![]() |
Hipnotik Trans Halinde Neler Yaşanır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hipnotik Trans Halinde Neler Yaşanır?Hipnozda Gevşeme -Hipnozda en kolay elde edilen ve en sık gözlemlenen şey hastadaki huzur, sakinlik ve gevşemedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşünce Sürecinde Meydana Gelen Değişiklikler ![]() Hipnozda düşünce süreci yavaşlar ancak yok olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Duygusal Değişiklikler Hipnozla hastanın duygu durumunda değişiklikler meydana getirmek mümkündür ![]() ![]() Örnek: Morali bozulmuş birisine seans boyunca iyimserlik duygusunu yaşaması telkin edilebilir ![]() ![]() Hipnozda telkin edilen ve yaşatılan duygusal değişiklikler, hipnozdan sonrada devam etme eğilimindedirler ![]() Değiştirilmiş Farkındalık (Modified Awarenes) Burada önemli olan nokta farkındalığın bir şekilde değiştirilmiş olmasıdır ![]() Hipnozda farkındalık bir şeye -Odaklanabilir, -Dağılabilir, -İçe yönelmiş,(psikolojik sorunlarda genellikle) -Dışa yönelmiş, -Bölünmüş olabilir ![]() ![]() Örnek: Hastanın "Sizi dinliyordum ama bir parçam başka bir yerlerdeydi" şeklindeki sözleri farkındalığın bölünmesini örnek olarak verilebilir ![]() Psikomotor Değişiklikler 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Ağırlık, Hafiflik ve Uyuşukluk Vücuda yayılmış rahatlık veren ağırlık uyuşukluk ve hafiflik hissedilebilir ![]() Örnek 1: Bir danışanım ağırlık hissini "Kendimi ameliyattan çıkmış gibi hissediyorum ![]() ![]() ![]() Hipnozda Fiziksel Bazı Değişiklikler -Nabız atışında azalma, -Reflekslerde değişme, -Yüz ifadesinde değişiklik, -Nefeslerin yavaşlaması düzenlenmesi ve derinleşmesi, (Kognitif olarak korku, sinirlenme acı durumlarında nefes alma sıklaşır ![]() -Gözlerin REM’deki gibi hareketlenmesi veya geriye doğru yaslanması ![]() -Telkine bağlı olarak vücut ısısı arttırılabilir veya azaltılabilir ![]() ![]() -Kan basıncının düşmesi, -Kalp ritminin yavaşlaması ve düzenli olması, -Oksijen tüketimi artması, -Kas gevşekliğinin artması, Tüm yukarıdaki değişiklikleri otonom sinir sistemi gerçekleştirir ![]() ![]() Hipnozda Beş Duyu Hipnozda 5 duyu daha hassas çalışır ![]() ![]() Bazı insanlar kendilerini serin hissederler ![]() ![]() Örnekler: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() İmajinasyon Güçünde Artma Hipnozda insanın imajlar yaratma, yoğunlaştırma ve sürdürme gücü artar (Hammond 1990) ![]() Hatta imajlar hallüsinasyonlar kadar canlı olabilir ![]() Hipnoz esnasında gözleri açtırılan birisine seans odasında olduğu telkin edilen ancak gerçekte orada olmayan birisi algılatılabilir (pozitif hallüsünasyon) ![]() ![]() Araştırmalar imajinasyonun çok önemli bir terapi aracı olabileceğini göstermektedir (Porter &Sheikh,1978) ![]() İmajlar hipnoterapide; 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() ![]() Hafıza Süreçlerindeki Değişiklikler Sinir sistemi her şeyi kaydedebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İradi Olmayan Deneyimler Yaşanabilir (Avolitional Experiences) İradi olmayan deneyimler fiziksel ve zihinsel deneyimler olarak ikiye ayrılır ![]() -Fiziksel olan deneyimlere ; Örnek:Bir danışanım hipnoz esnasında vücudunu iki kat halinde algıladığını söylemişti ![]() Bu bağlamda fiziksel değişikliklere vücut imajında meydana gelen değişiklikler de diyebiliriz ve örneklerimizi arttırabiliriz ![]() -"Vücudumun genişlediğini hissediyorum" diyebilirler ![]() -Vücutlarının küçüldüğünü söyleyebilirler ![]() Zihinsel iradi olmayan deneyimlere örnek olarak danışanlarımın ifadeleri: -Bulutların üzerinde uzanıyordum ![]() -Her renkten ışıklar görüyordum ![]() -Okyanusun üzerinde uzanıyordum ![]() -Çok özlediğim babamı birden bire karşımda gördüm ![]() -Bu tür zihinsel ve fiziksel iradi olmayan deneyimler telkine bağlı olmadan kendiliğinden de ortaya çıkabilir ![]() Bu tür deneyimler tesadüfe bağlı değildir anlamlı olabilirler ![]() Örnek: Ellerinin fiziksel olarak uzadığını hisseden ve algılayan danışan bazı şeyleri kontrol etmek istediğini sembolik olarak vurguluyor olabilir ![]() Zaman Algısında Değişiklikler (Time Distortion) Hipnoz bittikten sonra hastalardan ilk istediğim şey saatin kaç olduğunu saate bakmadan tahmin etmeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hipnozda Konuşma Konuşma yavaş, monoton ve duraklamalı olabilir ![]() ![]() Hipnozda Literalite Hipnozdaki insanlar telkinleri uygularken hipnotistin kullandığı kelimelere harfi harfine uyarak telkinleri yerine getirme eğilimindedirler ![]() Örnek 1: Önemli işlerim olurda sabah erken kalkmam gerektiğinde benim için kendi kendime hipnoz yapmaktan başka çare yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek 2: Uyku sorunları yüzünden bütün gece boyunca yatakta kalması telkin edilen bir insan tuvalet ihtiyacı için dahi yataktan çıkmamıştır ![]() ![]() Sonuçlar : Tüm bu hipnoz belirtilerini şu amaçlar için kullanabiliriz ![]() -Hasta ile uyum ve işbirliğini geliştirmek, -Hastanın gizli yeteneklerini tedavide kullanarak onu etkilemek ve olumlu uyumlu davranışların ortaya çıkarmak ![]() -Hipnozun doğasında bulunan tüm anlattığım fenomenler hipnotist tarafından telkinle ne kadar yoğunlaştırılırsa hipnoz o kadar derinleştirilmiş olur ![]() Hipnoz esnasında gözlemlediğimiz değişiklikler hipnozun bir bilinç kaybı olduğunu düşündürebilir ![]() ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
|