08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İstanbul Teknik Üniversitesi Hakkında Bilgiler
istanbul teknik üniversitesi ( itü veya teknik üniversite), geçmişi 1773´e uzanan, istanbul´da yer alan bir devlet üniversitesidir Türkiye´nin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilir Uluslararası alanda ise yapılan en iyi üniversiteler sıralamalarının bazılarında ilk 500´e girmeyi başarmıştır [1] istanbul´un değişik yerlerinde 1 tanesi ana yerleşke olmak üzere, toplam 5 yerleşkesi vardır istanbul teknik üniversitesi´nin geçmişi gerilere, osmanlı dönemine, Sultan III Mustafa nın saltanat yıllarına kadar uzanmaktadır osmanlı devletinde ilk kez Batılı anlamda mühendislik eğitimi vermek üzere 1773 yılında kurulan mühendishane-i Bahr-i Hümayun (İmparatorluk Deniz mühendishanesi), gemi inşaatı ve deniz haritalarının yapılması konusunda uzman personel yetiştiriyordu Haliç tersanesinde yer alan okulun kurucusu bir Macar soylusu olan Baron de Tott´du osmanlıların yenileşme hareketinde önemli rol oynayan Baron de Tott, açılan okulda ders de vermiştir İlk başhoca ise birçok yabancı dil bilen ve gemi mühendisliği konusunda eğitim görmüş olduğu ileri sürülen Cezayirli Seyyid Hasan Hoca dır okulun kitaplığının yabancı dillerden çevrilen birçok eserle zenginleştirildiği ileri sürülmektedir 1795 yılında, III Selim döneminde açılan mühendishane-i Berr-i Hümayun (İmparatorluk Kara mühendishanesi) topçu subayı yetiştirmek için kurulmuştu mühendishane-i Bahr-i Hümayun un genişletilmesiyle oluşan bu okulun eğitim süresi dört yıldı III Selim mühendishane nin gelişmesine önem vererek, okula Topkapı Sarayı Kütüphanesi´nden kitap göndermiştir okula bağlı bir matbaanın kurulmasına olanak sağlayan padişah ayrıca gözlem ve ölçüm aletleri bağışlayarak okulun donanımına katkıda bulunmuştur okulda verilen dersler arasında istihkam, top dökümcülüğü, topçuluk, astronomi gibi konular yer alıyordu okulun kuruluş ve gelişim sürecinde Fransız öğretim üyelerinin ve mühendislerin de katkısı büyüktür Hasköy´de, bugün Haliç Köprüsü´nün kuzey yönündeki ayağının bulunduğu alanda yer alan Kara mühendishanesi binası zamanla yıkılmış; Hasköy askerlik şubesinin bahçesinde duran yazıtı 1995 yılında istanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´ndan alınan izinle itü´nün Taşkışla binasına getirilerek, giriş holüne yerleştirilmiştir 1847 yılında mühendishane-i Berr-i Hümayun´un müfredatına mimarlık alanında da dersler konularak batı usullerine göre mimarlık bilgileri verilmeye başlandı 1883 yılında Hendese-i Mülkiye ye dönüşen mühendishane-i Berr-i Hümayun, 1909 yılında mühendis Mekteb-i Alisi adını alarak, sivil mimar ve mühendislerin yetişmesi konusunda eğitim vermiştir
|
|
|