08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi
düzenleTemmuz 2007
İstanbul Prof Dr Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi 2003 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamış ve Türkiye`de ilk açılan sosyal bilimler lisesi ünvanını elde etmiştir Sosyal bilimler liseleri, statü bakımından fen liselerine eşit sayılabilir İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi, adını Türkiye`de bu tür okulların açılmasının gerekliliğini ilk kez dile getiren sosyolog Mümtaz Turhan`dan almıştır
Okul, Türkiye`deki devlet okulları arasında Mümtaz Turhan Türk sosyolog, psikolog ve fikir adamı 1908 yılında Erzurum'un Pasinler ilçesinde doğdu İlköğrenimini orada, ortaöğrenimini Kayseri, Bursa ve Ankara'da tamamladı 1928'de burslu olarak Almanya'ya gitti Berlin ve Frankfurt üniversitelerinde felsefe ve psikoloji öğrenimi gördü Frankfurt Üniversitesinde doktorasını tamamladı 1936'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tecrübi Psikoloji Kürsüsüne asistan oldu 1939'da doçent oldu Bu dönemde Gestalt okuluna bağlı kalar
Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate ya da Uluslararası Bakalorya Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (International Baccalaureate Organization - IBO) tarafından dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve 3 değişik gruptan oluşan bir sistemdir
IB - International Baccalaureate) diploması veren tek okuldur Bilindiği üzere bu diplomayı almaya hak kazanan öğrenciler, dünyanın bütün üniversitelerinden dilediklerinde öğrenim görme imkanına sahip olmaktadır
==Eğitim==
İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi bir sene hazırlık ve dört sene lise eğitimi olmak üzere toplamda beş senelik bir eğitim sezonuna sahiptir Diğer liselerden farklı olarak Sosyal Bilimler Liseleri`nde sadece Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilgiler alanlarında eğitim verilmektedir ve söz konusu alanlar 10 sınıfın sonunda seçilebilmektedir Ayrıca 9 sınıftan itibaren Osmanlı Türkçesi ve 11 ve 12 sınıflarda Yakın Çağ ve 20 Yüzyıl Tarihi, Ekonomi, İşletme, Psikoloji, İletişim Teknolojileri, Fen Bilimleri gibi beşer saatlik dersler, seçmeli olarak okutulmaktadır
Okulun eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesini, öğretmenlerin hizmet içi eğitimde yetiştirilmesini, eğitim alt yapısının iyileştirilmesini, seminer ve projelerin nitelik yönünden geliştirilmesini sağlamak amacıyla Bakanlıkla iş birliği içinde çalışmak üzere üniversite öğretim üyelerinden oluşan Bilim Danışma Grubu oluşturulmuştur
==Barınma==
Okul pansiyonu, dörder kişilik banyolu 72 odadan müteşekkildir Giriş katında yemekhane, bodrum katında mutfak, çamaşırhane ve ambarların bulunduğu binanın 1 , 2 , 3 ve 4 katları yatakhane olarak kullanılmaktadır 2004-2005 Eğitim-Öğretim yılında hijyen amacıyla girişten itibaren koridor ve odaların halı ile kaplatılmıştır Katlarda belletici ve nöbetçi öğretmen odaları, dinlenme, revir ve malzeme depoları bulunmaktadır Her gün 24 saat öğrencilere çamaşır ve banyo ihtiyacı için sıcak su verilir
==Sosyal faaliyetler==
Kalkış, yatış, yemek, dinlenme, etüt, sportif, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler zaman çizelgesine göre yapılır Pansiyondaki birimlerin temizliği görevliler tarafından yapılır Okulun ayrıca 800 kişilik bir konferans ve tiyatro salonu ile 1100 kişilik kapalı spor salonu vardır
==Okulun amaçları==
1 Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmek, ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlamak
2 Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde Türkçe ve yabancı dil öğrenmelerini sağlamak
3 Öğrencileri edebiyat ve sosyal bilimler alanlarında araştırmaya yönelterek, gelişmelere ilgilerini uyandıracak ortam ve şartları hazırlamak
4 Öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duyguların uyandırılmasını sağlamak
5 Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirerek toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunmak
Linkler [http://www isbl k12 tr İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi]
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki İstanbul Sosyal Bilimler Lisesi maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|
|
|