08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sınıf (Kitap)
Diğer anlamıSınıf
Kitap
Kitap_adı = Sınıf
Resim =
Resim_altı =
Yazarı = Rıfat Ilgaz
Orjinal_isim =
Çevirmen =
illustrator =
Kapak_tasarımı =
Ülke =
Özgün_dil =
Dili =
Seri_adı =
Konu =
Türü = Rıfat Ilgaz 1911 yılında Kastamonu Cide'de doğdu Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nü 1938'de bitirdi 1939'da İstanbul'da öğretmenliğe başladı 1940'da Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdi 1943'te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü Ocak 1944'de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı 1950'li yıllarda gazetecilik yapmaya başladı Ocak 1953'te "Devam" adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı
Şiir
Yayınevi = Şiir, [[dil]]in anlam, [[ses]] ve [[ritim]] öğelerini belli düzen içinde kullanarak, bir olayı ya da bir duygusal ve düşünsel deneyimi yoğunlaşmış ve sıradanlıktan uzaklaşmış bir biçimde ifade etme sanatına verilen isim Şiirde dil yalnızca bir iletişim aracı olmakla kalmaz, başlı başına bir amaca da dönüşür
Devrim Kitapevi
Anadilde_Basım_tarihi =
Basım_tarihi = 1944
yayın_ortamı =
Sayfa_sayısı =
size_weight =
Özgün_isbn_id =
isbn_id =
Seride_önceki =
Seride_sonraki =
Sınıf
Rıfat Ilgaz`ın Rıfat Ilgaz 1911 yılında Kastamonu Cide'de doğdu Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nü 1938'de bitirdi 1939'da İstanbul'da öğretmenliğe başladı 1940'da Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdi 1943'te ilk kitabı "Yarenlik"i yayınladı Şiirleri olağanüstü bir ilgi gördü Ocak 1944'de "Sınıf" adlı şiir kitabı çıktı Sıkıyönetim kararı ile toplatıldı 1950'li yıllarda gazetecilik yapmaya başladı Ocak 1953'te "Devam" adlı şiir kitabını çıkardı ve bu kitap da toplatıldı
1944 yılı başlarında yayımlanan şiir kitabıdır Kitap kırmızı kaplıdır ve
Devrim Kitapevi`nce basılmıştır Kitap sadece 25 gün satışta kaldıktan sonra Sıkıyönetim tarafından toplatılır Rıfat Ilgaz evinin önünde bekleyen polisleri görünce tutuklanacağını anlar ve iki buçuk ay kaçak yaşar Yazar bu dönemde yaşadıklarını Sıkıyönetim, Alm Belagerungszustand (m), Fr Etat (m) de Siége, İng Martial law Savaş, savaşı gerektirecek durum, ayaklanma, vatanın ve milletin bölünmezliğini tehlikeye düşüren hareketlerin yaygınlaşması gibi anayasada belirtilen, [[Bakanlar Kurulu]]nun yurdun bir veya birkaç yerinde uygulamaya karar verdiği, temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasını geçici bir süre için sınırlayan veya tehir eden ve mülkî idâre ve zâbıtanın yerine askerî bir idâre ve zâbıtayı getiren idâre şekli; örf
Karartma Geceleri adlı romanında anlatır Rıfat Ilgaz bu dönemde ciğerlerinden hasta olduğu için doktordan iki aylık rapor alır
Kitap
150pxAydın Ilgaz`ın Sınıf`ın Efsanesi adlı kitabı
Ortamın daha uygun olduğunu düşündüğü bir dönemde teslim olur ve askeri cezaevine gönderilir, hücreye atılır, mahkemeye elleri zincirlenerek gönderilir Bilirkişinin kitapta suç bulamamasına rağmen mahkeme onu 6 ay hapise mahkum eder, cezasını eksiksiz çeker ve tahliye olur,Pertev Naili Boratav ``Sınıf`` için; yeni Türk şiirine inanmayanlara, Rıfat Ilgaz`ın kitabını okuyup anlamalarını dilemekten başka yapılacak bir şey yoktur diye yazmıştır
Kitap, beraberindeki kovuşturma dosyalarıyla birlikte Çınar Yayınları`ndan yeniden yayınlanmıştır Yayınevinin yöneticisi ve aynı zamanda yazarın oğlu olan Aydın Ilgaz, ayrıca Hababam Sınıfı ve Sınıf hakkındaki anılarını Sınıf`ın Efsanesi adlı kitabında anlatmaktadır
Dış bağlantı==
[http://cinaryayincilik com tr/cinar/index php?option=com_hotproperty&task=view &amp ;id=93&Itemid=99999999 Kitap hakkında]
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Sınıf (kitap) maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir
|
|
|