Ayna İçinde Ayna - Michael Ende |
08-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayna İçinde Ayna - Michael EndeAyna İçinde Ayna - Michael Ende Ayna İçinde Ayna - Michael Ende kitap tanıtımı - kitap özeti Kitabın künyesi Ayna İçinde Ayna Bir Labirent Michael Ende · Kabalcı Yayınevi · Basım Tarihi : 10 - 2005 · ISBN : 9759970201 · Etiket Fiyatı : 1000 TL Kitap hakkında Görüntüsü aynaya yansıyan bir ayna ne gösterir? İki okur aynı kitabı okuduklarını düşünürken, okudukları kitap aslında aynı değildir; çünkü her okur okuduğu kitaplara kendi çağrışımlarını, tecrübelerini, hayallerini katar; yani her kitap okurunun yansıdığı bir aynadır Peki, bunun tersi de mümkün değil mi? Bir okur farklı kitapları okursa, aynı nedenlerle bunlar birbirinden çok farklı sayılmayabilir; yani okur da aslında kitabın yansıdığı bir aynadır Ama okur ile okuduğu kitap arasında yaşanan olaylar nerede gerçekleşmekte? Bu sorunun yanıtı "kitap" değildir; çünkü sonuçta kitap yalnızca beyaz kağıtların üstündeki siyah işaretlerden oluşur ve mutlaka bir okura ihtiyacı vardır Ama sorunun yanıtı "okur" da değildir; çünkü kitap olmazsa bütün bu süreç gerçekleşmez Bu siyah işaretleri okuduğumuzda ruhumuzda oluşan sevinç, hüzün, sempati, sıkıntı, gülme ya da ağlama duygusu aslında nerede oluşmaktadır? Michael Ende'yi okuyanlar bilirler ne kadar geniş bir hayâl alemine götürdüğünü okuru Bir kitabıyla tanışma imkânı bulabilmiş her kişi sonrasını, yazarın dahasını merak eder elinde olmadan Ben uzun süre "Bitmeyecek Öykü"nün bu usta yazarın tek kitabı olduğu yanılgısına düştüm Meğer ki Momo'su varmış Ayna İçinde Ayna'sı varmış Cim Düğmesi varmış Ve dahası işte Birbirinden farklı ortamların masallarını ya da masal tadında kurgularını kaliteli bir üslûpla sunmuş sonuçta Ayna İçinde Ayna, masaldan çok öykü kıvamında kısa ve birbirinden bağımsız gibi görünen olay örgülerinden oluşuyor Ancak sanki öyle değilmiş de, aslında görülmeyen yerlerden öyküler birbirlerine tutturulmuş gibi "Acaba bana mı öyle geldi?" cümlesini ise yanıbaşınızda bulmanız ihtimâl tabiî Okurken ara ara çizimler eşlik ediyor yolculuğunuza, hoş bir eşlik bana göre Bir süre durup çizgilerin ifadesi üzerinde kafa yoruyor, ne anlam taşıdıklarını anlama çabasına giriyor, biraz dinlenmiş oluyor, hatta çizgilerin ucuna takılıp küçük öyküler kuruveriyorsunuz Okurken yazar durumuna düşmek gibi, hani ortam değiştirip ferahlamak mı derler, öyle bir şey Hatta bir an elinize kalem alıp siz de iki çizik atıveriyorsunuz beyaz kağıtlara Öykülerin başlıkları ilk cümlelerinden oluşuyor ve bu bence eseri tekdüzelikten çıkaran unsurlardan biri İçerik yeterince farklı olunca bu da iyi düşünülmüş ayrıntı denebilir En çok sahne perdesinin açılmasını bekleyen dansçı kızın öyküsüne kapıldım Ve küçücük beklentilerin içimizde ne de büyük dönüşümlere neden olduğunu düşünmek zorunda hissettim kendimi ve tekrar okudum Son olarak, okunması çok da kolay olmayan kaliteli bir kitap Ayna İçinde Ayna Yazarın düştüğü ayrıntı gibi okurken bir labirentin içinde hissediyorsunuz kendinizi Arka kapakta geçen cümlelerden bazıları şöyle: "Görüntüsü aynaya yansıyan bir ayna ne gösterir? Ayna İçinde Ayna labirentteki okuru kendi iç dünyasına yöneltiyor Okuduğunuz öyküleri 'anladığınızı' sanarak derinlemesine düşünmemezlik etmeyin 'Anlamak' yalnızca insanın alışılmışı ya da bilineni yeniden fark etmesi değil midir?" Naz FERNİBA Kitabın İncileri Sesim tükendiğinde senin sesine ihtiyacım var 11 Size sesleniyorum; birinize veya hepinize 15 Sözüme sadık kalıp her şeyi sır gibi sakladım 16 Hiçbir zaman elden bırakmadığı iyi niyete ve içindeki güç sayesinde istediğini gerçekleştirebileceğine dair büyük bir inanca sahipti 17 Kimse umudunu kaybetmiş birinin sonunun nereye varacağını bilemez 230 Hayat bir tekrardır Hangi hakla bunun dışında tutulmayı bekliyorsunuz ki? 234 Her şey her zaman en baştan başlar zaten 234 Kimsenin gerçeklerden kaçmaya hakkı yoktur Gerçek ne kadar kötü olsa bile! 238 Ben zaten yalnızca buradan geçiyordum! 239 Kitap kapağı |
|