![]() |
Şems-İ Tebrizi Ve Felsefeciler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şems-İ Tebrizi Ve FelsefecilerMevlana Celaleddin-i Rumi'ye felsefecilerden bir grup geldi ![]() istediklerini bildirdiler ![]() Şems-i Tebrizi'ye havale etti ![]() talebelere bir kerpiçle teyemmüm nasıl yapılacağını gösteriyordu ![]() felsefeciler üç sual sormak istediklerini belirttiler, Şems-i Tebrizi; "Sorun" buyurdu ![]() ![]() sorularını sormaya başladı ![]() İlk soru şöyleydi: "Allah var dersiniz, ama görünmez ![]() Şems-i Tebrizi hazretleri; "Öbür sorunu da sor!" buyurdu ![]() "Şeytanın ateşten yaratıldığını söylersiniz, sonra da ateşle ona azab edilecek dersiniz ![]() Hiç ateş ateşe azab eder mi?" dedi ![]() Şems-i Tebrizi; "Peki, öbür sorunu da sor!" diye buyurdu ![]() "Ahirette herkes hakkını alacak, yaptıklarının cezasını çekecek diyorsunuz ![]() canları ne istiyorsa yapsınlar, karışmayın!" dedi ![]() Bu soruların üzerine Şems-i Tebrizi, elindeki kuru kerpiçi adamın başına vurdu ![]() Soru sormaya gelen felsefeci, derhal zamanın kadısına gidip, davacı oldp şikayette bulundu ![]() "Ben soru sordum, o başıma kerpiç vurdu" dedi ![]() Şems-i Tebrizi hazretleri; "Ben de sadece cevap verdim ![]() buyurdu ![]() Kadı bu işi açıklamasını isteyince, Şems-i Tebrizi hazretleri söyle anlattı; "Bana, Allahü Tealayı göster de inanayım, dedi ![]() ![]() bana, şeytana ateşle nasıl azab edileceğini sordu ![]() toprakla vurdum ![]() ![]() topraktan yaratıldı ![]() canı ne isterse onu yapsın ![]() ![]() kerpiç vurmak istedi ve vurdum ![]() dünyada küçük bir mesele için hak aranırsa, o sonsuz olan ahiret hayatında niçin hak aranmasın?" |
![]() |
![]() |
|