![]() |
Bayrağımızın Derin Manası... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayrağımızın Derin Manası...Insan zekası bir takım anlamları daha güçlü anlatmanın yollarını arayıp bulmuş; bunun için benzetme (teşbih)ler yapmış, mecazlar kullanmıştı ![]() ![]() ![]() Sembollerin ceşitli dillere göre , aynı toplum içinde mesleklere ve konulara göre değiştiği, başka başka anlamlar için kullanıldığı da görülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buraya kadar sembollerin manaya yükselişini fazla çoğaltmadan bir kaç örnekle anlatmaya çalıştık ![]() ![]() Türk Bayrağı rengini şehitlerin kanından, ilhamını da kan gölüne yansıyan ay ve yıldızdan aldığını biliyoruz ![]() İnsan düşüncesi manevi anlamdaki yücelik kavramı ile maddi anlamdaki yükseklik kavramı arasında bir ilişki bir paralellik kurar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilindiğ gibi, genellikle Hristiyan milletler bayraklarına Haç şeklinde semboller yer almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte burda Hilal?in gücü burda çıkmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilindiği gibi arapça aslında Hilal kelimesinde; 1 ?He?, 1 ?Lam?, 1 ?Elif?, ve yine 1 ?Lam? harfleri bulumaktadır ![]() ![]() ? ?He ? ?Lam? ? ?Elif? ? ?Lam? ? Toplam Olarak =99 ALLAH (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 99?da Esmaul Hüsna?yı temsil eder Öyleyse bu iki kelimeyi bilhassa sembolik olarak birbirinin yerine kullanmak mümkündür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH (c ![]() ![]() ALLAH(c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilindiği gibi bazı İslam ülkeleri bayrağında, öellikle Suudi Arabistan doğrudan doğruya Kelime-i Tevhid?i yazarak sembole gidilmeden bayrağına koymuştur ![]() ![]() Hilal?in kucağındaki Yıldız, Hilalde olduğunun aksine doğrudan doğruya şeklinden alınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hilal ALLAH (c ![]() ![]() ![]() ALLAH (c ![]() ![]() ![]() ![]() Claude Farrere dilimize ?Türklerin Manevi Gücü? adıyla çevrilen eserinde (s ![]() ?En mükemmel gemiler, yarım ay şeklinde amiral gemisinin etrafına sıralanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() diyerek Türk toplumunun hayatında örf ve geleneklerin ne kadar köklü bir yeri olduğunu anlatır ![]() İstiklâl marşımızda, ?Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal ![]() ?Kahraman ırkıma bir gül ne bu şiddet bu celâl?? mısralarında bayrağın ve hilalin şahsına dile gelen hitap, aslında doğrudan doğruya ALLAH (c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ?Ruhumun senden ilâhî şudur ancak emeli;? mısrasında bu dilek daha açık bir dille ortaya konmaktadır ![]() Hilal sadece bayrağımızda değil, kandil geceleri yapılıp dağıtılan ay çöreğindede görülür ![]() ![]() Türk Bayrağı kırmızıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bayrağımızın Derin Manası... |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bayrağımızın Derin Manası...Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak ![]() O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak ![]() Mehmet Akif Türk milletine cesaret,ve tahammül aşılamak için ve onda bulunan duyguları harekete geçirmek için şiirine korkma sözüyle başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk milletinin bütün fertlerini öldürmedikçe bağımsızlığını kimse yok edemez ![]() Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal ![]() ![]() ![]() Hakkıdır, Hakk?a tapan milletimin istiklal! Şair ikinci kıtada bayrağımızın o zaman ki kırgın, küskün, öfkeli halini dile getiriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türk bayrağının gülmesi göklerde dalgalanmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım ![]() Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım ![]() Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım ![]() Şair ?ben? diyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var ![]() Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, ?Medeniyet!? dediğin tek dişi kalmış canavar? Bu kıtada şair vatanımızı istilaya kalkışan avrupalılara meydan okuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaş! Yurdumu alçakları uğratma, sakın ![]() Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın ![]() Doğacaktır sana va?dettiği günler Hakk?ın ![]() ![]() ![]() Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın ![]() Şair kahraman Türk askerine hitap ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bastığın yerleri ?toprak!? diyerek geçme, tanı: Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı ![]() Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı ![]() Şair Türk ordusuna vatanın kutsallığını hatırlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda! Canı, cananı, bütün varımı alsında Huda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda ![]() Bu vatan cennet kadar kıymetlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli ![]() Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli- Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli ![]() Allah?a şair hitap ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-taşım, Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım, Fışkırır ruh-ı mücerred gibi yerden na?şım; O zaman yükselerek arşa değer belki başım ![]() Ezan sesleri yurdumuzun üstünde inledikçe şehitlerimizinde ruhları şaad olacaktır ![]() ![]() ![]() Dalgalan sen de şafakalar gibi ey şanlı hilal! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal ![]() Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk?a tapan, milletimin istiklal! Şair zafer gününün heyecanını yaşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|