![]() |
Neden Bazi İnsanlar Sanslidir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Neden Bazi İnsanlar Sanslidir?Neden bazi insanlar sanslidir? Neden bazı insanlar inanılmaz derecede şanslıyken, diğerleri hak ettikleri olanaklara asla sahip olamaz? Bir psikolog, yanıtı bulduğunu söylüyor ![]() ![]() ![]() 10 yıl önce, şansı araştırmaya başladim ![]() ![]() ![]() Yüzlerce sıradışı erkek ve kadın, araştırmam için gönüllü oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumun, insanların söz konusu fırsatları fark etme yetenekleri arasındaki farklılıklardan mı kaynaklandığını bulmak için basit bir deney yaptım ![]() Hem şanslı, hem de şanssız insanlara bir gazete verdim ve onlardan gazeteyi iyice inceleyip içinde ne kadar fotoğraf olduğunu bana söylemelerini İstedim ![]() Gazetenin ortalarında bir yere, üzerinde şu not yazılı olan büyük bir mesaj yerleştirdim: "Deney görevlisine bunu gördügünüzü söyleyin; 250 dolar kazanın ![]() Bu mesaj, sayfanın yarısını kaplıyordu ve yüksekliği 5 cm'ın üzerinde olan bir fontla yazılmıştı ![]() Herkesin yüzünü sabit bakışlarla süzüyordum ![]() Şanssız insanlar, bunu fark edemezlerken, şanslı insanlar hemen fark ettiler ![]() Şanssız insanlar, genel olarak şanslı insanlardan daha gergindirler ![]() Bu endişeli ruh hali, beklenmeyeni fark etme yeteneklerine zarar verir ![]() Sonuç olarak, fırsatları kaçırırlar; çünkü başka bir şeyi aramaya aşırı odaklanmışlardır ![]() giderler; bu yüzden de iyi arkadaşlar edinme fırsatlarını kaçırırlar ![]() ılanlarını bulmaya kararlı bir biçimde gazeteleri incelerler ve diğer iş olanaklarını kaçırırlar ![]() ![]() Dolayısıyla, yalnızca aradıklarını değil, orada ne olduğunu da görürler ![]() Araştırmam, sonuç olarak şunu gösterdi: Şanslı insanlar, dört ilke sayesinde şanslarını yaratırlar ![]() fırsatlarını yaratma ve fark etme konusunda beceriklidirler; sezgilerini dinleyerek şanslı kararlar verebilirler; Olumlu beklentiler sayesinde doğru çıkan tahminlerde bulunurlar ![]() Şanssızlığı şansa dönüstüren esnek bir yaklaşım benimserler ![]() doğru, bu ilkelerin, şansı yaratmada kullanılıp kullanılamayacağını merak ettim ![]() Bir grup gönüllüden, bir ay boyunca, şanslı bir insan gibi düsünüp davranmaya yardımcı olacak egzersizler yapmasını istedim ![]() Çarpıcı Sonuçlar: Bu egzersizler, şans fırsatlarını fark etmeleri, sezgilerini dinlemeleri, şanslı olmayı ummaları ve şanssızlığa karşı daha esnek olmalarında onlara yardımcı oldu ![]() ![]() Sonuçlar, çarpıcıydı: Bu insanların % 80'i, artık daha mutluydu; yaşamında daha çok tatmin oluyordu ve belki de en önemlisi, daha şanslıydı ![]() ![]() Şanslı olmak içın önerdiği dört temel ipucu bulunuyor: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Profesör Richard ![]() ![]() ![]() Wiseman Üniversitesi Hertfordshire |
![]() |
![]() |
|