat Hanım karakterleri
Mekanın gecekondu olarak seçilmesi de tesadüf değildir Kent kökenli olan Hikmet için gecekondu aykırı bir mekandır ve bunun yarattığı yabancılaştırıcı etki soyut iç dünya atmosferi yaratmak için kullanılır Romanda yine Tutunamayanlar gibi iç konuşmalara oldukça sık rastlanır ve okuyucuya aktarılan Hikmet’in yaşamının düş mü gerçek mi olduğu netleştirilmez
Düşle gerçeğin birbirine karışması, üstkurmacanın kurgunun ana ilkesi olması Tehlikeli Oyunlar’ı postmodernist roman kategorisine dahil ediyor Aynı zamanda Tehlikeli Oyunlar postmodernizmin Türk edebiyatındaki ilk örneği kabul ediliyor
Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunlar‘ı oluştururken birçok kitaptan ve kaynaktan etkilendiği söyleniyor Bunların başında James Joyce’un Ulysses’i ve Vladimir Nabokov’un Solgun Ateş’i geliyor Solgun Ateş’in Tutunamayanlar üzerinde de etkili olduğu söyleniyor Bu romanın bir bölümünde Oğuz Atay’ın kullandığı yöntem Nabokov’un romanının esasını oluşturuyor İki roman da ölen birinin ardından yakın bir dostunun yazdığı bir önsözle başlıyor; üstkurmaca, oyunlar, şiirler iki romanda da kullanılıyor

Yazarı Oğuz Atay Ülke Türkiye Özgün_Dili Türkçe Türü Roman Yayınevi İletişim Yayınevi Anadilinde Basım Tarihi 1973 Sayfa Sayısı 479 Anadilinde ISBN ISBN 9754702098

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com