Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çok, gülmekten, nehy

Çok Gülmekten Nehy

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çok Gülmekten Nehy

Ç O K G Ü L M E K T E N N E H Y

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ

? ? Ebu Hureyre ra?dan Allah resulü sav şöyle buyurdu : Çok gülmeyiniz, çünkü çok gülmek kalbi öldürür ?

Ahmed : 2 / 310 - İbn Mace : 10c4193n Tirmizi : 4c2407n - el-Albani SSahiha : 506n - SCamiu?s sağir : 99n - Buhari Edebu?l Müfred : 1c252n

? ? Enes ibn Malik ra?dan ? ???? Allah resulü sav şöyle buyurdu : Nefsim elinde olan Allah?a yemin ederim ki, eğer benim gördüklerimi görmüş olsaydınız, az güler çok ağlardınız Sahabeler dediler ki :
- Gördükleriniz nedir ? ey Allah?ın resulü ! Allah resulü : Cenneti ve ateşi gördüm, buyurdu ?
Müslim : 2c426n

? ? Enes ibn Malik ra?dan Allah resulü sav şöyle buyurdu : Eğer benim bildiklerimi bilmiş olsaydınız, az güler çok ağlardınız ?

İbn Mace : 10c4191n ? Tirmizi : 4c2415n - Buhari Edebu?l Müfred : 1c254n

İbni Hacer der ki : Hadisteki bilgiden maksad Allah?ın azameti, günahkar-lardan intikam alması, ruhun alındığı andaki korkunç durum, kabirde ve kıyamet gününde duyulacak ve görülecek dehşetli hallerle ilgili bilgidir

Hadis tehdit mahiyetindedirBu hadisin buyrulmasının sebebi Taberani?nin İbni Ömer ra?dan rivayet ettiği bir hadiste şöyle beyan ediliyor :

? Resulullah sav mescide çıktı O esnada bir topluluğun kendi aralarında konuşup güldüklerini gördü Bunun üzerine : Nefsim elinde plan Allah?a yemin ederim ki, Eğer benim bildiklerimi bilmiş olsaydınız, az güler çok ağlardınız ?

? ? Ebu Zerr ra?dan Allah resulü sav şöyle buyurdu : Şüphesiz ki ben sizin görmediklerinizi görür ve işitmediklerinizi işitirim Gök gıcırdadı ve gıcırdamasında da haklıdır Çünkü gökte dört parmak yer yoktur ki bir melek Allah?a secde etmek için anlını oraya koymasın Allah?a yemin ederim ki, Eğer benim bildiklerimi bilmiş olsaydınız, az güler çok ağlardınızYataklarınızın üzerinde hanımlarınızdan zevk almazdınız ve sokaklara çıkıp Allah?a yüksek sesle yakarışta bulunurdunuz

Ebu Zerr sözüne devamla : Vallahi ben kesilen bir ağaç olmamı cidden temenni ettim, dedi ?

****Hadisin altı çizili kısmı zayıf?****

İbni Mace : 10c4190n ? Tirmizi : 4c2414n ? Ahmed : 6c 21005n

? ? Aişe ranha?dan Buyurdular ki : Ben Allah resulü sav?i kahkaha ile gülerken hiç görmedim O ancak tebessüm ederdi ????? ?

Ahmed : 5 / 97 ? Sahihu Cami : 4861n - Ebu Davud : 5c5098n

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com