Maraton Savaşı Özgeçmiş |
08-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Maraton Savaşı ÖzgeçmişÖzgeçmiş İÖ511 de Sparta kralı Cleomenes'in yardımı ile Atina halkı Atina'nın tiran hükümdarı Hippias'ı kovdularHippias'ın babası Pesistratus ile önceki 50 yılın dışında aile 30 yıldır yönetiyorduVe Hippias'ın hükümdarlığını devam ettirmeyi düşünüyorlardıHippias Sardes'e kaçtıArtophrenes (Darius Hystaspis'in kardeşi) eğer kendisini eski yerine iade ederlerse,Atinalı'ların Perslere karşı egemenliğine söz verdiAtinalı'lar onun kovulmasını talep ettiklerinde o ,Atinalı'ların kendisini eski gücüne iade etmelerini öneriyoduBu cevap Atina'yı harekete geçirdiKendilerini Persler'le savaşta olmaya addettilerVe 20 gemi şeklinde yardım verdilerİyonya ayaklanmasında(İÖ499-İÖ494)karmakarışık olan İyonya şehirlerineHappias ayaklanma sırasında muhtemelen kral Darius'un bölgesine kaçmıştıEretria şehri de İyonlar'a yardım etmişti Bu iki şhir tarafından göderilen yardım her nekadar etkili olmamasına rağmen bu Darius'u alarma geçirdiBu iki şehri cezalandırmayı istiyordu İÖ492 de üvey oğlu Mardanius komutası altında bir orduyu Yunanistan için tamamladıMardanius Trakya'yı ele geçirdiBundan dolayı Makedon kralı Alexandar I'i (İÖ498-İÖ454 Makedonya hükümdarı:Amyntas'ın(Makedonya kralı oğludur) krallığını Pres'lere tekrar bırakmaya zorluyorduMamafih,Pers donanması Yunanistan şehir devletlerine doğru yolda iken fırtınadan dolayı Cape Athos'da(Makedonya'da dağ ve yarım ada) 380 gemi battı,20000 insan yok olduMardonius Asya'ya çekilmeye zorlanıyorduTrakya kabilelerinin atakları çekilen orduda kayıplar meydana getiriyordu Darius,belki Hippias dan dolayı,Alemaeonidia Atina'nın güçlü ailesi,Genç Miltiades'e karşı çıkıldığını öğrendiKi o zaman Genç Miltiades Atina'da en önemli sivrilmiş politikacı idiOnlar Hippias'ı eski günlerine iade etmeye yardım etmek için hazır değilken( onlar onu devirmek için yardım etmişlerdi)Onlar muhtemelen bir Pers zaferinin kaçınılmaz olduğuna inanıyorlardıVe Perslerin Atina'yı istilasında yeni politik rejimde kendilerine iyi bir pozisyon güvencesi istiyorlardıDarius ,Atina'nın zapt edilmesinde bu durumdan kendisi için bir avantaj almayı istiyorduSparta izole edilecektiVe İyonya üzerindeki kontrolünü sağlamlaştıracaktıAtinalı'ları ayaklandırmak için iki şeyin olması gerekecektiHalkın isyana teşvik edilmeye ihtiyacı olacaktı,ve Atina ordusu Atina'yı terk etmek zorunda kalacaktı Darius,amaca uygun kusursuzca bir deniz filosunu göndermeye karar verdi Kaynak : Wikipedia |
|