Gaygana |
08-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
GayganaGaygana bir hamur yemeğidir Image:Play dough 04799jpgthumb Süt ile un karıştırılarak bulamaç haline getirilir Sonra Un hububat taneciklerinden öğütülerek yapılan yarı işlenmiş yiyecek Un çoğunlukla buğdaydan elde edildiği gibi, diğer hububat tanelerinin tohumlarından da yapılır Patates, çavdar, mısır unlarının da buğday ununa katıldığı olur Bununla beraber dünyadaki unların çoğu saf buğday unudur tandırda ısıtılan Tandır Isınmak için kullanılan bir çeşit mangal Yere çukur kazılarak yapılan özel bir fırına da tandır denir Eskiden kış soğuk geçen yerlerde alçak dört köşe bir masanın altına bir mangal konur ve bunun üzeri, tamamen örtecek, ateşten zarar görmeyecek şekilde pamuklu bir örtüyle kapatılırdı Isınmak istiyenler bu örtüyü dizleri üzerine çekerler, ayaklarını mangalın etrafına koyarlardı Sobaların olmadığı, mangalla ısıtmanın sağlanamadığı yerlerde bu usul çok kullanılırdı Bazı yer sacın üzerine Sac Levha haline getirilmiş metal, özellikle demir malzeme Kalın levhaların silindirler arasından geçirilmesiyle, yani haddelemeyle elde edilir Sıcak olarak yapılan ilk haddelemeden sonra, düzgün bir yüzey elde etmesi için, soğuk haddeleme yapılır Değişik kalınlıklarda olan bu saclar, belirli standart ebatlar dahilinde veya şeritler halinde kesilir Çeşitli tekerlekli vasıtaların kapakları, gemi gövdeleri ve pekçok teknolojik uygulama sahası yanında sacların en önemli kullanılma al kepçe ile dökülerek Balıkçılıkta bir gereç: Kepçe (Balıkçılık) daire halinde yayılır Biraz pişince diğer yüzü de çevrilerek pişirilir Pişince alınır ve bekletilmeden hemen her iki yüzü de yağlanır Daire Alm Kreis (m), Fr Cercle (m), İng Circle Çemberin sınırladığı alan parçası Düzlem içinde bir noktaya eşit uzaklıktaki noktaların geometrik yerine çember, verilen noktaya merkez, sabit uzunluğa yarıçap, çember üzerinde A ve B gibi iki nokta arasındaki çember parçasına yay, A ve Bden geçen doğruya kesen, A ve B noktaları arasındaki AB doğru parçasına kiriş, merkezden geçen kirişe çap, bir kirişin dairede ayırdığı parçaların her birine daire par Pekmez veya Pekmez, üzüm veya dutun ezilerek kaynatılması ile üretilir Yoğun ve tatlıdır Genelde tahinle birlikte yenir Üzümden yapılan pekmez tatlı olmasına karşılık, dut pekmezi biraz acımsı olur Zira üretim esnasında dut pekmezinin daha fazla kaynatılmaktadır Pekmez yapımı için meyvalar el tokmakları ya da çağdaş araçlarla ezilir ve kaynatılır reçele bandırılarak ya da arasına Reçel Çeşitli meyvelerin su ve şeker karıştırılıp ateşte kaynatılması ile meydana gelen bir çeşit tatlı yiyecek Reçelin tarihi çok eski devirlere kadar uzanmaktadır İlk zamanlar bazı meyveler bal şerbetiyle kaynatılır ve beklemeye bırakılırdı Fakat bu uygulama zamanına göre biraz lüks ve masraflı oluyordu Daha sonraki asırlarda şekerin bugünkü şekliyle üretilmesi, meyvelere lazım olan tatlı suyun kolayca temin edilmesi reçel yapımını yaygınlaştırdı Hatta milletlere, bölgelere, şehirl toz şeker ekilerek yenir yiyecek-taslak Türk mutfağı/Börekler Bu makale, online kullanıcı topluluğu tarafından oluşturulan ve düzenlenen özgür ansiklopedi projesi Wikipedia'nın Türkçe versiyonu Vikipedi'deki Gaygana maddesinden kopyalanmıştır Bu makale, GNU Özgür Belgeleme Lisansı ilkeleri kapsamında özgürce kullanılabilir |
|