Serbest Kültür |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Serbest KültürLawrence Lessig in front of a laptop labeled "free culture" Serbest kültür İngilizce "Free Culture" den türemiş olana kelime anlamıyla özgür ve bağımsız yani ahlaki ve düşünsel açıdan toplumun değer yargılarından artık bağımsız Bireyin kendini topluma samimi olarak ifade etmesi öngörüsüyle oluşmuş bir düşünce akımıdır Bu düşünce akımının en önemli özelliği kendine hiçbir zaman bir rol modeli veya örnek aramamasıdır Bazı eleştirmenlere göre moda gibi tüketim toplumu gibi toplumsal eğilimler bir noktadan sonra asla öngörülemez bir şekilde tüketimde bireysel seçiciliğin artmasının yanı sıra öngörülen ama temel gereksimler açısında gerekli olmayan bir ihtiyaç için alış veriş merkezinde giden biri istediği beklentide ürün bulamaması ve dahası satıcının müşterinin beklentisinden daha iyi veya daha düşük kalitede bir tüketim ürününü önersede bireyin beklentisinin bu yönde olmadığı için maddi açıdan alım gücü olsa dahi alternatif ürünlere yönelmemesi Aynı şekilde toplumdan beklediği değerleri alamamış birinin ahlaki değerler açısından toplumsal değerleri hiçe sayması gibi bazı eleştirmenler buna ahlak anarşistliği olarakta yorumlayabilmekte Diğer olası varyasyonları : ekonomik açıdan ücretsiz tüketim kültürü Kaynak : Wikipedia |
|