Gazi Eğitim Enstitüsü |
08-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Gazi Eğitim EnstitüsüCumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan eğitim kurumu Bugünkü Ankara Türkiye Cumhuriyetinin başkenti ve ikinci büyük şehri Nüfus bakımından İstanbul'dan, yüzölçümü bakımından da Konya'dan sonra ikincidir Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Aksaray ve Eskişehir arasında yer alır 38°33' ve 40°47' kuzey enlemleri ile 30°52' ve 34°06' doğu boylamları arasındadır Batıdan doğuya, kuzeyden güneye transit yolların düğüm noktasıdır Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturan kurum 1926 yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Çağdaş Öğretmenler yetiştirmek için ''Orta Muallim Mektebi'' adıyla kuruldu 1929'da adı "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak değiştirildi Daha sonra Musiki muallim mektebi olarak hizmet verdi 1929 -1948 arasında Resim-İş, Beden Eğitimi, Müzik, Fransızca, İngilizce, Almanca bölümleri kuruldu ve Gazi Eğitim Enstitüsü adını aldı Okulun Mimar Kemalettin Bey'in yaptığı tarihi ana binası bugün ''Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'' olarak kullanılmaktadır 1982'de yükseköğretim kurumlarını yeniden düzenleyen 2809 sayılı yasa uyarınca eğitim fakültesine dönüştürülerek Gazi Üniversitesi'nin çekirdeğini oluşturdu Gazi Eğitim Ensitüsü'nden Mezun Yazarlar Rıfat Ilgaz Özdemir İnce İlhan Berk Fakir Baykurt Dursun Akçam Mustafa Balel Ahmet Telli Osman Şahin Emin Özdemir Adnan Binyazar Biket İlhan Gazi Eğitim Enstitüsü'nde Öğretmenlik Yapan Ünlüler Emin Özdemir - Dilbilimci ve yazar Halil Fikret Kanad - Pedagog ve yazar Tahsin Saraç - şair ve çevirmen Muammer Sun - müzisyen Edgard Zuckmayer -müzisyen Hikmet Dizdaroğlu - yazar ve dilbilimci Kemal Demiray - yazar ve dilbilimci Zühtü Müridoğlu - heykeltraş Kayıhan Keskinok - ressamKaynaklar Vikipedi |
|