![]() |
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gayri Safi Yurtiçi HasılaIMF 2005 yılı verilerine dayanarak SAGP ile karşılaştırmalı olarak GSYİH ![]() Bir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH), ekonomik büyüklüğünün birkaç ölçütünden biridir ![]() ![]() Bu tanımda belli bir zaman, bir ay, üç ay ya da bir yıl olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() GSYİH = tüketim + yatırım + devlet harcamaları + (ihracat - ithalat) GSYİH'dan amortismanlar (sermayenin aşınma ve eskime payı) çıkarıldığı zaman safi yurt içi hasıla elde edilir ![]() ![]() Safi yurt içi hasıladan dolaylı vergiler çıkıp, sübvansiyonlar eklendiği zaman yurt içi gelir elde edilir ![]() Yurt içi gelire, net dış dünya faktör gelirleri eklendiği zaman milli gelir elde edilir ![]() Milli gelire, transfer ödemeleri eklenip, kurumlar vergisi, dağıtılmayan kurum karları ve sosyal sigortalar kesenekleri çıkarıldığı zaman kişisel gelir elde edilir ![]() Kişisel gelirden, kişisel gelir vergisi çıkarıldığında da harcanabilir kişisel gelir elde edilir ![]() Yukarıdaki eşitlikte, tüketim ve yatırım, nihai mal ve hizmetler için yapılan harcamalardır ![]() ![]() ![]() Bu nedenle GSYİH şu şekilde ifade edilir ![]() GSYİH= özel tüketim + yatırım + devlet harcamaları + net ihracat Ya da basitçe GSYİH=T+D+Y+X-M (X-M, ihracat eksi ithalatı ifade eder) ![]() Kaynak : Wikipedia |
![]() |
![]() |
|