![]() |
Arkitas |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ArkitasTarentumlu Arkitas Arkitas, Pythagorasçıdır ve Platon'un arkadaşıdır; Tarentum'un önde gelen bilginlerinden ve yöneticilerindendir; yasalar, kumandanlığı bir yılla sınırlamış olmasına rağmen, yedi yıl boyunca kent güçlerinin kumandanlığını yapmıştır ![]() ![]() İki tane mekanik araç yaptığı bildirilmektedir; bunlardan birisi, tahtadan imal edilmiş uçabilen bir kuş, diğeri ise çocukları oyalayacak bir çıngıraktır ![]() Arkitas, matematik bilimlerini, aritmetik, geometri, astronomi ve müzik bilimleri olmak üzere dört grupta tasnif etmiştir; bu bilimler sonraki dönemde quadrivium diye adlandırılacak ve triviumla, yani gramer, retorik ve diyalektik bilimleriyle birlikte Rönesans sonrasına kadar eğitimin esasını oluşturacaktır ![]() Geometri alanında teorem sayısını arttırmıştır ![]() ![]() ![]() Sphaeric adlı yapıtında matematikçilerin, gökcisimlerinin hareketlerine, doğuş ve batış zamanlarına ilişkin çok doğru bilgiler verdiklerini söylediğine bakılacak olursa, Arkitas döneminde, astronominin matematiksel bir bilim olarak görüldüğü (veya görülmeye başlandığı) anlaşılır ![]() ![]() Evrenin sınırlı olup olmadığı tartışmasını açmıştır ve bir yerde, "eğer ben sabit yıldızlar küresinin dışında olsaydım, kolumu veya bastonumu dışarı doğru uzatabilir miydim yoksa uzatamaz mıydım? Uzatamayacağımı söylemek saçmadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dairenin Dörtgenleştirilmesi Bu problemin çözümüyle uğraşanların başında, yukarda adı geçen Kioslu Hipokrates gelmektedir ![]() ![]() O merkezli bir yarım daire içine ABC yarım karesi çizilsin ve bunun AB kenarı, başka bir yarım dairenin çapı olsun ![]() ![]() ![]() Hipokrates, ilk defa olarak, matematiksel çizimlerinde harf kullanmıştır ve bu uygulama şekillerin yeniden oluşturulması açısından çok önemlidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|