|  | Niçin Hıçkırırız? |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Niçin Hıçkırırız?Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar  nefes aldığımızda bu  torbalar içerlerine alabildikleri kadar  hava alarak şişerler  Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan  diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar,  nefes almamıza yardımcı olur   Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır  Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu  havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir  diyafram süratle büzüşerek, çok ani ve hızlı  nefes almamızı sağlar  Bu arada boğazımızın üst tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen  hava bir an bloke edilir  Bu da `hıck` şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur   midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır  Bu nedenle en çok yemekten sonra hıçkırırız  Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz  Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır   Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kolları yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes almak, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve korkutmak gibi   Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi tutmak en mantıklı önlemlerdir   Aslında ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur  Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genellikle bir dakikadan fazla sürmezler  Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir  Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir  Ancak aylarca süren istisnai durumlarda, muhakkak tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir   Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor  Hıçkırık süresince bir şey yememekte ve içmemekte fayda vardır, çünkü bu sırada tekrar fazla  hava alınabilir   Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, çok miktarda yemeyin, yemek yerken karbonatlı içki içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin  Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır  | 
|   | 
|  | 
|  |