08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Telekinezi Bilgileri.Bir Şeye Başlamadan Önce Bilgi Sahibi Olalım
İnanış
Eylül 2006 da Amerikada telefon ve mail yoluyla çeşitli dinleri ve paranormal olayları kapsayan bir ankette insanların telekineziye inanıp inanmadıklarıyla ilgi bir oylama yapıldı Katılımcılardan erkeklerin %28'i ,bayanların %31 'i sadece zihin gücüyle dünyaya tesir etmenin olabileceğini onayladılar Tam 1721 katılımcı vardı ve anket (+-)%4 lük bir hata sapmasıyla tamamlandı
Nisan 2008 de İngiliz psikolog Richard Wiseman, online olarak yayınladığı ve dünyanın değişik yerlerinden 400 sihirbazın katıldığı Magicians and the Paranormal (Sihirbazlar veParanormal) adlı anketin sonuçlarını yayınladı Psikokineziye inanıyor musunuz? şeklinde sorulan anket sorusuna katılımcıların %83 5 'i evet oyu , %9'u hayır oyu,%7 5'i kararsız oy kullanmışlardır
Psikokinezi veya telekinezi yeteneğine aday olan tanınmış kimseler- Uri Geller(1946-):Kaşık bükme gösterisiyle ünlenmiştir
İsraillidir ve PK adayıdır
- Nina Kulagina(1926-1990):1960'lı yılların sonları ve 1970'li yılların başlarının Soviyet psişik adayıdır

- Felicia Parise:Amerikan medikal laboratuar teknisyeni olan bu aday 1970'li yılların başlarında küçük nesneleri tekrar tekrar hareket ettirdiği eşzamanlı tesire örnek gösterilebilecek gösteriler yapmış
Söylediğine göre esin kaynağı siyah beyaz videolarda boy gösteren Nina Kulagina'ymış Söylentilere göre Parise, küçük plastik parçacıklara, alüminyum folyo parçalarına ,pusula iğnesine etki ediyormuş 1970 li yılların başında, ününün zirvesindeyken Amerikada National Enquirer gazetesi onun bir masaya oturarak telekinezi yapmak üzere olduğu bir fotoğrafını "Zihniyle nesneleri hareket ettirebilen ilk Amerikalı" başlığıyla yayınladı Parise daha sonra bedeninde fiziksel stres oluşturması nedeniyle telekinezi yapmayı bıraktı
- Eusapia Palladino(1854-1918):Palladino bir italyan medyumdur
Aday olmasının nedeni seansları sırasında nesneleri hareket ettirebiliyor olması ve dünyanın ünlü sihirbazlarından olan Howard Thurston'nun onun masayı uçurduğuna şahit olduğunu söylemesi ve onu desteklemesidir
- Swami Rama (1925-1996) :Rama kalbinin fonksiyonlarını kontrol edebilen bir yoga hocasıdır
Rama 1970 yılının ilkbahar-güz aylarında Menninger Kurumu ile çalışmış ve buradaki gözlemcilerin söylediğine göre bir örgü iğnesini 1 5 metre yüksekliğe kadar iki kere hareket ettirmiştir Swami Rama saha sonra kendine gelebilecek suçlamaları ve yalanlamaları önlemek için iğneyi uçurmadan önce, nefesinden doğacak hava akımını engellemek amacıyla bir yüz maskesi ,vücudunda herhangi bir düzenek olmadığını ispatlamak için de pijama giymiştir Ama buna rağmen gözlemcilerden en az bir fizikçi ikna olmamış ve buna başka bir şeyin neden olduğu görüşüne varmıştır Deney düzeneği üstü açık,bir ışık projeksiyonunun altına yerleştirilmiş ve deneye başlamadan önce yakılmış tütsüler şeklinde kurulmuştur
PK yanlısı dikkate değer tanıklar
Psikokinetik olaylar Amerika ve dünyanın dört bir yanındaki psikologlar, tıp profesörleri, fizikçiler,elektrik mühendisleri,askeri personeller,karakollar ve diğer profesyonel alanlarda uzmanlaşmış kişiler tarafında yandaş bulmuştur Boston Üniversitesi'nde profesör olan Robert M Schoch Princeton PEAR laboratuarı deneylerinin sonuçlarını ve makro-RSPK gözlemlerini kanıt olarak göstererek "Bazı psikokinezilerin gerçek olduğuna inanıyorum" şeklinde yazmıştır Ayrıca, bir odadayken bir kitabın zıplayarak rafa girdiğine şahit olmuştur Bu olaya esnasında odada bayan bir psikokinezi ajanı da bulunuyordu
Michael Crichton
En iyi satan bir yazar olan tıp doktoru Michael Crichton, 1988 yılında yayınladığı Travels adlı kitabında bir psikokinezistle geçen kaşık bükme partisinde başından geçen başarılı deneyimini bakın nasıl anlatmış
Aşağı baktım Kaşığım bükülmeye başladı Farkına bile varmadım Metal tamamen yumuşamıştı ,aynı yumuşak plastik gibi Kesinlikle sıcak veya ılık değildi Sadece parmak uçlarımı kullanarak kaşığın bombeli kısmını kolaylıkla bükebildim Hiç baskı veya kuvvet gerekmeden sadece parmak uçlarımın rehberliğinde büküldü Kaşığı bir kenara bıraktım ve çatalı denedim Bir miktar ovuşturduktan sonra çatal kraker gibi ezildi Çok kolaydı Bir kaç çatal ve kaşık büktüm ve bunun bir hile olmadığını biliyordum Şöyle bir odaya göz attığımda sekiz dokuz yaşlarında küçük bir çocuk gördüm Kalın metal çubukları büküyordu Onlardan hiçbiri hile yapmaya çalışmıyordu
Dean Radin
Institute of Noetic Sciences'ta kidemli bir bilim adamı ve yazardır Dean Radin de resmi olmayan bir PK deneyimi seansında bir kaşığın bombeli kısmını beklenmeyen bir kolaylıkla bükebildiğini rapor etmiştir Başından geçen deneyimini 2006 da yayınladığı "Entangled Minds" adlı kitabında şu şekilde anlatmıştır
Başıma bu olay gelmeden önce bu tip iddialara karşı çok şüpheciydim Geniş ve ağır bir çorba kaşığının bombeli kısmını yumuşak bir temasla yarım düzüne kişinin önünde büktüm Daha sonra benzer bir kaşıkla acaba aynı şeyi yapabilecek miyim? diye kendime sorarak girişimde bulunduğumda iki kerpeten yardımıyla dahi yapamadım Şimdi tüm metal bükme hadiseleri ya hileyle ya da büyük bir kuvvet uygulayarak olur diyenlere karşı iyi bir sebebim var
Kuşkuculuk ve tartışma
Psikokinezi konusu birçok bilim adamı tarafından bilimsel verilere dayanmayan bir kavram olarak sayılır Parapsychology:The Controversial Science (1991) adli kitapta İngiliz parapsikolojist Richard S Broughton yeni kapatılan PEAR laboratuarı'nın yöneticisi olan Robert G Jahn ile başta gelen bilim adamlarının farklı görüşlerini yazdı Jahn, altı nobel ödüllü bilim adamının laboratuar çalışmaları üzerinde durduğunu,ikisinin katı bir şekilde tüm konuyu red ettiğini, iki bilim adamını devam etmesi için ekiplerini cesaretlendirdiğini, diğer ikisinin isteksizce konuyu üstlendiğinin altını çizmiştir Bu gösteriyor ki konuyla ilgili negatif ve pozitif bilimsel görüşler yüksek düzeylerde(nobel ödüllü bilim adamları arasında) bile kesin değil Araştırmayı destekleyenler, ilk başta bilimdeki bir çok şeyin önceleri saçma ve imkansız olduğuna inanıldığına ancak sonradan doğruluğunun ispatlandığına işaret ediyorlar Henry Margenau, David Bohm, ve O Costa de Beauregard açıkça kuvantum fiziğinin psi fenomenlerini red etmedilmemesi gerektiğine inandıklarını belirtmişlerdir Nobel ödüllü Brian Josephson kuvantum fiziğiyle iligili yapılan laboratuar deney sonuçlarının, psi tesirinin olabileceğiyle ilgili olarak parapsikolojistlerin laboratuarlarda yaptıkları deney sonuçlarından daha somut kanıtlar verdiğini belirtmiştir
Görgü tanıklarının iddia ettikleri psi olayları ve hikayeleri ilgili en büyük problem bu olayların laboratuar dışında gerçekleşmesi ve bilimsel kanıt eksikliğinden yeterli geçerliliğe ulaşılamamasıdır
Sihir ve özel efektler
Sihirbazlar,el çabukluğu yapan göstericiler vb PK yeteneğiyle yapılan şeyleri başarıyla taklit edebiliyorlar(nesne hareketi, kaşık bükme, yerden yükselme, teleportasyon) fakat bunların hiçbiri doğal değildir Aynı şartlar altında tekrar edilebilir Robert Todd Carroll'a göre (The Skeptic's Dictionary'nin yazarıdır) amatör ve profesyoneller için psikokineziyi taklit eden bir çok sihir hileleri mevcuttur Bunlar internetteki sihirbazlıkla ilgili olan şirketlerden satın alınabilir
Amatörlerin, özellikle kaşık bükmek ile ilgili psikokinezi yaptıklarını iddia ettiklerini gösteren, çekilmiş birçok video Youtube gibi video paylaşım sitelerinde bulunur Eleştiriler, hemen her insanın psikokinetik olayları taklit edip yapabilmesi , somut kanıtların eksikliği, işin kurgu ve eğlencesi bir yana bırakırsak tartışmaların devam edeceğine işaret ediyor
Kuşkulu ifadeler
Birçok insan psikokinetik olayların sihir ve özel efektlerle taklit edilebilir olmasından dolayı böyle bir şey olamayacağı düşüncesini, nedensellik açısından fizik kurallarının yeniden yazılmasına tercih ediyorlar Tartışmada kendi taraflarını desteklemek için deneysel sonuçların eksikliğini bastırmak amacıyla parmisony, Occam's Razor prensiplerini örnek vererek "olağanüstü olaylar olağanüstü kanıt içerir" demişlerdir Psişik metal bükme, özellikle kaşık bükme gibi iddialarla ilgili olarak Skeptical Inquirer gazetesi köşe yazarı Robert Sheaffer, insanların bu konuyla ilgili tartışmalara devam etmesini, zamanı boşa harcama olarak değerlendirmiş ve bu tartışmalara devam edenlerin kendi güvenilirliklerini riske attıklarını vurgulamıştır Neden olarak ta sihirbazların iddia edilen şeyleri aldatıcı düzenekler kurarak yaptıklarını göstermiştir
|
|
|