Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
babası, doğacağız, reenkarnasyonun, stevenson, yeniden

Reenkarnasyon'un Babası Stevenson - Yeniden Doğacağız

Eski 08-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Reenkarnasyon'un Babası Stevenson - Yeniden Doğacağız

" Yeniden Doğacağız! "

Reenkarnasyon yani ruhun beden değiştirip yeniden doğması, günümüzde popüler bir inanç halinde Uzak Doğu´da dinsel oluşumun bir parçası olan reenkarnasyon, batıda bilimsel düzeyde de büyük ilgi görüyor ve bilimsel platfromun en önemli ismi de, yaklaşık kırk yıldır reenkarnasyonu araştıran Virginia Üniversitesi Profesörlerinden Stevenson´la yapılan özel bir söyleşiyi yayınlıyoruz

60´lı yıllardan beri, Psikiyatri Profesörü Dr Ian Stevenson, Virginia Üniversitesi Kişilik Çalışmaları Bölümü´nü yönetiyor, Hindistan, Afrika, Yakın ve Uzak Doğu´dan derlediği önemli olaylarla tanınıyor ve hala dünyanın neresinde olursa olsun, küçük bir çocuğun alışılmadık bir geçmiş yaşam öyküsünü anlattığını duyduğunda ilerlemiş yaşına rağmen gidip araştırıyor Bu çocuklar, geçmiş yaşamlarındaki evlerini, komşularını, yaşayan arkadaşlarını ve ilişkilerini anlatıyorlar Olayları hatırlıyorlar ve korkunç ölümlerini anlatıyorlar, bazıları vücutlarında ölümlerinden kalma yara izleri taşıyorlar

Bütün bu insanların öyküleri, boyalı basında her an yer alıyor; tahmin edildiği gibi bu tür düzeysiz yaklaşımlar ciddi araştırmaları etkiliyor Bu bağlamda Stevenson´un, tek yönde yoğunlaştığı görülüyor, çalışmalarındaki titizlik, objektivizm ve metodolojik kusursuzluk dikkat çekiyor Washington Üniversitesi Psikiyatri Bölümü´nün eski başkanı Herbert Ripley; "Yetenekli ve dürüst birisinin böylesine tartışmalı bir alanda araştırmalar yapıyor olması bizim için şanstır" diyor Dr Harold Lief, "Journal of Nervous and Mental Diseases" dergisindeki yazısında "İkisinden birisi geçerli, Stevenson ya dev bir hata yapıyor, ya da 20 Yüzyıl´ın Galile´si olarak tanımlanacak" diye yazıyordu

2500 olayı derlemeyi başardı

Stevenson, 31 Ekim 1918´de Montreal´da doğdu, İskoç bir avukatın oğluydu, İskoçya´da tıp eğitimi gördü, II Dünya Savaşı´nın bitiminde, Montreal McGill Üniversitesi´ne geçti Çalışmalarını önce psikosomastik hastalıklara sonra psikiyatriye yöneltti, Freudian Psikoloji alanında uzun araştırmalar yaptı; bugün ise gülümseyerek şöyle diyor; "Eminim ki, Freud bir gün komik bir figür olacak, onun klinik deneyleri temel alan ilk kitabını okuduktan sonra oturup düşündüm; bana göre teorik düşüncelere dalmış, bunları konuya sokuşturmuş ve araştırma yapma ilgisini kaybetmişti Freud, konik bir teori oluşturarak çalışma modelini sona erdirdi ve bunun yerine minicik bilgileri temel alan uydurmaları dayanak olarak kullandı

" Evlendiği Ruth Stevenson, bir kütüphaneciydi ve ruhsal olaylarla ilgiliydi ama eşinin ilgisi Stevenson´u o kadar etkilemiyordu, bugün ise; "Gerçekte, bu konu bana hiçbirşey getirmedi, isterdim ama olmadı, merakım bazen başıma dert açıyor" diyor 1957 yılında, Virginia Üniversitesi´nde şef psikiyatr olarak atandı ve bugün hala orada Kişilik Çalışmaları Bölümü´nü yönetiyor Sayısız profesyonel psikiyatrik makalenin yazarı ve iki önemli psikiyatrik text yayınladı, bu çalışmalarında röpörtajlar ve tanılar yer alıyordu 1964´de, psikiyatri çalışmalarını durdurdu ve ruhsal olayları araştırmaya yöneldi, özellikle reenkarnasyon üzerinde duruyordu

Bu yöneliş ona para kazandırdı, şanslıydı; " Geçmiş Enkarnasyon iddialarının ve Anıların Yaşamsal Kanıtları" adlı çalışması 1960´da yayınlandı ve Xerox fotokopi makinasının bulucusu Chester Carlson´un dikkatini çekti ve Carlson ilk olarak Stevenson´un çalışmalarını sürdürebilmesi için bir fon oluşturdu Çalışmalar büyük giderler gerektiriyordu, örneğin 1966-1971 arasında yılda 90000 km yol yaptı, bazen tek bir vaka için 25 kişiyle görüşmesi gerekti Şu anda Stevenson´un arşivinde, 2500´den fazla vaka dosyası var ve hala ele alınmamış ve çok para gerektiren araştırmalar bulunuyor Carlson 1968´de öldüğünde, Stevenson´u üniversitede sözü geçen bir konuma getirmiş ve vasiyetine kurduğu fonun gelirinin Stevenson´un çalışmalarını daima finanse etmesini yazmıştı

Stevenson, medyadan şikayetçi

Aradan geçen uzun yıllardan sonra Stevenson, geçmiş yaşam iddialarını araştırmaya devam ediyor, artık özellikle çocuklardan kaynaklanan iddialara öncelik veriyor, dikkatini "Hayal Anılar"la, "Davranış Anıları" arasındaki farklara yöneltiyor Bilinçli anılara yani hayal anılara sahip olmayan bir çocuğun, geçmiş yaşamından gelen ilgileri, yetenekleri ve fobileri (Davranış anıları bunlardır) deneylerle ortaya çıkarılabilir ve bunlar geçmiş yaşamın unutulmuş bilgileri olabilirler ve belki de reenkarnasyon, insan kişiliğinin aslını ve özelliklerini açıklayabilir ve bu buluş, diğer kuramların tüm açıklamalarının hatalı oldukları anlamına gelecektir Stevenson son zamanlarda, doğum işaretleri ve bedensel eksikleri özellikle inceliyor Dev bir çalışmayı oluşturma yolunda ve gelecekteki yayınlarının öncekilerle bütünleşmesi halinde çok önemli bir adımı atmış olacağına inanıyor

Stevenson´un Virginia Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanan eserleri arasında; "İddia Edilen 20 Reenkarnasyon Vakası - Türlerine göre Reenkarnasyon Olayları (4 cilt) - Bilinmeyen Dil; Xenoglossy ve Telepatik İzlenim Konularında Yeni Çalışmalar - 25 Yeni Olayın Raporu" bulunuyor Stevenson son zamanlarda, ortamdan pek hoşnut değil, isteğini yitirmiş görünüyor, özellikle tv kanallarında, gazetelerde ve magazin dergilerinde yer alan yalan ve çarpıtılmış reenkarnasyon haberlerinden şikayetçi, bir dönem Virginia´dan ayrılarak İngiltere´ye Cambridge´e oradan da Hindistan´a gitti Şu sıralarda Stevenson Ekibi, Charlottesville´de dünyanın çeşitli yerlerinden getirilmiş ilginç eşyalarla dolu bir evde çalışıyor Halen 70´li yaşların ortasına varan Stevenson, sessiz ve çekingen olmasıyla tanınıyor Şimdi onun üç yıl önce tanınmış Amerikalı gazeteci Meryle Secrest ile yaptığı söyleşiye yer verelim;

"Önemli olan çocukların söyledikleri;"

Soru: Son kitaplarınızdan olan "Geçmiş Yaşamlarını Hatırlayan Çocuklar" da, çok nadir olaylara yer veriyorsunuz Bu kitap neden önceki kitaplarınızdan farklı ve önceki tüm belgeli olaylardan daha etkili?

Stevenson: Bana da öyle geliyor, elimdeki tüm olaylar geniş bir dağılıma sahip değil, ayrıca önceki çalışmalarımda olayları olduğundan az etkili göstermiştim Örneğin "Yirmi Reenkarnasyon Vakası" bir best-seller olmuştu ama bilimsel bir eser olmaktan çok ötedeydi, yedi dile çevrilmiş, 50000 adet satmıştı ve yirmi yıllık bir dönemi kapsıyordu Okuyucuların arasında bilimciler yoktu ve biraz da halk işiydi Kısacası, oradaki olaylar tıp ve psikoloji alanında ayrınlatılması gereken problemlere neden oldular Tatmin olmamaya başlamıştım, gelişen psikoloji metodları insanlara daha çok yardımcı oluyorlar, yetersiz kalıyordum

Geleneksel kuramlara göre düşünürsek insan kişiliğinin genetik maddesinin yapımı doğal olarak atalarından annesi ve babasının aracığılıyla oluşur ve buna değişimin etkileri katılır Bu etkiler, doğumdan önceki ve sonraki çevreden gelirler Fakat, ortaya çıkardığım bazı olaylar yeterince tatminkar değildi, yani genetik ve çevre etkileri açıklamaları veya ikisinin kombinasyonu Ben, özellikle erken çocukluk fobilerini araştırıyorum ve doğadışı görünen bilinenin ötesinde yetenekleri ortaya çıkardım ve bunların kendiliğinden gelişmiş olduğu görülüyor Bunu destekleyen inandırıcı çocuk örnekleri var; hatalı seks doğumları, damar tıkanıklığından gelen deformasyonlar ve tek yumurta ikizlerinin aralarındaki farklılıklar, ayrı beslenme alışkınlıkları ve hatta benzeri olaylar gibi akıldışı olaylarla karşı karşıyayız Öyleyse, daha ciddi ve araştırıcı olmak zorundayız İşte bunları anlatmak istedim

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com