Müslümanın Müslüman Üzerindeki 5 Hakkı... |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Müslümanın Müslüman Üzerindeki 5 Hakkı..."Müslümanın, müslüman üzerindeki hakkı beştir: -Selamı karşılamak, -Hastayı ziyaret etmek, -Cenazelerin ardından gitmek, -Davete icabet etmek, -Aksırana dua etmek " (6)Abdullah İbni Ömer (r hma)'nın rivayet ettiği hadis de ise, Rasulullah (s a s) şöyle buyurur:"Davet edildiğiniz zaman, bu davete icabet ediniz!" (7) Kendisi davet edildiği takdirde, mü'min Müslümanların davetine icabet ettiğini beyan buyuran Rasulullah (s a s), ümmetine de davet olunduklarında icabet etmeyi emir buyuruyor![]() Ebu Hureyre (r a)'ın rivayet ettiği hadis de, Rasulullah (s a s) şöyle buyuruyor:"Eğer ben, sığır ve davar ayağından yapılmış bir paça yemeğine bile davet olunsaydım, muhakkak ona icabet ederdim Şayet bana, bir davarın ön ayağı hediye edilirse, ben onu elbet kabul ederim " (8)İbni Ömer (r hma) ise, Rasulullah (s a s )'den şu hadisi rivayet eder:"Paça yemeğine çağırılırsanız hemen icabet edin!" (9) Ebu Hureyre (r a)'ın rivayetiyle, Rasulullah (s a s) şöyle buyuruyor:"Her kim davete icabet etmezse Allah'a ve Rasulüne isyan etmiştir " (10) Böyle buyuran Rasulullah (s a v ), eğer davet edilen konu, Allah'a isyan, yani şirk, küfür, bid'at, hurafe, haram ve günah ise, asla itaat edilmemesini emretmiştir Abdullah ibn Ömer (r anhuma)'ın rivayetiyle Rasulullah (s a s ) şöyle buyurur:"Sevdiği veya sevmediği hususlardaki emirleri dinlemek ve masiyet emrolunmadıkça itaat ve icayet etmek, Müslüman kişi üzerine vacib bir haktır Masiyetle emrolunduğu zamanda onları dinlemek ve boyun eğmek yoktur”![]() Alıntıdır ![]() ![]() Aksıran din kardeşimiz 'Elhamdülillah' der ise 'Yerhamükellah' demek zorundayızdır yoksa borç olarak üstümüzde kalır ![]() |
|
Müslümanın Müslüman Üzerindeki 5 Hakkı... |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Müslümanın Müslüman Üzerindeki 5 Hakkı...Yazıyı okuyunca aklımda eklemek istediğim bir madde geldi ![]() ![]() ![]() Arkadaşlar ![]() ![]() ![]() Bir davete gittiğinizde,misafir olduğunuz evde yapılan yiyeceklerin temizce hazırlanmadığından şüphe duyuyorsanız,"Ben bunu hayatta yemem vb ![]() ![]() " ifadeler kullanarak sizi davet eden kişiyi rencide etmeyiniz![]() ![]() ![]() "Çok güzel görünüyor fakat bana dokunuyor,Öğlen çok yedim alırsam hastalanırım,Teşekkür ederim"gibi ifadeleriniz ile ikramı reddede bilirsiniz ![]() ![]() ![]() Bu gibi yalanlar islamda müsaade görmüştür ![]() ![]() ![]() Lakin yalan söylemek yerine yiyeceklerin helal olmadan hazırlandığını biliyorsanız böyle mekanlara davete gitmemek daha Hayırlıdır ![]() ![]() ![]() |
|
|
|