08-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Görünmez El
Görünmez el ekonomik yaşamın varsayılan doğal düzenini sağladığı düşünülen güçtür EKONOMİ , İktisat olarak da bilinir, servetin üretimini, bölüşümünü ve tüketimini konu alan toplumsal bilim İktisat veya ekonomi, üretim, dağıtım, ticaret, tüketim ve hizmet sektörlerini inceleyen bir bilim dalıdır Dünyada kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının sınırsız olması yüzünden, kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur İktisat, incelediği konulara ve kapsamlara göre dallara ayrılır:
Liberal iktisat düşüncesine göre ekonomik hayatın düzenlenmesi sırasında fiyat mekanizması aracığıyla kendini gösteren ve piyasadaki dengeyi sağlayan düzenleyici güçtür
Örnek olarak her bireyin kendi bireysel çıkarlarını gözetmesi toplumsal faydanın en üst düzeye taşınmasına yol açar Başka bir deyişle herkesin kar elde etmek için çabalaması ve tüketim yapması sonucu oluşan ekonomik gelişme tüm toplumun yararına olacaktır Ayrıca iyi işleyen tam rekabetçi piyasalar, ekonomik planlamalara gerek duymadan sınırlı kaynakların dağılımını en iyi şekilde gerçekleştirir
Adam Smith 1776 yılında ortaya koyduğu bu düşüncesini oluştururken Bernard Mandeville`den esinlenmiştir
Ayrıca bakınız Adam Smith[http://www ekodialog com Ekonomi]
Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Görünmez el maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir Adam Smith İngiliz iktisatçı 1723-1790 yılları arasında yaşamış olan İskoç iktisatçı ve düşünür Temel eserleri The Theory of Moral Senti*ments [Ahlâki Duygular Teorisi] ve An In*quiry into the Nature and Causes of the We*alth of Nations [Ulusların Zenginliğinin Doğası ve Sebepleri Üzerine Bir Soruştur*ma ] 1723te İskoçyada, Kirkcaldyde doğdu
|
|
|