![]() |
Kültürel Hegemonya |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kültürel HegemonyaMarksizm Proletarier aller Laender, vereinigt euch! (Dünyanın bütün işçileri, birleşin!) Marx'ın eserleri 1844 Elyazmaları (1844) Komünist Manifesto (1847-48) Das Kapital (I ![]() ![]() ![]() Gotha Programı'nın Eleştirisi (1875)Sosyoloji ve Antropoloji Genç Marx | Yabancılaşma Sınıf bilinci Burjuva | Proletarya fetişizmi | Komünizm Kültürel hegemonya İnsan doğası | Sömürü Sosyalizm | Üretim ilişkileriEkonomi Marksist ekonomi-politik Üretim araçları Üretici güçler | Değer yasası | Emek gücü Artı emek | Artı değer Değişim Değeri ve Kullanım Değeri Ücret Üretim biçimleri Kapitalist üretim tarzı Pre-kapitalist üretim biçimleri Asya tipi üretim tarzı Tarih Emperyalizm | Ateizm Sınıf savaşı Proletarya diktatörlüğü Sermayenin ilkel birikim süreci Proletarya devrimi Proletarya Enternasyonalizm Dünya devrimi | Sürekli devrim Felsefe Diyalektik Materyalizm Marksist felsefe Tarihsel Materyalizm Akımlar ve Eğilimler Marksizm-Leninizm Sol Komünizm Troçkizm | Stalinizm Maoculuk Marksist hümanizm Marksist otonomizm Varoluşçu Marksizm Yapısalcı Marksizm Batı Marksizm Post-Marksizm Kişiler Karl Marx'ı etkileyenler Arthur Schopenhauer Georg Wilhelm Friedrich Hegel Christian Johann Heinrich Heine Ludwig Andreas Feuerbach Max Stirner Friedrich Engels David Ricardo Rus Devrimi Georgi Plehanov Vladimir Lenin Julius Martov Vissarion Grigorieviç Belinsky Aleksandr Ivanoviç Gertsen Lev Troçki Josef Stalin Nikolay Buharin Alexei Rykov Orta Avrupa Karl Kautsky | Ferdinand Lassalle Eduard Bernstein | August Bebel Willhelm Liebknecht Rosa Luxemburg | Karl Liebknecht Franz Mehring | Clara Zetkin Ernst Thaelmann Georg Lukacs | Karl Korsch Avusturya Marksizmi Max Adler | Rudolf Hilferding Karl Renner | Otto Bauer Batı Avrupa v ![]() Georges Sorel | Antonio Labriola Antonio Gramsci | Palmiro Togliatti Jose Carlos Mariategui Frankfurt Okulu Max Horkheimer | Theodor Adorno Herbert Marcuse | Walter Benjamin Jürgen Habermas | Axel Honneth Louis Althusser | Etienne Balibar Nicos Poulantzas | Ernesto Laclau Troçkist Ernest Mandel | Tony Cliff Praxis Okulu Gilles Deleuze | Antonio Negri Fredric Jameson | Alan Thornett Terry Eagleton | Slavoj Žižek Perry Anderson Kültürel hegemonya kavramı, esas olarak Marksist filozof ve politikacı Antonio Gramsci tarafından öne sürülmüş ve geliştirilmiş bir kavramdır ![]() ![]() Gramsci, ekonomik belirlenimcilik yerine, siyasal teorisinde tarihsel ve kültürel ögelere önem veren bir yaklaşımın oluşumunu sağlar ![]() ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|