08-20-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Feodalizm Feodalizmin Özellikleri
Feodalizmin özellikleri
Siyasal yapı
İrlanda'daki Harlech Kalesi'nden bir görüntü Bu gibi şatoları ele geçirmek, Ortaçağ'ın en güçlü orduları için bile çok zordu Piyadenin surlardan atılan ok ve kayalara rağmen surlara merdiven dayaması veya kapıyı koçbaşıyla kırması gerekiyordu Surları savunanlar dayanan merdivenleri geri itebilecekleri gibi, kapıyı kırmak için koçbaşı taşıyanların üzerine kızgın yağ dökebiliyorlardı
Feodal düzenin siyasi yapısı bir piramit gibidir En üstte kral (veya imparator), altında ise kendisine bağlı soylular bulunur Bu soyluların altında daha başka soylular olur Bu hiyerarşik düzenin en alt ve en geniş tabakasını serfler oluşturur
Piramidin en tepesinde otursa da kralın mutlak egemenliği yoktur Feodal düzende kralın yetkisi çok sınırlıdır Bu sınırlamanın başlıca nedeni, idarenin tek merkezden (kralın sarayından) yapılmamasıdır Temel üretim aracı olan toprak, birçok feodal bey arasında paylaştırılmıştır Ekonomik gücü ellerinde bulunduran ve kralın rakiplerine karşı tek dayanağı olan feodal beyler, kendi iradelerini krala, gerekirse zor kullanarak kabul ettirecek güce sahiptir Bunun en tipik örneği, 1215'te İngiliz feodalitesinin kral Yurtsuz John'a kabul ettirdiği Magna Carta'dır
Feodal sistemde sadece üretim araçları değil, asker güç de feodal beyler arasında paylaşılmıştır Donanımlı askerlerden oluşan merkez bir ordunun kurulması kral açısından pahalı olduğundan, bu ihtiyacı feodal beyler karşılamıştır Bu sebeple kralın savaşta başarılı olması, feodalitenin desteğine bağlıdır
Savaş teknolojisindeki gelişmelere rağmen feodal çağda kaleleri güç kullanarak ele geçirmek hala imkansıza yakındır Şövalyelerle birlikte şatosunun surlarının arkasına saklanan bir feodal bey, kralın gücünden bile korunmuş oluyordu Bu durum, feodal beylerin bağımsız, hatta krala karşı hareket etmelerini kolaylaştırdığı gibi kralların mutlak egemenlik kurmasını da engellemiştir
Özet olarak, feodalizmin siyasal yapısının en temel özellikleri bölünmüşlük ve yerelliktir
Ekonomik yapı
Feodal ekonomik yapı basittir Soylunun toprağında üretim yapıp, gereken çok az miktarı kendine ayırdıktan sonra geriye kalanı soyluya veren köylüler, ana üretici güçtür Ticaret gelişmediği için uzmanlaşmış bir ekonomi ve gelişmiş iş bölümü yoktur Üretim toprakta yapıldığından zenginliğin ölçüsü topraktır, taşınabilir servet olgusu gelişmemiştir
Roma düzeninin sağladığı ortamda gelişen ticaret, Cermen istilaları ile durma noktasına geldikten sonra her feodal beylik kendine yeter bir ekonomi kurmuştur Böylece, feodal beylikler dışa kapalı topluluklar haline gelmiş, etkileşim en aza inerek gelişmenin önü kesilmiştir Artı ürünün ticaretle satışı olmadığından, pazar ekonomisi ve dolayısıyla rekabet ortamı oluşmamıştır
Ancak feodal çağın sonlarında dirilmeye başlayan ticaret ile birlikte feodal ekonomi değişmeye başlayacaktır Feodalizmin temeli olan kapalı ve yerel ekonomik düzenin değişmesi bütün feodal yapıyı sarsacak ve bu yapı yavaş yavaş yok olacaktır
Kaynak : Wikipedia
|
|
|