|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
biliyor, bunları, musunuz, suyun, uzmanlarından |
![]() |
Suyun Uzmanlarından Bunları Biliyor Musunuz?? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Suyun Uzmanlarından Bunları Biliyor Musunuz??1--^'Doğal Kaynak Sularının Özellikleri Nelerdir? Kaynak Suyu, Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından yer yüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan ve Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelikte izin verilenler dışında her hangi bir işleme tabi tutulmaksızın nitelikleri tanımlı, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı sularıdır ![]() -Doğal Kaynak Suyu ve İşlenmiş İçme Suyunun Arasındaki Fark Nedir? Doğal kaynak suları işleme tabi tutulmazken işlenmiş içme suları isminden de anlaşıldığı gibi farklı işlemlerden geçirilebilir ![]() 2---İşlenmiş İçme Suyunun Özellikleri Nelerdir? İçme Suyu, Jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan, bir veya daha fazla çıkış noktasından sürekli akan veya teknik usullerle çıkarılan ve Bakanlıkça uygun görülen dezenfeksiyon, filtrasyon, çöktürme, saflaştırma ve benzeri işlemler uygulanabilen ve parametre değerlerinin eksiltilmesi veya arttırılması suretiyle elde edilen, etiketleme gerekliliklerini karşılayan ve satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya arz edilen yer altı sularıdır ![]() İşlem görmesi sebebiyle bu sular doğal olarak değerlendirilmez ![]() 3---Her Su Arıtılarak İçilir Hale Gelebilir mi? Teknolojinin yardımı ile her tür su işleme tabi olarak içilebilir niteliğe getirilebilir ve işlenmiş su olarak tanımlanabilir ![]() Su; yaşamın temel ögesi olarak insan vücudundaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların içinde yer alırken ayrıca içinde bulundurduğu elementler ile de sağlığın devamı ve korunmasında da rol oynar ![]() Minerallerin ve vitaminlerin vücutta çözünmesini ve iletilmesini sağlar ![]() Aldığımız gıdaların enerjiye çevrilmesine katkıda bulunur ![]() Vücut sıcaklığının ve su dengesinin düzenlenmesini sağlar ![]() Derinin nemlenmesindeki en önemli faktördür ![]() ![]() Vücudumuzdaki toksin maddelerin dışarı atılmasını ve vücudun temizlenmesine yardım eder ![]() Organlarımızın özellikle de böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur ![]() Nefes almada oksijeni nemlendirir ve kolay nefes almamıza yardımcı olur ![]() Eklemlerde yastık görevini yerine getirerek, eklemlerin hareketlerini düzenler ![]() Şehir şebeke suları genellikle nehir, göl ve baraj suları gibi yüzeysel sulardan elde edilirler ![]() ![]() 4---Vücut İçin Gerekli Olan Su Nerelerden Alınır? En önemli su kaynağı suyun kendisidir ![]() ![]() 5---Günde Kaç Litre Su İçmeliyiz? İnsanların içmeleri gereken su miktarı vücut ağırlığına ve aktivitelerine göre değişmekle birlikte, bir insanın günde 1,5 litresini içeceklerden olmak üzere günde 2-3 lt su alması gerekmektedir ![]() ![]() -Su İhtiyacını Diğer İçeceklerle Gidermek Mümkün mü? Su ihtiyacımızı karşılayacağı düşüncesiyle içilen kahve, çay, kola gibi içecekler; idrar söktürücü maddeler içerdiklerinden bunlar, içildiğinde vücuttan atılan idrar miktarının artmasına ve vücuttan su kaybına neden olurlar ![]() ![]() 6---Doğal Kaynak Suları Hangi Sıcaklıkta İçilmelidir? Doğal kaynak sularının ideal tüketilme sıcaklığı standart olmayıp, kişiden kişiye farklılık gösterir ![]() ![]() 7---Sert Sular ile Yumuşak Sular Arasındaki Fark nedir? Genel olarak suyun sertliği, kalsiyum seviyesi olarak kabul edilmesine rağmen,suyun sertlik derecesi içerdikleri erimiş kalsiyum ve magnezyum tuzlarından ileri gelmektedir ![]() Sertlik/ yumuşaklık içilebilir sular için bir kalite parametresi ya da göstergesi değildir ![]() 8---Şişelenmiş Bir Suyun Kullanma Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir? Şişelenmiş suların raf ömrü kullanılan ambalaj malzemesi, saklama koşullarına ve işletme koşullarına bağlıdır ![]() 9---Şişelenmiş Bir Su Hangi Koşullarda Saklanmalıdır? Sular serin ortamlarda, güneş ışığından uzak ve kuru ortamlarda saklanmalıdır ![]() ![]() 10---Kaynatma Sonrası Tortu Normal mi? Kaynatma sonrası görülen tortu suyun içinde doğal olarak bulunan kalsiyum mineralinin çökmesinden kaynaklanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11---Hayat Sudaki Sodyum Oranı Nedir? Hayat kaynaklarımızda sodyum oranı 1mg/lt’den azdır ![]() 12---Pompaların kirliliği gözle de tespit edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() 13---Pompa Temizliği Nasıl Yapılmalıdır? Pompa ve cooler, damacanadan su aktarmak amacıyla kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() --Pompa Kullanımı; Pompa damacana üzerinde iken kullanım sonrasında ağız kısmındaki tıpa mutlaka kapalı tutmalıdır ![]() Pompalar damacanadan başka damacanaya aktarılırken koku ve kirlilik kontrolü yapılmalıdır ve temizlenmelidir ![]() Şehir şebeke suları genellikle nehir, göl ve baraj suları gibi yüzeysel sulardan elde edilirler ![]() ![]() --Pompaların Temizliği; Pompanın sökülebilen parçaları ayrılır ![]() Parçalar 50°C deki sıcak suda 10 dakika bekletilir ![]() Fırça yardımıyla parçalar temizlenir ![]() Diğer yanda bir kaba sıcak su konulur ![]() Sökülen su pompasının alt kısmı sıcak suyun içine daldırılır, suyun çekilmesine başlanır ![]() ![]() Parçaların ve ana parçanın temizliğinden emin olunduktan sonra yerlerine monte edilir Pompanın dış yüzeyi de sıcak su kullanılarak temizlenir ![]() Cooler Kullanımı ve Temizliği; Damacana değiştirme işlemi sırasında cihazda koku ve kirlilik kontrolü yapılmalıdır ![]() Cihazın alındığı firmadan cihazın nasıl ve kimin tarafından temizleneceği ile ilgili bilgi alınmalıdır ve buna göre hareket edilmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|