Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deniz, konferansı, silahsızlanması, washington

Washington Deniz Silahsızlanması Konferansı

Eski 08-23-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Washington Deniz Silahsızlanması Konferansı

Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya arasındaki rekabetten doğmuştur Konferans, birçok antlaşmalar imzalayarak 6 Şubat 1922'de sona ermiştir

Japonya, Avrupa'nın içinde bulunduğu durumdan faydalanarak özellikle Çin üzerinde etkili olmuş ve 1915 yılında bu ülke ile yaptığı bir antlaşma ile birçok hak ve imtiyazlar kazanmıştır Amerika için önemli bir pazar olan Uzak Doğu'daki Japon üstünlüğü Amerika'yı rahatsız etmiştir Bu bölgedeki ekonomik menfaatlerini korumak isteyen Amerika, büyük bir deniz silahları yapımı programı uygulamaya başlamıştır Ancak, Japonya da buna aynı şekilde bir programla cevap vermiştir Fakat bu yarış her iki ülke kamuoyu tarafından tenkitlere maruz kalmıştır

Konuyu barışçı yollarla çözmek isteyen Amerika Cumhurbaşkanı Harding, Kasım 1921'de ilgili devletleri Washington'da bir toplantıya davet etmiştir

Bu antlaşmalardan Birincisi; ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya arasında imzalanmış olup, 'Dörtlü Antlaşma" adım alır Buna göre taraflar; birbirlerinin Pasifik'teki ülkelerine karşılıklı saygıyı taahhüt ediyorlardı Bu, Amerika için, Japonya'nın yayılmacı emellerine karşı Filipinler'in korunması idi

İkinci Antlaşma; 6 Şubat 1922'de ABD, İngiltere, Japonya, Belçika, Çin, İtalya, Hollanda ve Portekiz arasında imzalanan "Dokuz Devlet Antlaşması" (Nine-Power Treaty)dır Bu antlaşma ile devletler, Çin konusunda uygulayacakları politika ve prensipleri tespit ettiler Buna göre; Taraflar, Çin'in egemenliğine, bağımsızlığına, toprak ve idare bütünlüğüne saygı gösterecekler ve tüm Çin topraklarında ticaret ve endüstriyel fırsat eşitliği prensibini uygulayacaklardı

Üçüncü Antlaşma ise; yine 6 Şubat 1922'de Birleşik Amerika, İngiltere, Japonya, Fransa ve İtalya arasında imzalanan "Deniz Silahlarının Sınırlandırılmasına ait antlaşma idi Bu antlaşma ile; 35000 tonu geçmeyecek olan ve Capital ships denilen büyük gemiler bakımından her devletin sahip olabileceği deniz gücü sınırlandırıldı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com