Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
altyapı, iğdır, merkez

İğdır (Merkez) Altyapı

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İğdır (Merkez) Altyapı

Altyapı

Belediye

İl belediye teşkilatı 1923 yılında kurulmuştur İl genelinde toplam 8 belediye vardır Görevdeki Iğdır Belediye Başkanı Demokratik Toplum Partisi'nden Mehmet Nuri Güneş'tır Halen belediyede 77 memur, 3 daimi işçi ve 371 geçici işçi çalışmaktadır Belediye sınırların içerisinde 14 mahalle bulunmaktadır[34]Iğdır Belediye Başkanlığı binasıIğdır'ın Belediye Başkanları

Hüseyin Ekinci

1923-1941

Osman Atman

1940-1946 ve 1981-1982

Rıza Yalçın

1946-1950

Ali Ural

1950-1954 ve 1956-1959

Fazıl Baykal

1955-1956

Hüseyin Akbulut

1963-1983

Orhan Ağırkaya

1984-1989

Ali Ağrı

1989-1994

Ali Asker Aşırım

1994-1999

Nurettin Aras

1999-2009

Mehmet Nuri Güneş

2009-

Sağlık

İlde, kamu sağlık kuruluşları ile özel sektörde çalışan hekimlerle birlikte hekim başına 1,992 kişi düşerken, ülke ortalaması olarak bu rakam 1,000 dolayındadır Araç-gereç malzeme ve personel yetersizlikleri de dikkate alındığında il genelindeki sağlık hizmetlerinin çok yetersiz olduğu anlaşılacaktır Iğdır ili genelinde 3 adet Devlet Hastanesi, 1 Özel Hastane, 1 Verem Savaş Dispanseri, 1 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, 1 Sağlık Meslek Lisesi, 1 Acil Sağlık İstasyonu, 18 Sağlık Ocağı, 40 Sağlık Evi, 29 Eczane ve 30 civarında özel muayenehane bulunmaktadır İl genelinde 29 uzman hekim, 59 pratisyen hekim, 38 sağlık memuru, 314 ebe ve hemşire, 220 diğer personel olmak üzere toplam 661 sağlık personeli görev yapmaktadır[35]

Eğitim

Daha çok bilgi için: Iğdır'da Bulunan Ortaöğretim Kurumları ListesiDaha çok bilgi için: Iğdır'da Bulunan İlköğretim Okulları Listesia??

İlde okul öncesi eğitim, 4 anaokulu ve 23 anasınıfında görülmekte olup, sayılarının artırılma çalışmaları devam etmektedir İldeki toplam anaokulu öğrenci sayısı 1,897'dir 164 ilköğretim okulunda 50,000'e yakın öğrenci eğitim ve öğretim görmekte olup, 164 ilköğretim okulunun 29'u il ve ilçe merkezlerinde 135'i köylerde bulunmaktadır Bu okulların 66'sında ikili eğitim, 98'inde ise normal eğitim yapılmaktadır Derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 50 küsurdur İlde ilk ortaokul 1934'te, ilk lise ise 1965'te açılmıştır İldeki ortaöğretim kurumlarında toplam 5,257 öğrenci eğitim görmektedir İlde 7 Genel Lise, 2 Anadolu Lisesi, 2 Anadolu Öğretmen Lisesi, 1 Fen Lisesi, 1 İmam Hatip Lisesi, 2 Çok Programlı Lise ve 5 Meslek Lisesi bulunmaktadır İlin sürekli göç alması nedeniyle okulların pek çoğunda ikili öğretime geçilmek zorunda kalınmış olup, derslik başına düşen öğrenci sayısının aşağıya çekilebilmesi için çeşitli eğitim yatırımları yapılmaktadır İlde 1'i merkezde, 3'ü ilçelerde olmak üzere toplam 4 tane Halk Eğitim Merkezi bulunmakta olup, bu merkezlerde halka yönelik yaygın eğitim çalışmaları devam etmektedir İlde, Küçük Sanayi Sitesi bünyesinde bulunan Çıraklık Eğitim Merkezi'nde çırak ve kalfalara eğitim ve öğretim verilmektedir Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Rehberlik Araştırma Merkezi, eğitim camiasına ve özel eğitime muhtaç çocuklara hizmet vermektedirIğdır AÖL'den görünüm

İlde 1995-1996 döneminde eğitim ve öğretime başlayan 1 Meslek Yüksek Okulu mevcut olup, okulun, 1999-2000 eğitim ve öğretim yılı itibariyle işletme, muhasebe, turizm ve otelcilik, ithalat ve ihracat, pazarlama, bilgisayar programcılığı ve maliye olmak üzere 7 bölümü, muhasebe ve işletme dallarında 7 gece bölümü olmak üzere toplam 10 bölümü ve 750 öğrencisi bulunmaktadır[21][36]

Iğdır'da bulunan bazı liseler

Iğdır Lisesi

Iğdır Anadolu Öğretmen Lisesi

Iğdır Fen Lisesi

Iğdır MEV Anadolu Lisesi

UlaşımIğdırlı Turizm'in Şehirlerarası Otobüsü

Iğdır'da çevre il, ilçe ve komşu ülkeler ile bağlantısı sadece karayoluyla sağlanmaktadır Bölge karayolu bağlantısı şehirlerarası ve şehiriçi olmak üzere ikiye ayrılır Şehirlerarası yollar Erzurum, Kars ve Doğubeyazıt'tan gelerek Iğdır'ın şehir merkezinde tek bir istikamette birleşir ve Dil Ovası'nı takip ederek Dilucu Sınır Kapısı'ndan Nahçıvan'a doğru uzanır Şehiriçi yollar ise Dilucu Sınır Kapısı'ndan Tuzluca ilçesinin Kars ve Erzurum'la olan sınırına kadar uzanır Şehirde karayolu haricinde Kars Tren İstasyonu veya Kars Havaalanı aracılığı ile Kars'a oradan da karayolu ile Iğdır'a ulaşılır

Iğdır'ın, Iğdırlı Turizm, Can Iğdır Turizm, Iğdır Hat Turizm, Doğuş Iğdır Turizm ve THY Iğdır ve Kars Hava Yolları gibi seyahat acenteleri bulunmaktadır

Mesafe Cetveli (km)

Aralık

Karakoyunlu

Tuzluca

Erzurum

Ağrı

Ankara

İstanbul

İzmir

Antalya

Edirne

Hatay

Kars

Gaziantep

Ardahan

Nahçıvan

47

15

41

294

144

1,169

1,517

1,749

1,563

1,746

1,060

138

867

223

19

Kaynak: Iğdır İl Yıllığı 2000

Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com