Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
guernica, sembolizm, tablo

Guernica (Tablo) Sembolizm

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Guernica (Tablo) Sembolizm

Sembolizm
Guernica hakkında, birbirinden oldukça farklı ve zaman zaman çelişkili yorumlar vardır Örneğin resmin iki baskın unsuru olan boğa ve atın neyi simgelediği konusunda farklı görüşler bulunur Sanat tarihçisi Patricia Failing'e göre "At ve boğa İspanyol kültüründe önemli yere sahiptir Picasso resimlerinde bu iki figürü, birçok farklı anlamda kullanmıştır Bu yüzden Guernica'daki at ve boğanın kesin anlamını bulmak çok zordur Bu iki figürün ilişkisi, Picasso'nun kariyeri boyunca farklı şekillerde ortaya çıkan bir tür bale gibidir"
Bu iki figürün Guernica'daki anlamını açıklaması istediğinde Picasso şöyle cevap vermişti: " bu boğa bir boğadır ve bu at bir attır Resimlerimdeki belli şeylere birer anlam verdiğinizde bu doğru olabilir, ama bu anlamı vermek benim fikrim olmamıştır Sizin vardığınız fikirlere ve sonuçlara ben de varmış olmalıyım, ama içgüdüsel ve bilinçsiz olarak Ben resim yapmak için resim yapıyorum Nesneleri oldukları gibi çiziyorum"
Picasso'nun, yine Dünya Fuarı için hazırladığı Franco'nun Rüyası ve Yalanı isimli eskiz serisinde Franco, önce kendi atını yiyen, ardından da kızgın bir boğayla dövüşen bir canavar olarak resmedilmişti Picasso bu illüstrasyonlar üzerinde çalışmaya, Guernica'nın bombalanmasından önce başlamıştı Olayın ardından seriye üçü doğrudan Guernica ile ilgili olmak üzere dört resim daha eklendi
Picasso, Guernica üzerinde çalışırken de şunları söyledi:

"
İspanya'nın mücadelesi, insanlara, özgürlüğe yapılan saldırıya karşıdır Ressam olarak hayatım boyunca sürekli sanatın ölümüne karşı durmaya çalıştım Benim gericilikle ve ölümle anlaşma içinde olduğumu kim bir an için bile olsa düşünebilir? Üzerinde çalıştığım ve Guernica ismini vereceğim resimde, ve son zamanlardaki tüm eserlerimde, İspanya'yı acı ve ölüm okyanusuna batıran askeri sınıfa duyduğum nefreti açıkça göstermekteyim
"
Kaynak : Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com