Menba |
08-22-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
MenbaMenba Yeraltındaki suyun, tabii olarak toprak tabakası üstüne çıktığı su ağzı Menbalar umumiyetle engebeli sahalarda, yamaçlarda çıkar Yağışlarla toprağa sızan su, killi tabakalara rastlayınca toprak altında birikmeye başlar Toprağın yamaç kısımlarında, zayıf bulduğu noktalardan yüzeye çıkar Yağış miktarının çokluğuna göre, kaynak suyu miktarı (debisi) artar Menbalar, fay vs çatlaklarından da yüzeye çıkabilir Menba suları, toprak altında geçtikleri kayalardan çeşitli madeni tuzları alarak beraberlerinde taşır Su, volkanik sahadan geçerse yüzeye ısınmış olarak çıkar Menba suları, içmek için en uygun sulardır Madensel tuz oranları fazla olanlarına "maden suyu" denir Erzincan'da ekşi su, Bursa çitli, Tuzla içmeleri böyledir Yüzeye sıcak olarak çıkan sulara "kaynarca" denir Kaynarca suları bol metal bileşikleri ve eser miktarda bir kısım radyoaktif maddeler ihtiva ettiği için, çeşitli hastalıkların tedavisinde banyolar şeklinde kullanılır Bursa kükürtlü kaplıcaları, Yalova, Gönen, Kızılcahamam, Çiftehan, Oylat, Erzurum kaplıcaları böyledir ( Kaplıca) Birçok yeraltı suyunun birleşerek, yeraltı ırmakları meydana getirdiği de olur Akışları düzensizdir Böyle suların yer üstüne çıktıkları yerlere "yalancı menbalar" veya "voklüz menbaları" denir Hakiki menbalarda, bölgenin çok uzaklarından toprağa sızarak giren yüzey suları, yer altında uzun bir süre süzülerek temiz hale gelir Bu suların debisi ve sıcaklığı, yaz ve kış fazla değişmez Bu sebeple yazın serin, kışın ılık sanılır Suları çeşitli organik artıklar ihtiva ettiğinden makbul değildir Menba suları tek bir yerden veya çeşitli noktalardan yeryüzüne çıkarlar Toprak dikkatli bir şekilde kazılarak suyun hakiki yeri bulunmalı ve yer altına kaçması önlenmelidir Yakın noktalardan çıkan sular toplanarak küçük bir hazneye alınır Kaynak: Rehber Ansiklopedisi |
|