![]() |
Elektrik İletim Hattı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Elektrik İletim Hattıright Elektrik iletim hattı elektrik santralinde kontrollü ve planlı olarak elde edilmiş elektrik enerjisinin, santrallerden dağıtım hatlarına iletilmesini sağlayan hatlardır ![]() ![]() ![]() Elektrik üretim tesisleri ile, elektrik tüketim bölgeleri yakınlarındaki Elektrik bir enerji şeklidir ![]() ![]() transformatör istasyonları; transformatör istasyonları ile son tüketici arasında elektrik enerjisi iletimini sağlayan sistemdir ![]() ![]() ![]() Elektrik iletim hatları yüksek ve düşük gerilim olmak üzere ikiye ayrılır ![]() ![]() ![]() Taşıdıkları enerjinin gerilimi (voltaj) ne göre adlandırılırlar ![]() ![]() Modern çağda; açık arazide, uzun ENH ları havai hat; yerleşim yerlerinde ise yer altı ENH hat olarak tesis edilirler ![]() ![]() Hava hattı bir ENH; bakır veya alüminyumdan iletken kablo, taşıyıcı direk (pilon) ve pilon ile iletken arasındaki bağlantıyı sağlayan yalıtkan izolatörden oluşur ![]() Genel olarak, elektrik üretim tesisleri ile, transformatör istasyonları arasındaki hatlar yüksek gerilim; büyük transformatör istasyonları ile küçük transformatör istasyonları arasındaki hatlar orta gerilim, küçük transformatör istasyonları ile son tüketici arasındaki hatlar alçak gerilim olarak adlandırılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Elektrik iletim hattı maddesinden kopyalanmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|