|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| çalışacak or 21, kasim, ortak, üniversitesi, yunan |
İü Ve Yunan Üniversitesi Ortak Çalışacak/21 Kasim |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İü Ve Yunan Üniversitesi Ortak Çalışacak/21 Kasimİstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Yunanistan'ın İoannina Üniversitesi arasında çeşitli konularda işbirliğini içeren ön proje protokolü törenle imzalandı ![]() İÜ Rektörlük binasında düzenlenen imza töreni öncesinde konuşan İÜ Rektörü Prof Dr Mesut Parlak, imzalanacak ön proje protokolünün İÜ ve İoannina Üniversitesi arasındaki işbirliğini kısa sürede en üst seviyeye çıkaracağını kaydetti Yapılacak bilimsel işbirliğinde, özellikle küresel ısınma konusunda yapacakları ortak çalışmaların önemine işaret eden Parlak, ''Gelecekte dünyayı bekleyen ciddi bir sorun olan küresel ısınma ve susuzluk problemlerini birlikte çözebilmenin uğraşlarını vereceğiz Özellikle, iki ulusu yakından ilgilendiren orman yangınlarıyla, giderek kuraklaşmanın olduğu düşüncesinden hareketle kaliteli su ve ormancılık konusunda da çok yakın işbirliğine gireceğiz'' diye konuştu Rektör Parlak, Dünya Ormancılık Günü olan 21 Mart'ta iki üniversitenin işbirliğiyle ağaçlandırmayla ilgili ciddi bir çalışma yapacaklarını da vurguladı İmzalanacak protokolün iki ülke arasında son dönemdeki yakınlaşmaya katkı sağlayacağını da belirten Prof Dr Parlak, konuk üniversite yetkililerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti de ifade etti İoannina Üniversitesi Rektörü Prof Dr İoannis P Gerothanassis de ''Bunun, özellikle çevre ve ormancılık konusunda önemli atılımlara yol açacak bir anlaşma olduğuna inanıyorum'' dedi Gerothanassis, ancak anlaşmanın sadece ormancılık ve çevre değil, güzel sanatlar, tıp gibi çeşitli alanlarda, öğrenci, öğretim görevlisi değişimi ve bilimsel çalışmalara da olanak vererek iki üniversite arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceğini vurguladı ![]() Ziyaret ettiği İstanbul Üniversitesi'nden çok etkilendiğini de belirten Gerothanassis, İÜ'nün Avrupa ülkelerindeki üniversiteler düzeyinde olduğunu söyledi Gerothanassis, ''Bu imzalanacak anlaşmayla hem eğitim, hem de bilim alanında çok önemli atılımlar olacağına inanıyorum'' dedi Konuşmaların ardından, ''ormanlık alanda su üretimi'' başta olmak üzere birçok alanda uluslararası ortak çalışmalar yapılması kararını alan iki üniversitenin rektörleri, hazırlanan ön proje protokolünü imzaladı Protokol ile Yunanistan'da bu yıl orman yangınlarıyla kaybedilen alanların tekrar ağaçlandırılması konusunda İÜ Orman Fakültesi'nin deneyimlerinden yararlanılarak pilot bir ağaçlandırma çalışması yapılacak Avusturya'nın Bodenkultur Üniversitesi tarafından da bilimsel olarak destek verilen ön proje protokolünün ana konusunu Türkiye'de ve Yunanistan'da ormanlık alanlardan kaliteli su üretiminin gerçekleştirilmesi ve su kaynaklarının korunması oluşturuyor Başlatılan projeyle, her iki üniversite tarafından da yalnızca kendi ülkelerinin gereksinimleri karşılayan değil, aksine gelecekte dışa ''su satan devletler'' arasında yer alınması hedefleniyor![]() |
|
|
|