Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
öldükten

Öldükten Sonra!

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Öldükten Sonra!




''Öldükten Sonra Nasıl Bir Durum Ortaya ÇıkacakCennet'e İlk Kim Girecek,İlk Kim Hesap Verecek?''İlgilenenler İçin Biraz Araştırdım

Kur’an’da, mahşer günü insanların üç grup halinde olacağı belirtilmektedir Şahıslardan ziyade ilahî adalet ve rahmete göre kabul edilen kriterler esastır Bu kriterlerin bileşkesi takva kriteridir Takva ise, Allah’ın emirlerini yerine getirmek ve yasaklarından uzak durmaktan ibarettir

Bu üç grup şunlardır: Ashab-ı yemin/kitabını sağdan alanlar, Ashab-ı şimal/kitabını soldan alanlar ve din imtihanında musabakayı en önde götürmüş olanlar

İlgili ayetlerin meali şöyledir:

“Yer şiddetle sarsıldığı, dağlar darmadağın edilip parçalandığı, uçuşan toz zerreleri haline geldiği zaman Sizler de üç sınıfa ayrılırsınız: Ashab-ı yemin ki ne ashab-ı yemin! Ne mutludur onlar! Ashab-ı şimal ki ne ashab-ı şimal! Ne bedbahttır onlar! İmanda, fazilette öncüler ki ne öncüler! Onlar herkesi geçerler İşte onlardır Allah’a en yakın olanlar Naîm cennetlerindedir onlar Çoğu önceki ümmetlerden, biraz da sonrakilerden(Vakıa,96/4-14)

Bunlardan Ashab-ı yemin, genel olarak cennetlik olanlardır Ashab-ı şimal ise, genel olarak cehennemlik olanlardır İmanda, fazilette öncü olanlar ise, peygamberler, sıddıklar ve şehitlerdir (bk İbn Kesir, ilgili ayetler,n tefsiri)

Hz Enes’in bildirdiğine göre Peygamberimiz (asm) “Kıyamet günü ilk cennette giden ben olacağım buyurdu (Mecmau’z-Zevaid, 7/349)

Peygamberlerin dışında ilk cennete gidenler ise hadiste “fakir muhacirler” olduğu bildirilmiştir (age, 10/259)

Ümmetler arasında ilk hesaba çekilenler ise Hz Muhammed (asm)’in ümmetidir (Kenzu’l-ummal, hno:39754)

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.