![]() |
Eski Nubiya Dili |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eski Nubiya DiliOrta Çağ Nubiya'sında M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hristiyanlık ile ilgili metinlerdir ve Hristiyanlık, (İsa'nın adından İsevilik, İsa'nın doğum yerine atfen Nasranilik de denir) Ortadoğu kökenli, tektanrılı din ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koptik (Yunan) yazısının değiştirilmiş bir şekli ile yazılmıştır; en çok bilineni Aziz Menas'ın Şehitliği metnidir ![]() ![]() YazımAfrika, Avrupa'nın güneyinde, Atlantik Okyanusu'nun doğusunda, Hint Okyanusu'nun batısında ve Antarktika'nın kuzeyinde bulunan kıta ![]() ![]() ![]() ![]() Yunan alfabesinin bir uncial çeşidi ile yazılmaktaydı ![]() Koptik harfi ? ϣ "sh", ϩ "h", ve ϭ "j" ? ve üç Nubiya'ya özgü harf: görünüşte Meroitik yazıdan türemişe benzeyen "ny" ve "w" ve iki Yunan gammasının bağlanmış hali olduğu düşünülen "ng" ![]() bir sesli harf kendi başına bir hece oluşturduğunda veya l, n, r, veya j harflerinden birinden sonra gelmesi durumunda ![]() bir sessiz harfden önce gelen i (bazen yazılmaz) harfi olması durumunda ![]() /i/ sesi ε olarak da yazılabilmektedir, ̄ ει, η;, ι, veya υ; /u/ normalde ου olarak yazılmaktadır ![]() ![]() Uzatılarak okunan ünsüz harfler çift olarak yazılırdı; uzun ünlüler genellikle kısalardan ayırdedilmezdi ![]() ![]() Noktalama işaretleri arasında, şunlar vardır: Kabaca nokta veya iki nokta üstüste gibi kullanılan, yüksek nokta ? (bazen onun yerine çift ters eğik çizgi \ de kullanılırdı), soru işareti olarak kullanılan eğik çizgi /, metinlerde mısraları ayırmak için kullanılan çift eğik çizgi // ![]() Eski Nubiya'da ismin cinsi (gender) veya tanımlık (article) yoktur ![]() -l ismin yalın hali, özneyi işaretler: örneğin, diabolos-il "şeytan"; iskit-l "dünya" ![]() -n(a) -in hali, sahiplik eki: örnek iart-na palkit-la "düşünceler denizine doğru" ![]() -k(a) "emir ", doğrudan veya dolaylı yoldan belirtmek için: örneğin, Mikhaili-ka "Mikael'e" -lo -de hali, "-de" eki -la içindelik durumu, anlamı "içinde" -do, anlamı "üzerinde" -dal anlamı "ile" En sık kullanılan çoğul eki -gu- ekidir; örneğin uru-gu-na "kralların", veya gindette-gu-ka "dikenler" (nesne), -agui- yüklem olarak kullanılmaktadır ![]() ![]() Zamir Temel zamirler: ai- "ben" ir- "sen" tar- "o" er- "biz (sen dahil)" u- "biz (sen hariç)" ur- "siz" ter- "onlar" İşaret zamirleri olarak in- "bu", man- "şu"; soru zamirleri olarak ngai- "kim?", min- "ne?", islo "nerde?", iskal "nasıl?", sayılabilir ![]() Fiil Fiilin beş hali vardır: şimdiki zaman, iki farklı geçmiş zaman, gelecek zaman ve emir kipleri ![]() ![]() dollire "istiyorum" dollina "istiyorsun", "istiyor" dolliro "istiyoruz", "istiyorsunuz" dollirana "istiyorlar" Örnek Metin κτ̄κα γελγελο̄ςουανον ῑη̄ςουςι να⋊αν τρικα? δολλε πολγαρα πεςςνα? παπο ς̄κοελμ̄με εκ̄κα Kitka gelgelosuannon Iisusi manyan trika? dolle polgara pessna? papo iskoelimme ikka ![]() Kelime çevirisi: "Kaya ve-de-onlar-yuvarlandı-uzağa İsa göz çift yüksek kaldırmak o-dedi baba ben-teşekkür sana ![]() Çeviri: "Ve onlar kayayı yuvarlayarak uzaklaştırdıklarında, İsa, gözlerini yükseğe kaldırarak, dedi: Baba, sana teşekkür ediyorum ![]() Kaynaklar Vikipedi |
![]() |
![]() |
|