![]() |
Erzurumlu Emrah |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzurumlu EmrahErzurumlu Emrah (d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurumlu Emrah'ın aruzla yazdığı şiirleri Divan adıyla Erzurumlu Abdulaziz tarafından bastırılmış (1913-1914), hece ölçüsüyle yazılmış şiirlerini Eflatun Cem Güney ile Çetin Eflatun Güney kitap haline getirmişlerdir: Erzurumlu Emrah'ın Hayatı ve Şiirleri(1958) ![]() ![]() ![]() Yaşamı üstüne bilgiler halk arasında dolaşan söylentilere ve şiirlerine dayanan Erzurumlu Emrah'ın Erzurum'da medrese öğrenimi gördüğü bilinmektedir ![]() 18 ![]() ![]() ![]() Eserlerindeki öğelerden ve Divan şiiri yolundaki emeğinden anlaşıldığı gibi, hem yeterince öğrenim görmüş, hem tasavvuf yoluna yönelmiştir ![]() ![]() ![]() Emrahoğulları adıyla anılan ailelerin birbirinden uzak yerlerde yaşamakta oluşları, bir çok yerde adına bağlı mezarların bulunuşu, şiirlerinin dilden dile geçerek yayılış genişliği kazanışı, aruzla yazdıklarının basılışı, asıl mezar taşının Niksar'da bulunuşuna kadar onun ününün yaygınlığını gösteren işaretlerdir ![]() ![]() ![]() Divan şiiri yolunda yazdıkları zayıf kopyalar olmaktan öteye gitmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatının, değişik geziler, yerleşmeler, evlenmeler ve serüvenlerle dolu oluşu, Orta ve Doğu Anadolu'daki ününü arttırmış olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedim Erzurum nedir dedi ilimdir Dedim gidermisin dedi yolumdur Dedim emrah kimdir dedi kulumdur Dedim satarmısın dedi ki yok yok Halk edebiyatı Halk şairleri ve kahramanları Aşık Beyhani * Aşık Elesker * Aşık Ferrahi * Aşık Gülabi * Aşık Hüdai * Aşık Seyrani * Aşık Sümmani * Bayburtlu Zihni * Dadaloğlu * Dertli * Eşrefoğlu Abdullah Rim * Feyzullah Çınar * Hacı Bektaş-ı Veli * Karacaoğlan * Kaygusuz Abdal * Kayıkçı Kul Mustafa * Kul Himmet * Kul Nesimi * Köroğlu * Mahzuni Şerif Halk edebiyatı nazım biçimleri Koşma * Türkü * Taşlama * Tekerleme * Mani * Deyiş * Ninni * Ağıt * İlahi * Ayin * Tapuğ * Cumhur * Hikmet * Semai * Varsağı * Selis * Devriye * Şathiye * Tevhid * Nutuk * Deme * Duvaz * Güzelleme * Horyat * Kalender * Kavuştak * Koçaklama * Halk şarkısı Halk edebiyatı nesir türleri Destan * Masal * Kahramanlık öyküleri * Hikaye * Evliya menkıbesi * Halk öyküsü * Fıkra * Atasözü * Deyim Önemli eserler Battal Gazi Destanı * Danişmentname * Kitab-ı Dede Korkut * Nasreddin Hoca fıkraları * Marifetname * Kerem ile Aslı * Aşık Garip * Köroğlu * Kirmanşah * Leyla ile Mecnun Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|