08-20-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sıcak Çikolata Sağlık
Sağlık
Sıcak çikolatanın genellikle keyif için tüketilmesiyle birlikte sıcak çikolata içmek ile ilişkin sağlık açısından birçok fayda var Araştırmalara göre sıcak çikolata, sağlığa faydalı olabilen büyük oranda antioksidan bulunmaktadır 16 yüzyıldan 19 yüzyıla kadar sıcak çikolata, hem bir içecek hem de bir ilaç olarak değeri vardı Kaşif Francisco Hernandez, çikolata içecekleri yüksek ateşi ve karaciğer hastalığının tedavisinde yardım ettiğini yazmıştır Diğer bir kaşif Santiago de Valverde Turices, büyük oranda sıcak çikolata göğüs rahatsızlıklarını, ve daha küçük oranlarda mide düzensizliklerinin tedavi edilmeleri için yardımcı olduğunu inanmıştır 17 yüzyılda çikolata Fransızlara tanıtıldığı zaman "sinir nöbetleri ve kötü ruh halleri"ni tedavi etmek için kullanılmıştır; bu çikolatanın fenetilamin içermesine ilişkin olabilir Günümüzde sıcak çikolata tıpdan çok keyif için kullanılmaktadır, fakat yeni araştırmalara göre içeceğin sağlık açısından diğer faydaları olabilir
Öte yandan, sıcak çikolata içmenin birçok olumsuz etkisi de var Sıcak çikolatanın yüksek oranda kalorisi, katı yağı ve şekeri var Sıcak çikolatayı yapmak için kullanılan kakaonun içindeki kafein de sağlık için olumsuz etkileri de olabilir
Sağlık açısından faydalar
Sıcak çikolatanın antioksidan oranı, kırmızı şarap ve yeşil çay ile karşılaştırılması
Araştırmalara göre sıcak çikolatanın tüketilmesi sağlık için olumlu olabilir Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre sıcak çikolata, şarap ve çaydan daha çok antioksidan içermektedir, böylece kalp hastalığı riskini azaltıyor Bir porsiyon sıcak çikolatada araştırmacılar 611 miligram galik asit ekivalanı (GAE) ve 564 miligram epikateşin ekivalanı (ECE) bulunmuştur; bununla karşılaştırılınca kırmızı şarapta 340 miligram GAE ve 163 miligram ECE, yeşil çayda ise 165 miligram GAE ve 47 miligram ECE bulunmuştur Cornell'de araştırmayı düzenleyen profesör Chang Yong Lee, içecek ısıtıldığı zaman daha çok antioksidanın yayınlandığını açıkladı
Kakaoda bulunan flavonoidler de atardamar sağlığı için olumlu etkiler vardır National Institutes of Health tarafından yapılan bir araştırmaya göre yüksek oranda flavanol içeren bir kakao içeceğinin içilmesinden sonra kan dolaşımı yüksek bir seviyede iyileşti Bu araştırmada kullanılan denekler (18 ve 72 yaşları arasında 27 kişi) her gün 900 miligram flavonol içeren kakao içeceği içmişler, ve bunun sonucu kan akımında ve kan damarları örten endotelyum hücrelerinin fonksiyonunda iyileşme idi Brigham and Women's Hospital ve Harvard Tıp Okulu tıp profesörü Dr Norman K Hollenberg tarafından yapılan ek araştırmalara göre flavonollar da damarların genişletmesinde yardımcıdır ve damar duvarlarında trombositlerin yığılmasını engelliyor Sıcak çikolatada bulunan flavonoidler, esasen kan damarı duvarlarını serbest radikallardan koruduğu için sağlık açısından faydalıdır Flavanoller de kan trombositlerin yoğunlaşmasını azaltıyor ve kardiyovasküler sağlığı için faydalı olabilen eikosanoid oranlarını dengeliyor
Sağlık riskleri
Sıcak çikolata içmenin birçok olumsuz etkisi var Sağlık riski türleri ve ciddiyeti sıcak çikolata türlerine göre değişiyor Sıcak çikolatanın olumsuz etkileri çoğunlukla bazı türlerindeki yüksek yağ ve şeker oranları içermeleri nedeniyle oluşur
Yüksek kalori, katı yağ ve şeker oranları nedeniyle obezite ve diş problemleri sağlık riskleridir Sıcak çikolatada bulunan katı yağların ana kaynağı, kakao pudrasının yerine doğrudan çikolatadan yapılan türlerinde bulunan kakao yağından kaynaklanır Sütten yapılan sıcak çikolata da çok daha yağ ve şeker içermektedir İşlenmiş kakao pudrası, işlenmesinde kakao yağın çıkarılmasına karşın genellikle katılmış şeker içermektedir Sıcak kakaonun beslenme değeri, demerara gibi arıtılmamış şekerin kullanılmasıyla iyileşebilir
Kakaoda bulunan kafein de sağlık problemlerine neden olabilir Kahveye karşılaştırılırsa sıcak çikolatanın çok az kafeini var; tipik bir sekiz ons bardak sıcak çikolata dokuz miligram kafein içermektedir, fakat bir sekiz ons bardak kahve markaya dayanarak 133 miligrama kadar kafein içerebilir Bu itibarla kafein, sıcak çikolatayla ilişkin büyük bir sağlık sorunu değildir
Kaynak : Wikipedia
|
|
|