|  | Porselen |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   PorselenKuzey Song Hanedanı seladon porselen, 10ncu yüzyıl, Çin  Porselen, sadece doğal kaynaklı hammaddelerden üretilen, beyazlığını kullanılan boyalardan değil, kullanılan hammaddelerden alan, 1400 Derece C civarında pişirilerek pekişen, ışık geçirgenliğine sahip, sağlıklı bir ürün olarak tarif edilmektedir  Porseleni Avrupa'ya tanıtanlar, başta Marco Polo olmak üzere, çeşitli deniz yollarını keşfeden Portekizli tüccarlar olmuştur  Porselen sözcüğü, etimolojik açıdan Ortaçağ İtalyancasındaki porcellana'dan gelir  Kabuğundan sedef elde edilen, parlak beyaz deniz kabuklusuna İtalyanlar, bu midyenin şeklini dişi domuz yavrusunun cinsel organına benzettikleri için Porcella demişlerdir {{Latincede "küçük dişi domuz; kadınlık organı" manasındadır}}  Porselen'e de aynı ismin verilmesinin nedeni, onun olsa olsa sedeften imal edilmiş olabileceğini sanmalarındandır  Kelime bize Fransızca porcelaine sözcüğünden geçmiştir  Porselen; tümü killi topraktan yapılmış veya daha açık bir deyimle kil ihtiva eden ham maddelerden üretilmiş ürünlerin oluşturduğu büyük seramik grubunun bir elemanıdır  Seramik grubunun ilk ve en ilkel ürünleri balçık tuğla veya kerpiç tuğladır  Bu aşamada söz konusu olan basit, kaba seramiktir  Daha sonra ise üretim aşamaları sıralamasına göre sırasıyla toprak çanak çömlekler, majorka çinisi (elvan çini), fayans, taş eşya ,taştan oyma kap, seramik gelmekte ve porselenle bu grup en üstün ve en mükemmel formuna ulaşmış olmaktadır  Çömlek, killi topraktan elde edilen hamurun birkaç yüz derece ısıda fırınlanarak eldesidir  Kronolojik olarak bir sonraki aşama Çin'de VII  yy'dan sonra geliştirilmeye başlanan porselendir  Geleneksel manada porselen, iki tür kilin, Çin kili (kaolin) ve Çin taşının 1300  Derece C üzerindeki ısıda fırınlanması ile yapılır  Çömleklerin aksine vitrifiye (camsı) ve şeffaftır  En bilinen porselen çeşitlerine örnek olarak dekoratif Çin işleri, diş kuronları ve elektrik izolatörleri verilebilir  Bugün ev ve otel grubu olarak üretilen iki tip porselenden bahsedilebilir  Ev porselenleri, gün ışığına tutulduğunda ışığı geçiren porselenlerdir  Otel grubu ise, dünya standartlarına uygun olarak, daha kalın üretilmektedir  Bir lambaya tutulduklarında, ışığı geçirdikleri görülebilir  Günümüzde restaurantlar, içine konulan yemeğin sıcaklığını muhafaza etmesi için tabağı önceden ısıtarak servise almaktadırlar  Eğer tabak kalın olursa, sıcaklığın daha uzun süre muhafaza edecek ve yemeğin lezzetine keyif katacaktır  Porselen, içerdiği hammaddelere oranlarına ve sıcaklık derecelerine göre de, sert ve yumuşak porselen olmak üzere ikiye ayrılır  Sert porselenin en önemli özelliği, bünyesinde yer alan yüksek kaolen oranı ve 1400  Derece C gibi yüksek bir sıcaklıkta oluşan feldispat sırrıdır  Bu da, sırda yüzey sertliği ve dayanıklılığı yaratmaktadır  Yumuşak porselenin kaolen oranı ise az olup, sır oluşum sıcaklığı da daha düşüktür  Bu nedenle, sert porselene oranla daha az mekanik sertliği ve darbe dayanıklılığına sahiptir  Birleşik bir bütün gibi görünmesine rağmen, iç yapısında bileşik bir gövde oluşturması nedeniyle "porselen" deyiminin kesin bilimsel bir tanımını yapmak zordur  Porselenler fiziksel olarak floresans, tranlusent ve opelasans gösteren seramiklerdir  Diğer bir değişle seramikler grubu içersinde ultraviole altında görülebilen ışık yayan; şeffaf; yansıyan ışık altında mavi renk veren, iletilen ışık altında ise turuncu-sarı renk veren malzemelere porselen adı verilmektedir  Kaynak : Wikipedia | 
|   | 
|  | 
|  |