Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
küp, peyniri

Küp Peyniri

Eski 08-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Küp Peyniri




İç Anadolu Bölgesinde, özelliklede Yozgat ve civar illerinde geleneksel olarak üretilen bir tür peynir


Peynir mayası ve kültürü ile içerisindeki İÇ ANADOLU BÖLGESİ Orta Anadolu adıyla da bilinen ve Doğu Anadolu Bölgesinden sonra 2 büyük coğrafi bölgemiz olan İç Anadolu'nun yüzölçümünün genişliğine oranla nüfusu fazla değildir Marmara Bölgesi'den iki kat geniş olan bu bölgede Marmara Bölgesi kadar nüfus yaşar Anadolunun çeşitli bölgeleri arasındaki yollar İç Anadoludan geçtiği için bu bölge eski yerleşme alanı olmuş ticaret yolları üzerinde yer alan yörelerde, yerleşme alanları büyüyerek büyük kentler haline dönüşmüştür

kazein proteini (Memeli hayvanların sütlerindeki azotlu maddelerin temelini meydana getiren "fosfoprotein" grubundan bir proteinli madde Kazein, yağsız süttozu ile birlikte yağ yapımının yan ürünlerinden biridir Kazein türleri şunlardır: Maya kazein, laktik kazein

Süt proteini) fermentasyona bırakılarak pıhtılaştırılan süt, pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılmasından sonra suyu bir miktar süzülerek kazein

toprak küp içerisine sıkıca basılır ve oldunlaşmaya terkedilir


Yağı alınmamış sütten üretilen küp peyniri , peynirin toprak küp içerisinde olğunlaşma süresi boyunca nemini yavaş yavaş kaybetmesi ve bu sırada gerçekleşen biyokimyasal olaylar neticesinde kendine has koku ve aroma oluşan özel bir peynir türüdür Bu biyokimyasal olaylar üzerinde, küpün ağzını kapatmakta kullanılan hamurun içerdiği Küp, iki üç çeşit killi toprak ve silisin karışımından oluşan bir tür özel toprağın çok iyi yoğrularak çamur haline getirilmesi ve uzun bir süre dinlendirilerek mayalanmasının ardından çamurun çark denilen ayakla ve motorla çevrilen makinalarda istenildiği gibi şekillendirilmesi, ardından pişirilmesi ve ek işlemlerin gerçekleştirilmesi esasına dayanır

mikroorganizmalar ve hamurunda etkisi olduğu düşünülebilir Oda sıcaklığının altında depolanan küp peyniri için ideal depolama sıcaklığı 6-10 santigrad derecedir


Mikroskobik (çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olup ancak mikroskop ile görülebilen) organizmaların genel adı

Çayıralan gibi bazı yörlerde ise peynir Yozgat iline bağlı bir ilçe Yüzölçümü 1498 kilometrekare, nüfusu 35168 dir İlçenin yüzeyi, Akdağlarla bu dağların batı yamaçlarından başlayarak Kızılırmak'ın bir kolu olan Delice suyuna doğru

Patates kuyusu, Orta Anadolu`da bostandan hasat edilen patateslerin, sıcak yaz ayları boyunca çimlenmeden ve küflenmeden muhafaza edilerek son bahar ve kış aylarında tüketilmesi için evlerin zemininde yer alan yaklaşık 1,5 metre derinliğinde ve yeterli genişlikte ağzı ahşap kapaklarla kapatılan kuyulardır

Tandır gibi serin ve özgün mekanlarda olğunlaştırılarak küflenmeye bırakılmaktadır Tandır Isınmak için kullanılan bir çeşit mangal Yere çukur kazılarak yapılan özel bir fırına da tandır denir


Eskiden kış soğuk geçen yerlerde alçak dört köşe bir masanın altına bir mangal konur ve bunun üzeri, tamamen örtecek, ateşten zarar görmeyecek şekilde pamuklu bir örtüyle kapatılırdı Isınmak istiyenler bu örtüyü dizleri üzerine çekerler, ayaklarını mangalın etrafına koyarlardı Sobaların olmadığı, mangalla ısıtmanın sağlanamadığı yerlerde bu usul çok kullanılırdı


Bazı yer

Roquefort peyniri benzeri bir küflenme geçiren peyniren peynirin koku ve aroması değişirDüzenleNisan 2007

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.