Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eğitim, enstitüsü, gazi

Gazi Eğitim Enstitüsü

Eski 08-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Gazi Eğitim Enstitüsü

Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan eğitim kurumu

Bugünkü Ankara Türkiye Cumhuriyetinin başkenti ve ikinci büyük şehri Nüfus bakımından İstanbul'dan, yüzölçümü bakımından da Konya'dan sonra ikincidir Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray ve Eskişehir arasında yer alır 38°33' ve 40°47' kuzey enlemleri ile 30°52' ve 34°06' doğu boylamları arasındadır Batıdan doğuya, kuzeyden güneye transit yolların düğüm noktasıdır

Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturan kurum

1926 yılında,

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Çağdaş Öğretmenler yetiştirmek için ''Orta Muallim Mektebi'' adıyla kuruldu

1929'da adı "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirildi Daha sonra Musiki muallim mektebi olarak hizmet verdi 1929 -1948 arasında Resim-İş, Beden Eğitimi, Müzik, Fransızca, İngilizce, Almanca bölümleri kuruldu ve Gazi Eğitim Enstitüsü adını aldı

Okulun Mimar Kemalettin Bey'in yaptığı tarihi ana binası bugün ''Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'' olarak kullanılmaktadır

1982'de yükseköğretim kurumlarını yeniden düzenleyen 2809 sayılı yasa uyarınca eğitim fakültesine dönüştürülerek Gazi Üniversitesi'nin çekirdeğini oluşturdu

Gazi Eğitim Ensitüsü'nden Mezun Yazarlar

Rıfat Ilgaz
Özdemir İnce
İlhan Berk
Fakir Baykurt
Dursun Akçam
Mustafa Balel
Ahmet Telli
Osman Şahin
Emin Özdemir
Adnan Binyazar
Biket İlhan

Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Öğretmenlik Yapan Ünlüler

Emin Özdemir - Dilbilimci ve yazar
Halil Fikret Kanad - Pedagog ve yazar
Tahsin Saraç - şair ve çevirmen
Muammer Sun - müzisyen
Edgard Zuckmayer -müzisyen
Hikmet Dizdaroğlu - yazar ve dilbilimci
Kemal Demiray - yazar ve dilbilimci
Zühtü Müridoğlu - heykeltraş
Kayıhan Keskinok - ressamKaynaklar Vikipedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com