Küp Peyniri |
08-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Küp Peyniriİç Anadolu Bölgesinde, özelliklede Yozgat ve civar illerinde geleneksel olarak üretilen bir tür peynir Peynir mayası ve kültürü ile içerisindeki İÇ ANADOLU BÖLGESİ Orta Anadolu adıyla da bilinen ve Doğu Anadolu Bölgesinden sonra 2 büyük coğrafi bölgemiz olan İç Anadolu'nun yüzölçümünün genişliğine oranla nüfusu fazla değildir Marmara Bölgesi'den iki kat geniş olan bu bölgede Marmara Bölgesi kadar nüfus yaşar Anadolunun çeşitli bölgeleri arasındaki yollar İç Anadoludan geçtiği için bu bölge eski yerleşme alanı olmuş ticaret yolları üzerinde yer alan yörelerde, yerleşme alanları büyüyerek büyük kentler haline dönüşmüştür kazein proteini (Memeli hayvanların sütlerindeki azotlu maddelerin temelini meydana getiren "fosfoprotein" grubundan bir proteinli madde Kazein, yağsız süttozu ile birlikte yağ yapımının yan ürünlerinden biridir Kazein türleri şunlardır: Maya kazein, laktik kazein Süt proteini) fermentasyona bırakılarak pıhtılaştırılan süt, pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılmasından sonra suyu bir miktar süzülerek kazein toprak küp içerisine sıkıca basılır ve oldunlaşmaya terkedilir Yağı alınmamış sütten üretilen küp peyniri , peynirin toprak küp içerisinde olğunlaşma süresi boyunca nemini yavaş yavaş kaybetmesi ve bu sırada gerçekleşen biyokimyasal olaylar neticesinde kendine has koku ve aroma oluşan özel bir peynir türüdür Bu biyokimyasal olaylar üzerinde, küpün ağzını kapatmakta kullanılan hamurun içerdiği Küp, iki üç çeşit killi toprak ve silisin karışımından oluşan bir tür özel toprağın çok iyi yoğrularak çamur haline getirilmesi ve uzun bir süre dinlendirilerek mayalanmasının ardından çamurun çark denilen ayakla ve motorla çevrilen makinalarda istenildiği gibi şekillendirilmesi, ardından pişirilmesi ve ek işlemlerin gerçekleştirilmesi esasına dayanır mikroorganizmalar ve hamurunda etkisi olduğu düşünülebilir Oda sıcaklığının altında depolanan küp peyniri için ideal depolama sıcaklığı 6-10 santigrad derecedir Mikroskobik (çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olup ancak mikroskop ile görülebilen) organizmaların genel adı Çayıralan gibi bazı yörlerde ise peynir Yozgat iline bağlı bir ilçe Yüzölçümü 1498 kilometrekare, nüfusu 35168 dir İlçenin yüzeyi, Akdağlarla bu dağların batı yamaçlarından başlayarak Kızılırmak'ın bir kolu olan Delice suyuna doğru Patates kuyusu, Orta Anadolu`da bostandan hasat edilen patateslerin, sıcak yaz ayları boyunca çimlenmeden ve küflenmeden muhafaza edilerek son bahar ve kış aylarında tüketilmesi için evlerin zemininde yer alan yaklaşık 1,5 metre derinliğinde ve yeterli genişlikte ağzı ahşap kapaklarla kapatılan kuyulardır Tandır gibi serin ve özgün mekanlarda olğunlaştırılarak küflenmeye bırakılmaktadır Tandır Isınmak için kullanılan bir çeşit mangal Yere çukur kazılarak yapılan özel bir fırına da tandır denir Eskiden kış soğuk geçen yerlerde alçak dört köşe bir masanın altına bir mangal konur ve bunun üzeri, tamamen örtecek, ateşten zarar görmeyecek şekilde pamuklu bir örtüyle kapatılırdı Isınmak istiyenler bu örtüyü dizleri üzerine çekerler, ayaklarını mangalın etrafına koyarlardı Sobaların olmadığı, mangalla ısıtmanın sağlanamadığı yerlerde bu usul çok kullanılırdı Bazı yer Roquefort peyniri benzeri bir küflenme geçiren peyniren peynirin koku ve aroması değişirDüzenleNisan 2007 |
|