![]() |
Yaşam Ve İçimizdeki Çocuk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaşam Ve İçimizdeki ÇocukYaşam Ve İçimizdeki Çocuk ![]() Hepimiz bir uğraş içindeyiz ve yaşamın bu akışı içinde koşturup dururken, sürekli diğer insanlarla etkileşim ve iletişim kuruyoruz ![]() ![]() Yaşamın bu akışı içinde diğer insanlarla etkileşim kurarken acaba asık suratlı, öfkeli ve kaygılı mıyız, yoksa sakin, huzurlu ve mutlu muyuz? “Bana ne diğerlerinin asık suratlı olup olmamasından, ben kendime bakarım,” diye düşünebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlar dışarıya çıktıklarında, daha çok güler yüzlü mü, yoksa asık suratlı insanlar mı görüyor? Bizim konuştuğumuz çoğu kişi sokakta çoğunlukla asık suratlı, öfkeli insanlar gördüklerini söylediler ![]() Yaşamın zorlukları, ekonomik sıkıntılar kesinlikle önemli bir etken ![]() ![]() ![]() İnsan mutluluğunun koşullarını araştıranlar refah düzeyleri düşük alan bazı “üçüncü dünya” insanlarının refah düzeyi kendilerinden kat be kat iyi olan batılılardan daha mutlu olduklarını görmüşlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok uzaklara gitmeye gerek yok; kendi toplumumuzda da aynı gözlemleri yapabiliriz ![]() ![]() Benim bulunduğum semtte bir bankanın ufak bir şubesi var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O kadar etkilendim ki, kendisiyle her gittiğimde sohbet ettim ve hayatı hakkında bilgi almaya çalıştım ![]() - Evde de böyle misin, Mustafa Bey? - Ben her yerde böyleyim! - Eşinle, çocuklarınla konuşurken, böyle gözlerin cıvıl cıvıl mı? - Ben hep böyleyim ![]() - Nasıl başarıyorsun bunu, gözlerinin içi gülüyor? - Bilmem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Bey çok kısıtlı olanaklarla yaşayan biri ![]() ![]() Nedir bu iç etken? İç çocuk! Mustafa Bey’in iç çocuğu dipdiri; sevgiye doymuş ve yaşamı doyasıya kucaklamış ![]() ![]() ![]() ![]() İç çocuk sağlıklı olabilir, sağlıksız olabilir ![]() ![]() - Başkasını memnun etmek için derse çalışır, okulda başarılı olur; - Başkasını memnun etmek için hoşuna gitmeyen bir mesleği seçebilir; - Başkasını memnun etmek için içinin ısınmadığı biriyle evlenmeye “evet” der; Peki, neden böyle yapar? Çünkü küçükken anne ve babasından görmediği kabulü şimdi başkalarından elde etmeye çalışır ![]() Çocuk büyürken içinde yetiştiği ailede toplum beklentileri çok baskın ise sık sık çocuk “ayıp” kelimesini duyar; “aman başkaları görmesin!” denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de bunun tam aksi bir durum vardır ![]() Çocuğa hiç sınır koymamış, ne isterse vermiş, sorumluluk bilincinin gelişmesine fırsat verilmemiş bir ortamda, kendinden başka hiç kimseyi düşünmeyen, bencil, saldırgan bir insan yetişir ![]() ![]() ![]() ![]() Gelişmiş olgun insanda iç çocuk ve iç anababa dengelidir ![]() ![]() ![]() Yaşamın anlamı kişinin kendini toplumun bir parçası olarak görmekten, ait olmaktan, yani iç anababanın sağlıklı gelişiminden kaynaklanır ![]() Yaşamın coşkusu kişinin iç çocuğunun sağlıklı olarak gelişiminden kaynaklanır ![]() Kişinin gücü ise iç çocuğun ve iç anababanın birbirleriyle ahenkli olarak işbirliği yapmasından, bir ekip olarak çalışmasından kaynaklanır ![]() Böylece iç çocuğu ve iç anababası dengeli bireyin yaşamı anlamlı, coşkulu ve güçlü bir yaşamdır ![]() İç anababası tarafından kabul görmemiş, onlar tarafından onaylanmamış çocuk, ömür boyu başkalarından onay arar, onların gözlerinin içine bakar ![]() İnsanlar onun beklediği onayı, beğeniyi verirlerse geçici olarak mutlu olur, vermezlerse de çok kırılır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|