Kaz Getirsem Yolar Mısın? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kaz Getirsem Yolar Mısın?Kaz Getirsem Yolar Mısın? Çok soğuk bir kış günü padişah, tebdili kıyafet gezmeye karar vermiş Yanına baş vezirini alıp yola çıkmış ![]() ![]() Bir dere kenarında çalışan yaşlı bir adam görmüşler ![]() Adam elindeki derileri suya sokup, döverek tabaklıyormuş "Padişah", "ihtiyarı" selamlamış " Selamünaleyküm ey piri fani ![]() ![]() " " Aleykümselam ey serdar'ı cihan ![]() ![]() " Padişah sormuş " Altılarda ne yaptın ?" " Altıya altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor ![]() ![]() " Padişah gene sormuş " Geceleri kalkmadın mı ?" " Kalktık ![]() ![]() Lakin, ellere yaradı![]() ![]() " Padişah gülmüş " Bir kaz göndersem yolar mısın ?" " Hem de ciyaklamadan ![]() ![]() " Padişahla baş vezir adamın yanından ayrılıp yola koyulmuşlar Padişah baş vezire dönmüş " Ne konuştuğumuzu anladın mı ?" " Hayır padişahım ![]() ![]() " Padişah sinirlenmiş " Bu akşama kadar ne konuştuğumuzu anlamazsan kelleni alırım " Korkuya kapılan baş vezir, padişahı saraya bıraktıktan sonra telaşla dere kenarına dönmüş Bakmış adam hala orada çalışıyor ![]() ![]() " Ne konuştunuz siz padişahla ![]() ![]() ?" Adam, baş veziri şöyle bir süzmüş " Kusura bakma Bedava söyleyemem Ver bir yüz altın söyleyeyim![]() " Baş vezir, yüz altın vermiş " Sen padişahı, serdar'ı cihan, diye selamladın Nereden anladın padişah olduğunu ![]() ![]() ?" " Ben dericiyim Onun sırtındaki kürkü padişahtan başkası giyemezdi![]() " Vezir kafasını kaşımış " Peki, altılara altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor ne demek ![]() ![]() " Adam, bu soruya cevap vermek için de bir yüz altın daha almış " Padişah, altı aylık yaz döneminde çalışmadın mı ki, kış günü çalışıyorsun, diye sordu Ben de, yalnızca altı ay yaz değil, altı ay da kış çalışmazsak, yemek bulamıyoruz dedim " Vezir bir soru daha sormuş ![]() ![]() " Geceleri kalkmadın mı ne demek ?" Adam bir yüz altın daha almış " Çocukların yok mu diye sordu ![]() Var, ama hepsi kız Evlendiler, başkasına yaradılar, dedim ![]() ![]() " Vezir gene kafasını sallamış " Bir de kaz gönderirsem dedi, o ne demek ![]() ![]() " Adam gülmüş "Onu da sen bul ![]() ![]() "
|
|
|
|