![]() |
Ev Ekonomisti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ev EkonomistiEv Ekonomisti TANIM Kırsal yörelerdeki aileleri, ekonomik düzeylerini yükseltmek ve yaşayışlarını iyileştirmek amacıyla, mevcut kaynaklarını (para-zaman vb ![]() ![]() GÖREVLER - Çalışma yapacağı yerleşim bölgesinin kültürel, ekonomik ve sosyal durumu hakkında ön araştırmalar yapar, - Çalışma programları dahilinde bireysel ve grup çalışmaları yapar, - Kırsal kesimde yaşayan aile üyelerine yeni bilgi ve teknikler öğretir, mevcut bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunur, - Tüketicinin korunmasına ve eğitimine yönelik araştırma ve eğitim görevleri yapar, - Köy kadınlarına ev idaresi, gıda-beslenme, çocuk bakımı, aile sağlığı konularında sahip oldukları kaynak ve olanakları değerlendirici bilgiler verir, - Ev aletlerinin, yiyecek ve giyeceklerin seçilmesi ve kullanılması hakkında ev kadınlarına önerilerde bulunur ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Görsel araçlar (TV, video, tepegöz, sinema filmi, slayt), - El becerilerine yönelik örnek ürünler, - Çeşitli eğitim araç, gereçleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Ev ekonomisti olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe, - Başkalarını etkileme gücüne, - Başkalarının duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını anlama gücüne, - Başkalarına yardım etme isteğine sahip olan, - Sosyal bilimlere ilgi duyan, kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ev ekonomistleri zaman zaman kırsal bölgelerde, köy evlerinde görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Ev ekonomistleri; kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar ile örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, orta dereceli okullarda, halk eğitim merkezlerinde, hastane, okul, kreş ve huzurevleri gibi yerlerde çalışabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin Ev Ekonomisi bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu alanda öğrenim görebilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yeterli "Eşit Ağırlık (EA-2)" puanı almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ 4 yıl süreli eğitim programının amacı; ailenin tüm kaynaklarını rasyonel ve ekonomik olarak kullanabilecek, çağdaş yaşamda ailenin fonksiyonlarını yüklenen kurumlarda çalışabilecek, teknik bilgi ve becerilere sahip elemanlar yetiştirmektir ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Kamu kuruluşlarında çalışanlar idari kademelerde görev alabilirler ![]() - Yüksek lisans ve doktora eğitimi yapabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Sosyal çalışma uzmanlığı ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Durumları uygun olan öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve harç kredisinden, kamu ve özel kurum ve kuruluşların sağladığı burslardan yararlanabilirler ![]() - Kamu kuruluşlarında görev alan yeni mezun meslek elemanı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu' na göre 9 ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri |
![]() |
![]() |
|