Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
işık, lisesi, tarihçe

İşık Lisesi Tarihçe

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İşık Lisesi Tarihçe

Tarihçe
Kökeni 1885'e dayanan Işık Okulları'nın kuruluşu, Osmanlı Devleti'nin ilk sivil toplum hareketlerinden kabul edilir
1872 yılında Atatürk'ün de öğretmenliğini yapmış olan Şemsi Efendi 1917) tarafından Şemsi Efendi Mektebi'nde 'Usul-u Cedid' (Yeni Usul) de denilen yeni bir eğitim metodu uygulanmaya başlandı Balkanlar'da yaşayan varlıklı Türk ailelerinin ilgisini çeken bu sistem, kurumsallaşarak 13 Aralık 1885'te Mısırlızade'lerden Mümeyyiz Tevfik Efendi önderliğinde bir heyetin Selanik'te Feyz-i Sıbyan mektebini açmasını sağladı 1900 yılında ise iyice genişleyen eğitim kapasitesiyle okul Feyziye adını aldı ve bu yıllarda okulun mezunları önemli mevkilere geldi Balkan Savaşı'nın patlak vermesiyle okul bir süre İstanbul'dan idare edildi, ancak I Dünya Savaşı başlayınca, Selanik şehrinin ümitsiz durumu yüzünden bir de İstanbul Beyazıt'ta Feyziye Mektebi açıldı 1923 yılında Selanik'teki okulun öğrencileri de Türkiye'ye geldiği için Beyazıt binası yetersiz kaldı ve okul Teşvikiye'de Naciye Sultan Yalısı'na taşındı Okul üstünde bulunduğu araziyi bir süre sonra satın aldı ve 1934'te okulun ellinci yıl kutlamasında adı Işık Lisesi olarak değiştirildi 1956 yılında vakıflaşma tamamlandı ve Nişantaşı'ndaki araziye ek binalar yapıldı 1986'da Ayazağa Kampüsü'nün, 1996'da Işık Üniversitesi'nin ve son olarak 2000'de Erenköy'de ilköğretim Kampüsünü'nün açılmasıyla, Işık Okulları bugün 124 yıllık geçmişini arkasına alarak anaokulundan üniversiteye eğitim veren okullarında yedi bine yakın öğrenci ile Türkiye Cumhuriyeti'nin en köklü eğitim ve öğretim kurumlarından biri haline gelmiştir

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com