08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Töb-Der
TÖBDER (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği), 12 Mart 1971 Muhtırası ndan sonra kurulmuş, 200 bin öğretmenin üye olduğu, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük öğretmen örgütlenmesidir Kuruluşuna Köy Enstitüleri kökenli birçok öğretmen öncülük etmiştir 24 Aralık 1979'da Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından kapatılıp, üye öğretmenlerin bir kısmı 1402 sayılı sıkıyönetim yasasıyla işinden alınmış ya da sürgüne gönderilerek istifaya zorlanmışlardır
12 Eylül anlayışının bir darbesi de eğitim işini yapan öğretmene oldu Birçok yurtsever öğretmen suçlu gibi görüldü Binlercesi 1402 sayılı yasayla (Sıkıyönetim Yasası) işinden, yerinden edildi 200 bin üyeli en büyük öğretmen örgütü TÖB-DER yöneticileri haksız yere tutuklandı, yıllarca hapis yatırıldı Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi, 84 TÖB-DER yöneticisini 5 ile 8 yıla mahkum ederek, derneğin mallarını hazineye devretti Aradan 8 yıl geçtikten sonra, 24 Nisan 1989 tarihinde Ankara 2 Ağır Ceza Mahkemesi, örgütün genel başkanının da içinde bulunduğu 19 yöneticisini akladı; buna karşın, bu hukuk skandalı bugün de düzeltilmedi, TÖB-DER malları öğretmenlere geri verilmedi Öğretmenlerin sandığı İLKSAN tüzüğü değiştirildi Yönetimi öğretmenlerden alınarak, sandık, yolsuzlukların batağına sürüklendi
Bir dernek veya dernekler ile ilgili
Kaynak : Wikipedia
|
|
|