|  | Hangi Mineral Ne İşe Yara |  | 
|  08-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Hangi Mineral Ne İşe YaraKLORÜR: Yaşam için küçük miktar klorür zorunludur, sindirim sistemini değişmeden geçip, idrarın bir kısmı olur Klorür sodyum ile hücresel sıvıda bulunur ve vücut ağırlığının yaklaşık %0  15'ini oluşturur  Sodyum ve potasyumla birlikte klorür tüm vücut sıvılarının pH'sının uygun dağılımını ve sağlıklı  sinir ve kas fonksiyonunu sağlar  Bağımsız olarak, Klorür sindirim ve atık yok etmeye katkıda bulunur  Klorür besinleri sindirmede en önemli sıvılardan olan  hidroklorik asidin ana bileşenidir  Azlığı aşırı terleme, kusma veya ishalden oluşabilir  Düşük klorür seviyesi vücut sıvılarının bazikleşmesi, dehidrasyon ve idrarda potasyum azlığına neden olur   Kaynaklar: Maden suları ,kereviz, marul, zeytin, çavdar, deniz suyu, deniz otu ve domates  SODYUM: Sodyum su dengesi ve etkin mide, sinir ve kas fonksiyonu için kan pH'sının seviyeleşmesi ve  potasyumun hücre zarlarından dışarı pompalanması için uygun ortamı sağlamaya yardım eder  Sodyum azlığı mide krampları, anorexia, karıştırma, dehidrasyon, depresyon, baş dönmesi, yorgunluk, hayal görme, başarısı, kalp çarpıntısı, tat duyusu bozukluğu, uyuşukluk, düşük kan basıncı, hafıza bozukluğu, kas zayıflığı, tiksinme, zayıf koordinasyon, nöbet ve kilo kaybına sebep olur   Kaynakları: Maden suları,hamsi balığı, peynir, deniz tuzu, kabuklu deniz hayvanları, kırmızı ve yeşil biber ve deniz sebzeleri   SÜLFÜR: Sülfür kanı dezenfekte etmekte/temizlemekte önemlidir ve vücudun bakterilere direncine yardımcı olur  Mineraller vücudumuzun zehirli maddelere, radyasyonun ve hava kirliliğinin zararlı etkilerine karşı korur  Safra salgısını canlandırır ve yaşlanma prosesini yavaşlatır   Kaynakları:Maden suları, Brüksel lahanası, kuru fasulye, lahana, yumurta, balık, sarımsak, et, soğan, deniz tuzu, soya fasulyesi, şalgam   KALSİYUM: Kalsiyum bir çok kişinin bildiği gibi  kemik ve dişlerin yapı, oluşum ve sürdürülmesinde temel bir gereksinimdir  Kemik erimesini azaltmada yardımcı olur  Bu temel mineral aynı zamanda  kan basıncı, kan pıhtılaşması, kas büyümesi, sinir geçirme, kanser önleme, enerji üretme, yağ parçalamaya yardımcı olur ve erken kalp hastalıkları riskini azaltığına inanılır  Kalsiyum magnezyumla birlikte birbirini tamamlayarak mükemmel çalışır  Örneğin kalsiyum kasları kasarken/gererken magnezyum gevşetir  Azlığı eklem ağrıları, tırnak kırılması, depresyon, çarpıntı, hayal görme, yüksek kan kolestorölü, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, hiperaktif egzama, uykusuzluk, kas krampları, sinirlilik, renk solukluğu, romotoit artirit, raşitizm ve diş çürümesine yol açar   Kaynakları: Maden suları, Badem, asparagus, brokoli, tereyağı, lahana, keçiboynuzu, karahindiba çiçeği, yeşil yapraklı sebzeler, keçi sütü, incir, süt ve süt ürünleri, somon balığı, sardunya balığı, deniz tuzu, deniz ürünleri, susam tohumları, şalgam yeşilliği, böğürtlen yaprağı, kuşburnu, nane, yulaf, hardal yeşilliği   MAGNEZYUM: İnsan vücudunda %0  05 magnezyum bulunur  Buda ortalama bir insanda 35 gr'a karşılık gelir  Kanın litresinde 1  6-2  1 miliekivalan magnezyum bulunur  Magnezyum insan vücuduna kalsiyumun kullanımı, kalp fonksiyonları, kan basıncı, enerji üretimi, dinlenerek uyumaya yardım etmede gereklidir  Eğer vücutta magnezyum eksikliği varsa, kasları kalsiyum istila edip kramplara/seğirmelere neden olabilir  Beslenme düzeninde kalsiyum, magnezyum, sodyum ya da potasyum eksikliği bacak kramplarına sebep olabilmektedir  Terlendiğinde vücutta depolanan bu mineral kullanılmaya başlar  Araştırmacılar kalp krizi kurbanlarının genellikle kanında ve kalp kaslarında  magnezyum azlığını tespit etmişlerdir  Azlık belirtileri astım, kalp tutukluluğu, kronik yorgunluk, uykusuzluk, asabiyet, sindirim azlığı, solunum bozuklukları, hızlı kalp atışları ve kuşatılmadır   Kalp krizlerinde hastaya hemen magnezyum verilişi yaşamasını %60 artırdığı bilinmektedir  Çocuklar ve yaşlılar için özellikle kış aylarında magnezyum gereklidir   Migrene karşı özellikle magnezyum mineral takviyesi yapılmaktadır  Magnezyum beyindeki damarları rahatlatarak kan akışını iyileştirmektedir   Kaynakları:Maden suları, elma, kayısı, avokado, muz, pekmez-tahin, bezelye, esmer pirinç, süt ürünleri, balık, incir, sarımsak, greyfurt, yeşil yapraklı sebzeler, limon, Lima fasulyesi, et, ceviz, karabiber, maydanoz, şeftali, nane, somon balığı, deniz tuzu, susam tohumu, soya fasulyesi, tofu, tahıl ve tahıl taneleri   POTASYUM: Potasyum vücut sıvılarının dengesinin sürdürülmesi, sinir sinyallerinin iletimi, insülün serbest bırakması, kas gerilmesine yardımcı olur  Rafine ürünler kullanıldığı için  potasyum azlığı insanlar için sık görülür çünkü diüretik alışı ve fazla miktarda su içişi hayati potasyumun dışarı atılmasına neden olur  Domatesteki potasyum vücudun ihtiyacı olan ama tansiyonu artıran sodyumun yerine geçer  Potasyum yorgunluk, zayıflık, ruhsal depresyon, düşük tansiyon, kas yorgunluğu, tuz tutunumu ve normal dışı kalp atışlarına sebep olur   Kaynakları: Maden suları, avokado, muz, kırmızı pancar, esmer pirinç, hurma, meyve kurusu, incir, balık, meyve, sarımsak, pırasa, domates, et, fındık, portakal, patates, piliç, kuru üzüm, sebzeler, tahıl taneleri   BOR: Bor sağlıklı kemikler, dişler ve kalsiyum, magnezyum ve fosforun uygun metabolizması için ihtiyaç duyulan iz mineralidir  Bor  beyin fonksiyonlarını geliştirir, kemik erimesini azaltır ve kas yapar  Bor azlığı D vitamini azlığını hızlandırır  D vitaminini böbreklerde en aktif form haline dönüştürmek için gereklidir   Östrojen gibi belli hormonların aktive edilmesi için bor gerekmektedir   Kaynakları:Maden suları, elma, havuç, tahıl, üzüm, yapraklı sebzeler, fındık, armut   DEMİR: Demir bir çok enzim için hayati bir bileşendir  Hastalıklara direnci azaltır, yorgunluğu azaltır ve  kanın kırmızı hücrelerinin oksijenlenmesini sağlar  Azlığı anemi, konsantrasyon azlığı, kırılgan saçlar, uyku hali, kırılgan kemikler, sinirlilik, şişmanlık, azalan fiziksel kapasite ve azalan bağışıklık fonksiyonlarına sebep olur   Kaynakları: Maden suları, badem, avokado, fasulye, kırmızı pancar, pancar, mısır gevreği, hurma, yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, Lima fasulyesi, böbrek, et, yumurta, balık, akdarı, fındık, midye, şeftali, armut, piliç, kabak, kuru üzüm, pirinç, kahve, tahıl, deniz sebzeleri istiridye   MANGANEZ: Manganez minerali kemik oluşumu ve bakımı, bağ dokuları için çok gereklidir   Protein ve genetik malzemelerin sentezine katkıda bulunur ve besinlerden enerji üretmeye yardımcı olur  Aynı zamanda antioksidan görevi görür ve normal kan pıhtılaşmasına yardımcı olur  Manganez  glikoz metabolizmasının anahtar enziminde önemli bir yardımcı faktördür  Azlığı diyabet ve sık sık pankreas sorunlu  erken doğumlara sebep olabilmektedir  Diyabetliler normal kişilerin yaklaşık yarısı kadar manganeze sahiptirler   Kaynakları: Maden suları, avokado, kuru bezelye, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, deniz sebzeleri, tahıl taneleri, kara hindiba çiçeği   FOSFOR: Fosfor hem  kemik hem de diş oluşumu için gereklidir ve hücrelerin büyümesine yardım eder  Azlığı pek yaygın olmamakla birlikte kötü absopsiyon, endişe, kuruntu, düzensiz nefes, deri hassaslığı, zayıflık ve kilo değişimine sebep olur   Kaynakları: Maden suları, asparagus, mısır, süt ürünleri, yumurta, balık, meyveler, meyve suyu, pırasa, piliç, et, kepek   LİTYUM: Lityum beyinin depresyon ve ***** bağımlılığı gibi  ruhsal bozuklukların sebeplerini azaltma ve önlemeye yardımcı olur  Bu mineral azlığı pek yaygın değildir   Kaynakları: Maden suları, inek ciğeri, patlıcan yapraklı sebzeleri pırasa, patates, tahıllar, deniz ürünleri ve domates   SELENYUM: Savunma sisteminin güçlendirilmesinde katkıda bulunur  Kanserden korumada etkilidir  Serbest radikallerin artığı durumlarda (sigara içilmesi, hava kirliliği, ultraviole ışınları ve radyasyona maruz kalma) etkilidir  Kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya yardımcı olur  Karaciğer fonksiyonlarının korunmasına yardımcıdır  Üreme yeteneğinin korunmasını sağlar   ÇİNKO: Tüm mineraller vücut için önemli iken, çinko diğerleri içinde en ağır işçilerden biridir  Çinko sperm üretiminde çok önemlidir  Çinko azlığı, sperm sayısı azlığı ve testosteron seviyesinin azlığına sebep olmaktadır  Geç iyileşen kesik ve yaralar bedenin çinkoya ihtiyacını gösterebilir  Bu madde yaraların iyileşmesini hızlandırmakta önemlidir  Hücreleri yenilemek ve yenilerinin oluşmasını sağlamada çinko önemlidir   Kaynakları: Maden suları, biftek, istiridye, hindi ,tahıl ve baklagiller, kahvaltı gevrekleri, lifli yiyecekler  | 
|   | 
|  | 
|  |