John Dewey Eğitimin Nesnesine Dair |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
John Dewey Eğitimin Nesnesine DairEğitimin nesnesine dair Çocuğun toplumsal yaşamı odak noktasıdır Çocuğun aniden okuma, yazma, coğrafya, vb birbirinden ayrı konularla karşı karşıya bırakılması, çocuğun doğasını ihlal etmekte, iyi etik sonuçlar elde edilmesini güçleştirmektedir Demek ki eğitimin odak noktası, fen, edebiyat, tarih, coğrafya değil, çocuğun kendi toplumsal aktivitesi olmalıdır Edebiyat toplumsal deneyimin bir ifadesidir, bu deneyimi takip etmelidir Tarih, toplumsal yaşamın safhalarını ve büyümeyi anlattığı müddetçe eğitsel bir değere sahiptir İnsanın toplumsal yaşamının ve ilerlemenin bir kaydı olarak kabul edilmesi halinde anlamlı hale gelir İfadeye dayalı, yapıcı aktiviteler (pişirme, dikiş, el işi vs) merkeze alınmalıdır Bunlar bir hobi, serbest zaman etkinliği olarak düşünülmemelidir Daha formel konular bu aktiviteler aracılığıyla sunulmalıdır Fen, gerçekte mevcut deneyimleri yorumlama ve kontrol etme becerisi sağladığı için değerlidir Yeni bir konu olarak değil, geçmiş deneyimle ilişkili olarak sunulmalıdır O halde ideal okul müfredatında bir dizi ders olmamalıdır Eğer eğitim bir yaşamsa, her yaşam bilimsel, sanatsal ve kültürel veçhelere, ve iletişim vechesine sahiptir Eğitim deneyimin durmaksızın devam eden bir inşaası olarak görülmelidir, eğitim süreci ve eğitimin amacı bir ve aynı şeydir Kaynak : Wikipedia |
|