![]() |
Yoga'nın Bilinen Tarihi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoga'nın Bilinen TarihiAslında kimse Yoga'nın başlangıç tarihini bilmemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yoga ile aşina olmayanlarımız genellikle Hindu dininin bir uzantısı olarak görür ve bilmeden pagan bir ritüelin bir parçası olmaktan çekindiği için Yoga'dan uzak durur ![]() ![]() ![]() Yazının bulunmasından sonra da, bilgiler ağızdan ağıza öğretmenden öğrenciye aktarıldığından, malesef bu eski zaman diliminden geriye elimizde sadece bazı vecizeler kalmıştır ![]() ![]() ![]() YOGA FELSEFESİ Yoga binlerce yıl önce, Hindistan'da ortaya çıkmış bir sistemdir ![]() ![]() ![]() ![]() Yoga yapan kişilere yogi adı verilir ![]() ![]() ![]() ![]() Yoga kelime anlamıyla birleşmek demektir ![]() ![]() ![]() Peki, Yoga yolunda olan herkesin amacı Samadhi'ye ermek mi olmalıdır? Elbette ki hayır ![]() Bhagavat Gita, Yoga yapan dört öğrenci tipinden bahseder; •Acı çeken kişi; dinmeyen bir acıyı dindirmeyi amaçlayan öğrencilerdir ![]() ![]() •Dünya nimetlerini arayan kişi; sağlık ve başarı için bir strateji geliştirmeyi hedefleyen öğrencilerdir ![]() ![]() •Bilgi arayan kişi; bütünlüğe ulaşma arzusu duyan öğrencilerdir ![]() •Bilge adam; büyük Yogilerdir ![]() Siz, bu öğrenci tiplerinden herhangi birine uyuyor olabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GURULAR Bir Yoga öğrencisinin bir Gurusu olmalı mıdır? Swami Sivananda'ya göre, evet olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gurunun, •varlığıyla huzur buluyorsanız, •Söylevleri size ilham veriyorsa, •Şüphelerinizi ortadan kaldırabiliyorsa, •Açgözlülükten, öfkeden ve şehvetten arınmışsa, •kendini beğenmiş değilse, sevgi doluysa ve ben-merkezci değilse, •sizin inançlarınıza saygı gösteriyorsa ve öğretisiyle size "sizin" inandığınız noktadan yardımcı oluyorsa, •Yanında ruhsallığını hissediyorsanız ![]() ![]() ![]() ![]() Peki bir guru için doğru öğrencide neler olmalıdır? Öğrenci, •doğru anlama yetisine sahip, •dünyevi herşeye karşı bağımlı olmama etiğini geliştirmiş, •berrak bir zihne sahip, •duyuları üzerinde hakimiyet sağlamış, •temel tutkulardan uzaklaşmış, •Guru'suna inancı olan, •Mutlak'a kendini adamış ![]() ![]() ![]() ![]() YOGA DİYETİ VEJETARYENLİK NEDİR? Sanıldığının aksine, vejetaryen kelimesi ingilizce vegetable (sebze) isminden değil, etkin, canlı anlamına gelen latince vegetus kökünden türemiştir ![]() ![]() •Veganlar: Sadece sebze, meyve ve tohumlarla (pirinç, fasulye, mercimek gibi her tür tahılla ve ceviz, fındık, fıstık, susam gibi yemişlerle) beslenen grup ![]() •Lakto vejetaryenler: Veganların yediklerine ek olarak sütü de ekleyen grup ![]() •Lakto-ova vejetaryenler: Lakto vejetaryenlerin yediklerine yumurtayı da ekleyen grup ![]() Vejetaryenliğin tarihi çok eskilere dayanmaktadır; Buda, Zerdüşt, Homeros, Platon, Diogenes, Pisagor, Leonardo Da Vinci, Isaac Newton, Voltaire, Lamartine, Tolstoy, Mahatma Gandhi, G ![]() ![]() Peki ama niye vejetaryenlik? Aslında vejetaryen olmak için çok farklı sebep bulunabilir ![]() ![]() Küresel sebepler: •Açlıkla savaş: Yapılan araştırmalara göre, 8 kilo tahıl karşılığı ancak yarım kilo sığır eti alınabilmektedir ![]() ![]() ![]() Ülkesel sebepler: •Temiz su kaynaklarının azalması: Yaklaşık yarım kilo etin üretimi için, bir sığırın 4 litreye yakın su tüketmesi gerekmektedir (Bu rakam tarım için gerekli su miktarının 8 katıdır ![]() ![]() •Toprak erozyonu: Hayvan yemi olarak kullanılan tahılların üretimi, toprak erozyonunu arttırıcı etkiye sahiptir ![]() •Enerji giderleri: Kişiye 500 kalori sağlayan yarım kilo etin üretimi için bir hayvana yedirilmesi gereken yemin üretimi için 20,000 kalori harcanmaktadır ![]() •İthalata bağımlılık: Tarımın giderek azalması ve et tüketimindeki artıştan dolayı hayvancılığa önem verilmesiyle, sebze, meyve üretimi ithalata bağımlı kalmakta ve özellikle hayvan yemlerinin üretimi için gerekli gübrenin ithal edilmesi gerekmektedir ![]() Kişisel sebepler: •Bedensel uyum: Bedenimiz eti sindirmeye elverişli değildir ![]() ![]() •Et yemenin fiziksel anlamda zararlı sonuçları:Et yiyen toplumlara örnek olarak -bir çok kitapta okuyabileceğiniz gibi- genelde eskimolar verilir ![]() ![]() ![]() -Hayvanlar kesileceği sırada başına geleceği sezdiğinden olumsuz hormonlar salgılar ve bu salgılar yenme yoluyla insana geçer ![]() -Hayvanlara antibiyotik ve hormon gibi ilaçlar verildiğinden etleri ilaçlıdır ve et piştiğinde bile bu maddeler yok olmadığından insan eti yediğinde bu maddeleri de birlikte yer ![]() ![]() -Hayvan hastalıkları insanlara bulaşabilmektedir ![]() ![]() •Vejetaryen olmanın insan bedenine olan olumlu etkisi: Vejetaryenler daha uzun yaşarlar, kalp hastalıklarına daha seyrek yakalanırlar, daha sağlıklı bir boy-kilo oranına sahiptirler, bedenleri daha dayanıklıdır ![]() ![]() ![]() •Etin pahalı olması: Özellikle ekonomik krizin patlak verdiği günümüzde, hayvansal protein almak toplumun büyük kesimi için gittikçe zorlaşmaktadır ![]() Süptil sebepler: •Bedensel titreşimin bozulması: Daha önce Guna'lardan (enerjinin özelliklerinden) bahsetmiştik ![]() ![]() ![]() ![]() •Yama prensibi: Ciddi Yoga öğrencileri Yamalardan biri olan Şiddet Kullanmama - Ahimsa etiği gereği hayvan eti yemeyi reddederler ![]() Peki, vejetaryen beslenme nasıl olmalıdır? Gelişigüzel sebze-meyve yiyerek vejetaryen olunmaz, aslında bu tip tek yönlü bir beslenme sağlık yönünden baktığımızda oldukça sakıncalıdır ![]() ![]() Sözümü bir vejetaryen olan Bernard Shaw'ın çok güzel bir deyişiyle bitirmek istiyorum "Hayvanlar benim arkadaşımdır ve ben arkadaşlarımı yemem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yoga'nın Bilinen Tarihi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoga'nın Bilinen TarihiVEJETARYENLİK VE YOGA Yoga’nın temel ilkelerinden biri “Ahimsa” yani “Öldürmemek”tir ![]() ![]() Yoga’yı biraz takip etmiş olanlarınız, yoga’nın kelime olarak “evrenle bir olmak” demek olduğunu bilirler ![]() ![]() Evrenle bir olma yolundaki aşılması gereken belki de en zor şey, bireyselliği bir kenara bırakıp, bütünselliğe geçmek, yani “ben” yerine “biz” diyebilmek, bütünü sevebilmek ve bütünün farkına varabilmektir ![]() Bunun cevabını bulmak için, günlük yaşantımızı gözden geçirmemiz aslında yeterli: Bizler kendimizi bu beden olarak kabul ederiz, yani bunun anlamı şudur: “Bu beden dışındaki herşey benim dışımdadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoga yapmanın bir ön şartı var mı sorusu tüm öğrenciler tarafından sorulan temel bir sorudur ![]() ![]() Burada aslında öğretmenin söylemeye çalıştığı şey şudur: Evrenle bir olabilmek adına yapılması gereken standart “kurallar” yoktur, bir öğrenci bunların hiç birini yapmadan da göz açıp kapayıncaya kadarki zaman içinde –bu yaklaşık 1 saniyedir- yogaya ulaşabilir ![]() Ancak, günümüz dünyasına baktığımızda, bu kadar çabuk ve kesin bir şekilde yogada başarılı olmak çok azımıza nasip olmaktadır; tersine yoga’ya ulaşma; uzun çalışma, azim, kararlılık, sabır, inanç (öncelikle kendimize, sonra yoga’ya) gerektirmektedir ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() ![]() Dikkat ederseniz Sri Sankaracharya bu kurallar içine et yememek, günde sadece 6 saat uyumak, mantra okumak, yoga duruşları yapmak gibi “şimdi bunun evrenle bir olmakla ne alakası var” diyeceğiniz maddeleri listelememiştir ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Yoga’nın temel yapıtaşı, insanın sadece bu bedenden ibaret olmadığı, ama bunun gerisinde –ismi ne olursa olsun- bir enerji olduğudur ve aslında amaç, araç olan bedeni kullanarak, yoga’ya ulaşmaktır -yani beden bizim gerçek Özbenliğimiz değildir ![]() ![]() Yoga görüşüne göre, evren titreşimlerden oluşmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte, kullandığımız araç olduğunu söylediğimiz bedenimizin titreşimlerinin yükseltilmesinin yollarının her biri, Yoga’da yapılan çalışmalara denk gelir: et yememek, yoga duruşlarını günlük olarak yapmak, nefes çalışmaları yapmak, içe dönüş çalışmaları yapmak, meditasyon, mantra, japa, vb ![]() ![]() ENERJİLERE GÖRE BESİNLER Evrende, enerjinin üç özelliği vardır, bunlara sanskritçe guna adı verilir: •Sattva: Saflık •Rajas : Hareket, tutku •Tamas : Karanlık, ölü, durağanlık Evrende herhangi bir şey form aldığında, bu özelliklerin hepsini biri baskın olacak şekilde birlikte alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sattvik yiyecekler : Zihni ve bedeni besleyen organik yiyeceklerdir ![]() ![]() Ciddi bir Yoga öğrencisinin alması gereken besin maddeleri sattvik yiyeceklerdir ![]() Rajasik yiyecekler : Bedende hareket, tutku yaratan sıcak, acılı, ekşi, tuzlu ve kuru yiyeceklerdir ![]() ![]() ![]() Hızlı yemek Rajasik kabul edilir ![]() Tamasik yiyecekler : Tamasik yiyecekler ne aklı ne de bedeni besler ![]() ![]() ![]() Aşırı yemek tamasik kabul edilir ![]() Peki, sınırlar bu kadar kesin midir? Yani herkes için sattvik, rajasik ve tamasik besinle aynı mıdır? Aslında hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() VEJETARYENLİKTE PROTEİN ALIMI Vejetaryen beslenmede başlıca sorulan soru, protein ihtiyacının nasıl karşılanacağıdır ![]() ![]() Protein nedir? Protein gereksinimimizi 22 amino asit karşılar, bu amino asitlerin 8 tanesi bedenimiz tarafından yapılamaz, bu nedenle bedenimiz bunları dışarıdan almalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yoga'nın Bilinen Tarihi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yoga'nın Bilinen TarihiBurada püf nokta şudur: Beden tüm amino asitleri aynı anda alsa bile, proteinin beden tarafından emilmesi bedende bulunan en düşük amino asit oranında olur ![]() ![]() Bitkisel proteinlerde yukarıda bahsedilen 8 gerekli amino asitlerin biri genelde noksandır (ya da çok az mitarda bulunur), bu nedenle, beden protein sentezini tam yapamamakta, ya da bitkisel proteinden bol bol aldığınız halde, bir porsiyon etin yerini tutmamaktadır ![]() ![]() Ancak bununla baş etmenin elbetteki yolu vardır: Bu da, besin birleştirmesidir ![]() ![]() Aşağıdaki listede ete eşdeğer protein alabilmeniz için birleştirebileceğiniz besinlerinin listesini bulabilirsiniz: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Bu genel ayrımın haricinde, ekmekle yenilen fıstık ezmesi, ekmekle yenilen susam (tahin), pilava konulan susam, susamlı ya da cevizli ekmek de ete eşdeğer protein kaynaklarıdır ![]() Yukarıda verilen tahıl, bakliyat gibi tanımların hangi besinleri içerdiğine bakmak isteyenler aşağıdaki örneklere göz atabilirler: Tahıllar: Buğday, çavdar, arpa, akdarı, yulaf, pirinç, mısır vb ![]() Kuru bakliyat: Fasulye, bezelye, nohut, mercimek vb ![]() Yağlı bitkiler (tohumlar): Yer fıstığı, kabak çekirdeği, susam, badem, fındık vb ![]() Süt ürünleri: Peynir, süt tozu, süt, yoğurt vb ![]() Lakto-ova vejetaryenlerin yediği ve 8 amino asitin tamamına sahip olan ürünler; -peynir, -süt, -yumurta, -soya fasulyesidir ![]() Yani bu ürünler, tek başlarına tüketildiklerinde bile eşsiz birer protein kaynağıdır ![]() Günlük protein gereksinimimiz ortalama olarak kilomuza endekslenerek bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|