![]() |
Düşünürken Yaptığımız Sistemik Hatalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Düşünürken Yaptığımız Sistemik HatalarDÜŞÜNÜRKEN YAPTIĞIMIZ SİSTEMİK HATALAR Genç adam babasına mutluluğun sırrını sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babası tekrar sorar: "Şimdi aynanın karşısına git ![]() ![]() ![]() ![]() "İki seferde de bir cam parçasına bakıyordun ![]() ![]() "Birincisinde dışarısını ve insanları görmemi sağlayan temiz bir camdan bakıyordum, ikincisinde ise kendi görüntümü bana yansıtan arkası sırla kaplı bir camdan bakıyordum ![]() ![]() Hepimizin ruhsal yapısı, genellikle yaşamda karşılaştığımız tüm sorunları çözümleyecek güçtedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SEÇİCİ ALGILAMA: Bir durumun seçici olarak belli bir ayrıntısının algılanması, diğer önemli özelliklerin ise göz ardı edilmesidir ![]() ![]() Örnek: "Bugün her şey ters gitti ![]() ![]() ![]() "Sinemaya gitme teklifimi kabul etmedi ![]() ![]() ![]() "Sınıfta arka sıradaki iki öğrenci dersle ilgilenmedi ![]() ![]() ![]() AKIL OKUMA: Karşımızdaki kişinin veya kişilerin zihninden geçenleri tahmin etmeye dayanan bir düşünce hatasıdır ![]() Eylemlerimiz ve duygularımızı tahmin ettiğimiz bu düşüncelere göre şekillendiririz ![]() Örnek: "Bunları onu aşağılamak için söylediğimi düşünüyor ![]() "Terapistimi sinirlendirdim ![]() ![]() "Söylediklerine kızacağımı bile bile anlattı ![]() ABARTMA: Yaşanan olumsuz olaylardan kendisi, çevre ve gelecek ile ilgili abartılı sonuçlar çıkarmaktır ![]() ![]() Örnek: "Gece uyuyamadım ![]() ![]() ![]() "Bu işi başaramadım ve başarısız bir yönetici olduğumu düşünüp beni işten atacaklar ![]() "Gittikçe kötüleşiyorum ve dibe batacağım ![]() "Eğer düşündüklerimi söylersem karşımdaki kişi kırılır ve çok öfkelenir ![]() "Hata yaptığını söylersem mahvolur ![]() "O kadar saçmaladım ki daha kötüsü olamazdı herhalde ![]() KÜÇÜMSEME: Olumlu olayları küçümseme ![]() ![]() etkisi olmamıştır ![]() ![]() Örnek: "Sınavdan iyi not almam önemli değil ![]() ![]() "Beni işte tutmalarının sebebi yaptığım işi beğendikleri için değil, başka kimse bulamadıkları için ![]() "Sevdiklerim bana acıdıkları için benimle beraberler ![]() AŞIRI GENELLEME: Bir tek olaydan genel kurallar çıkartmadır ![]() şey, hiç bir şey, her zaman, hiç bir zaman, asla, hep gibi tanımlamalar geçer ![]() Örnek: "Elime aldığım her şeyi berbat ederim, hiç bir işi doğru dürüst yapamam ![]() "Kimse bana saygı duymuyor ![]() "Hiç bir zaman bana 'aferin' denmedi ![]() "Herkes birbirinin kuyusunu kazıyor ![]() BİREYSELLEŞTİRME: Çevrede olan olaylar veya kişilerle ilgili kişisel karşılaştırmalar yapılır veya kişisel bağlantılar kurulur ![]() Örnek: "Beni görmeden geçti ![]() ![]() "Düşüncelerini ne kadar kolay ifade edebiliyor ![]() ![]() "İnsanlar ne kadar rahat anlaşıyorlar, gülüyorlar, eğleniyorlar; ben ise aralarına karışamıyorum ![]() HEP YA DA HİÇ TARZI DÜŞÜNME Olaylar, siyah- beyaz, iyi-kötü gibi iki uçta algılanır ![]() Örnek: "Bir işi mükemmel yapamayacaksam hiç başlamam daha iyi ![]() "Bir hata yaptıysan bu iyi bir kariyer yapamayacaksı n demektir ![]() ![]() "Bana âşık olmadığını söyledi ![]() ![]() ![]() KONTROL YANILSAMASI / AŞIRI SORUMLULUK Kişi kendisini çevresindekilerin acılarından veya mutluluğundan sorumlu olduğunu hisseder ![]() Örnek: "Hastamın iyileşmemesi benim suçumdu ![]() "Kardeşimin başına gelenlerden ben sorumluyum ![]() "Bayramda akrabalarımla bir araya geldiğimizde herkesin canı sıkıldı ![]() ![]() "Televizyonun sesi çok açık, komşular rahatsız olabilirler ![]() ![]() ![]() KEYFİ ÇIKARSAMA Kanıt olmadan ya da aksi kanıt olduğu halde bazı sonuçlara ulaşma ![]() Örnek: "Yetiştiremeyeceğimi bildiği halde beni zorlamak için böyle yapıyor ![]() "Beni basit bir kadın olarak gördüğü için benimle beraber olmak istemiyor ![]() "Duygularımı açıkça söylersem insanları kaybederim ![]() "Kadınlar sadece yakışıklı ve esprili buldukları erkekleri severler ![]() ETİKETLEME Kişinin kendisini veya karşısındaki kişiyi bir davranışına dayanarak tutumu hakkında bir genelleme yapmak ![]() Örnek: "Bana maaşımı geç ödedi ![]() ![]() "Anneme yardım edebilirdim ![]() ![]() DUYGUSAL KARAR VERME Kişinin olay veya insanlar hakkında hissettiklerinin doğru olacağına inancından doğan düşüncelerdir ![]() Örnek: "Bir insanı ilk görüşte onun iyi ya da kötü olup olmadığını hissedebilirim ![]() "İnsanların onlar için kötü düşündüğümü anlıyorlar olabilirler( akıl okuma) ![]() ![]() alıntıdır |
![]() |
![]() |
|