![]() |
Ruh 21 Grammış... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ruh 21 Grammış...BAŞLIĞIN cevabını vermeden önce asıl soruyu soralım ![]() Varmış ![]() İnsan ruhunun ağırlığı, tamı tamına 21 grammış ![]() Çok şaşırtıcı değil mi? Ama hemen belirteyim ![]() ![]() Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni çıkan bir kitapta okuduklarım ![]() * * * Kitabın adı ‘‘Stiff'' ![]() Alt başlığı da şöyle: ‘‘İnsan kadavralarının ilginç yaşamı ![]() Yazarı Mary Roach adlı bir kadın ![]() Şimdi size insan ruhunun kaç gram olduğunu, bunu taşıyan bedenin darasının ne olduğunu anlatacağım ![]() Amerika'nın Massachusetts eyaletinin Haverhill şehrinde 1907 yılında bir deney yapılıyor ![]() Deneyi yapan kişi Duncan Macdougall adında bir doktor ![]() Doktor Macdougall, ölüm döşeğindeki hastaları için özel bir yatak yaptırmış ![]() Bu yatak bir onsun onda ikisine kadar duyarlı bir tartı şeklindeymiş ![]() Bir ons 28 gram olduğuna göre, bu tartı 5 ![]() ![]() Dr ![]() ![]() Amacı, insanın ölmeden önceki ağırlığı ile ölümden sonraki ağırlığını ölçüp, ‘‘bedeni terk eden ruhun'' bir ağırlığı olup olmadığını belirlemekmiş ![]() İlk hastasını ölümden önce tartmış ![]() ![]() Bir ons, 28 gramdır ![]() Bu durumda hastanın kaybettiği ağırlık tam 21 gram oluyor ![]() Peki bu ağırlık kaybı, solunum sistemindeki ıslaklığın ve terin buharlaşmasından kaynaklanmış olamaz mı? Dr ![]() ![]() * * * Çünkü ölümden önce bu iki olguya bağlı ağırlık kaybını da ölçmüş ![]() ![]() ![]() Oysa ölümle birlikte aniden 21 gram ağırlık kaybı oluyormuş ![]() ‘‘Böbreklerden boşalan bir miktar idrarın da yatakta kaldığı dikkate alınırsa, ağırlığı etkilememesi gerekir'' diyor ![]() Geriye tek faktör kalıyor ![]() Akciğerlerdeki havanın boşalması ![]() Doktor bunun da deneyini şöyle yapmış ![]() ![]() ![]() İşte o nedenle kesin teşhisini koyuyor: ‘‘İnsan ruhunun maddi bir ağırlığı vardır ve bu 21 gramdır ![]() * * * Dr ![]() ![]() ![]() Ama onların ölümden sonra ağırlıklarında herhangi bir değişim olmamış ![]() Buradan da şu sonuca varmış: ‘‘Hayvanların ruhu yoktur ![]() Bu arada küçük bir ayrıntı ![]() Acaba Dr ![]() Muhtemelen öyle ![]() ![]() ![]() İçinizden gelecek sesi daha şimdiden işitiyorum ![]() Palavra ![]() ![]() ![]() Sakın bana kızmayın ![]() ![]() Ama şunu da hatırlatayım ![]() ![]() ![]() Mesela Augustus P ![]() ![]() Zaten köpeklerin ölümden sonra ağırlık kaybetmemesini de buna bağlıyor ![]() Çünkü köpeklerin ter bezi yoktur ![]() ![]() Size de aynı şey oldu değil mi? Bunları okurken, siz de benim gibi felsefi tartışmalara daldınız ![]() Mesela şu soruyu kendi kendinize sordunuz: ‘‘Ruhun sıskası veya obezi olur mu?'' O zaman ‘‘ince ruhlu'' dediğimiz zaman neyi kastediyoruz? Ruhunun ağırlığı 21 gramdan az olan kişileri mi? * * * Bütün bunları bilmiyorum ![]() ‘‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği ![]() Meğer bu kitabın adı ne kadar doğruymuş ![]() Ruhun bütün ağırlığının 21 gram olduğunu, taşıdığımız o koskoca maddi gövdenin bu kadarcık bir ruhu taşıyan kof bir daradan ibaret olduğunu düşünürsek, Kundera'ya bir şapka çıkarmamız gerekmiyor mu? Bence gerekiyor ![]() ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|